Kifaru lättviktskamin

Kifaru lättviktskamin

Kaminen är tillverkad av ultratunnt rostfritt stål, väger 2215 gram, den praktiska väskan 300 gram. Bottenplatta, fram- och bakstycke, sidorna och toppdelen sätts ihop till eldrummet. Benen är gängade, går tvärs genom eldrummet, skruvar ihop det med försänkta toppskruvar, vingmuttrar undertill. Mellan rökrör och eldrum används en tunn rullad stålmanchett som adapter, ner i rököppningen för eldrummet så den vilar på piggar, sedan andra änden in i rökröret. Gnistskydd (ståltrådsnät) skjuts in i skåror i manchetten.

Rökröret är packat som en rulle alufolie i storlek. Rullen rullas ut i hela sin längd, sedan rullas det tunna stålet ihop på andra ledden och blir ett långt rör. Röret stabiliseras med runda stålvajrar som träs runt rökröret, vingmutter säkrar i toppen.


Tillverkare: Kifaru
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Lätt men tålig, enkel att montera och montera ner, smidig att transportera

Minus:Luckan är inte tät, baffelplåt saknas, rökröret osäkert (se brasklapp nedan), asktömning lite omständlig

Kommentar: !Observera brasklappen sist i recensionen!

Jag har använt kaminen under 20-talet vinterveckor nu. Kaminen recenseras utifrån förutsättningen att det ska vara så bra kaminfunktion som möjligt och samtidigt gå att bära på. En stationär kamin på 7-9-15-20 kg är bättre som kamin, men går inte vandra med. Kaminen är storlek medium för 8-mannatipi. Det enda som skiljer från t.ex medium för 6-mannatipi är längden för rökröret.Pris knappt 2000 SEK. Med frakt, tull, skatt ca. 2600 SEK. Jag använder den i en Moskoselkåta Jakt 5 (samma storlek som Tentipi Varrie 5).

Kaminen är enkel att montera och montera ner. Rökröret är knepigt, struligt att rulla till första gången, men när man väl eldat ordentligt en gång formar det i fortsättningen snällt till sig.Man får pass upp lite så man inte snittar fingrarna mot det tunna stålet när rökröret rullas till.

Eldluckan fungerar, men kunde vara mycket bättre. Den har två reglerbara luftintag. Luckan är dock inte tät, vilket är ett minus. Det finns ingen effektivitetshöjande, vad som kallas ”baffelplåt” (kunskap från fd. skorstensfejare ping här på Utsidan), dvs. någon plåt som sitter vid rökrörets öppning och hindrar flammorna att dra rakt in i rökröret. Blir len del åt kråkorna. Ett minus till, men kaminen fungerar ändå bra, dvs, det går att elda så kamin och rör glöder, spisen tuffar på som ett tåg i ljudet. Ner till minus 15 till minus 20 räcker storleken. Därefter ska det till en lite större variant (vilket jag testar nästa år). Matlagning går utmärkt. Kaminen slår sig, bucklas, knäpper och har sig särskilt i början. Tunnt stål. Går dock bra att bara buckla, böja tillbaks. Benen sjunker ner i marken. Kan vara bra, kan vara dåligt. Träbitar eller sten trycks ner där benen ska stå. Alternativt ställs kaminen på en träbricka, som scoutbrickorna i friluftsbutikerna. Borras hål för benen i brickans hörn, kan vinkel på spisen lätt regleras med muttrar som stoppers längst ner på spisens ben, ovan de borrade hålen i brickan.

Fyra saker felar från en fyra. Luckan borde vara tät, baffelplåt, eller minst en bra flamdämpare som på FourDogs kaminer saknas, vilket i kombibation med risken att rökröret glipar (se OBS nedan) kan bli farligt och asktömningen blir lite omständlig då det sker genom luckan. Men kaminen är väldigt enkel, basic, fast lätt.

(Delvis uppdaterat 2008-03-31): Jag har nu testat även den något större kaminen. Rökröret formade sig inte lika bra till denna kamin, utan fick en glipa högt upp, vilket är farligt. Se brasklapen nedan.

OBS: avslutningsvis en brasklapp. Skorstenen som rullas ihop på längden kan, om den inte eldats in och lyckligt formats till ett runt rör, bli farlig. Sidan på skorstenen kan få en glipa om skorstenen slår sig. Den glipan i kombination med avsaknad av baffelplåt kan orsaka för stark hetta längst upp nära duken på kåtan, med flammor uppe i röret. Skyddskåpan jag använder, av svetsduk, är konstruerad för att isolera från strålningsvärme, inte för mycket med flammor, och skyddskåpan måste sitta bra med några cm luftspalt som isolering. Eftersom luckan inte är helt tät går det heller inte att snabbt få ner hettan i rökröret på annat sätt an att slänga på vatten. Se till att elda i kaminen utomhus, utanför kåtan, och kolla att rökröret formar sig på ett bra sätt, dvs. blir runt och inte får glipor. Testa också skyddskåpan för rökröret, helst med ett tygstycke lindad runt och se att det inte blir för hett.

(Uppdatering 2010-11-30) Kombinationen av glipa i rökröret, ingen baffelplåt eller flamdämpare och ingen tät lucka kan bli farlig. Ingen lek. Kan inte med riktigt gott samvete rekommendera denna rullbara typ av skorsten. Felet på den större modellen jämfört med den mindre, är att rökrören är utlagda på golvet, platta, lika breda. Men rökröret till den mindre rullas tajtare så röret blir smalare, och skruvhålen, skruven som säkrar röret, sitter längre in från kanterna på lilla modellen. Det röret rulas alltså mer omlott. På stora kaminens rör, sitter skruvhålen bara några få cm in fran kanterna, röret rullas vidare, och går inte lika mycket omlott. Blir mycket lättare en glipa i stora röret än i lilla. Jag har testat två stora rör nu. Idiotiskt. Den kaminen skulle få en max 2:a. Övergår till Fourdogs lite tyngre titankamin istället, med ffyra-fem hela rör i teleskop. Inga glipor. den kaminen är testad två vintrar nu och är bra.

Kundservice: Okey att ha att göra med. Mycket bra så länge de inte vet att man inte ska köpa en av deras tipis utan endast kaminen, sedan blir de lite mer neutrala.

Köpplats: Kifaru

Pris: 2000


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg