Optimus Svea



Bensinkök med självtryck


Tillverkare: Optimus
 
Betyg: 4.254.254.254.254.25
(betyg 4.25 baserat på 8 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 6 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Enkelt. Förhållandevis lätt - men framförallt - det SER väldigt läckert ut! Jag har varianten med inbyggd rensnål och den tycker jag är en lämplig kompromiss mellan "lätt att hålla rent" och "förmåga att sjuda".

Minus:Tar lite tid att lära sig att sköta - framförallt vintertid. Modellen med rensnål har ett väldigt kort läge då "det går" - mellan "tänd" till "max". Det gör att det är svårt att reglera lågan och därigenom värmen. Köket blir odugligt att sjuda på - men låter hemtrevligt under tiden.

Kommentar: Ett litet och behändligt - och framförallt charmigt - litet kök!

Jag gick och trånade efter ett sådant här redan för 20 år sedan, efter att ha fått lånat ett på en vintertur. Hade på den tiden inte råd och köpte mitt första egna först i år - som medelålders, medelbegåvad, medelfriluftig medelsvensson.

Jag är gravt imponerad av att designen - som kom någon gång på 50-talets första hälft - fortfarande håller - och att köket fortfarande säljs i stora volymer både i Sverige och utomlands. Det här är ett kök som _sätter_ standard snarare än följer den!

Det kan ta lite tid att förvärma - framförallt vintertid och om det får stå länge med botten av tanken mot snön - men det har jag avhjälpt genom att A) ställa en panna/platta mot snön B) klämma fast botten mot en sådan där "canister stand"-mojäng man brukar ha på gaspatroner (jag fick modifiera min lite) - vilket gör att tanken aldrig kommer i kontakt med snön.

Funkar alltid. Kräver ett minimum av underhåll.

Liknande produkter: Primus 71. Det finns otaliga varianter på Svea-köket - de tidigare har bl.a. tillverkats av Sievert.

Pris: 1100

Plus: *Kompakt *Tålig konstruktion *En fröjd att använda

Minus:*Krångligare att starta upp än moderna MF-kök.

Kommentar: Då jag till 99% är ute ensam på kortare dagsturer har jag på senare tid känt att mitt Nova-kök är litet väl stort och klumpigt att ta med sig. Jag köpte ett Crux med ett litet kastrullset för sommarbruk, men sedan behövde jag något motsvarande att använda på vintern.
Valet föll på den gamla godingen Optimus Svea (123R).

Svea är en rolig tingest. Det första som slår en är storleken, och studerar man bilder får man lätt för sig att den är större än vad den egentligen är. Svea väger 550g (650g med full tank) mäter enbart 95x130 mm, och i detta ingår allt - Tank, vindskydd och en liten kastrull/mugg med handtag.

Precis som alla andra bensinkök jobbar Svea med trycksatt bensin som sedan förgasas i ett munstycke. Skillnaden ligger i att här finns ingen pump. Förvärmningen står för starttrycket, och sedan bibehålls trycket från värmen som förbränningen skapar.
För att detta ska fungera bra krävs ordentlig förvärmning, och det duger inte med dryga tio sekunder som man är van vid på modernare tingestar. Jag har valt att medtaga en pytteliten flaska med tändgel, men det fungerar även att doppa papper eller näver i tanken. Ja det fungerar egentligen med vad som helst.

Svea har ju ett rykte om sig att vara pålitligt, och det finns ingen anledning att tvivla på det. Det finns inga slangkopplingar som kan läcka, och enbart två rörliga delar (kranen och rensnålen). Dessutom dras bränslet upp genom en veke, vilket borde göra konstruktionen ganska okänslig mot partiklar i bränslet.
Jag vill även poängtera att detta kök inte är det minsta stressande att använda. Man startar det, och sen sköter det sig självt. Med moderna MF-kök är det ett evigt pumpande och rattande för att optimera koktiden. När man börjar bli klar ska man vända flaskan och tömma slangen, vilket skall göras vid exakt rätt tillfälle för att spara bränsle. Sen ska köket svalna och sedan packas ihop. Med Svea stänger man kranen, sätter på locket och stoppar paketet i ryggsäcken. Det svalnar på tre röda.

Nackdelarna ger sig själva. Det tar längre tid att starta detta än vad det gör att starta ett kök med pump. Dessutom tar det ca två till tre minuter innan köket uppnått sitt arbetstryck, vilket gör att effekten är lägre till att börja med. Å andra sidan behöver man inte pumpa upp nytt tryck vid långkok.
Ytterligare en nackdel är att brännaren ger ganska bred låga. Då kärlstöden dessutom är ganska höga blir det något ineffektivt att köra med de minsta kokkärlen. Speciellt om dessa har värmeväxlare i botten.
Den tredje, och sista, nackdelen är att det inte går att småelda. Det går fint att reglera lågan mellan 50-100%, men under 50% får man lätt sotlåga.

Optimus anger 7 minuter för att koka upp 1L vatten. Dessa siffror brukar vara optimistiska, och avser ofta kokning under lock i rumstemperatur med rumstempererat vatten.
Ett eget test utan lock i 0 grader (utomhus, men vindstilla) med 10-gradigt vatten (2-liters Primus Mimer-kastrull) visade på exakt 9 minuter för att få stormkokning.
Då det som sagt tar ett par minuter för köket att uppnå full effekt skulle antagligen ett omkok på varmt kök korta denna tid med kanske en dryg halvminut.
Jag är inte besviken på siffrorna.


Man kan ju undra varför man ska betala en icke oansenlig summa för ett lågeffekt-kök som var modernt för över 50 år sedan.
Det ska man göra för att:
Svea är litet och kompakt. Bränslet räcker enligt uppgift 50 minuter på full gas, vilket är mer än nog för dagsturer. Viktmässigt är detta kök snäppet tyngre än moderna MF-kök, men volymmässigt (och då speciellt på dagsturer) vinner detta stort. Nöjer man sig med pulverkaffe och torrmat klarar man sig dessutom med det medföljande kärlet. Vill man ha större kärl ryms Svea med tillbehör i valfri 1L hög kastrull (t.ex. Terra Weekend).

Söker man effekt per krona ska man inte köpa detta kök.
Om man däremot gillar att se kök arbeta och vill ha ett kompakt, mysigt och stressfritt kök som troligtvis aldrig kommer krångla, då vill jag starkt rekommendera Optimus Svea.

UPPDATERING:
Jag har införskaffat nu införskaffat en midipump (tillbehör i form av vanlig pump).
Pumpen är en mycket gedigen aluminiumhistoria bestående av 3 st delar, och väger in på 60 g.
Pumpen underlättar och snabbar på förvärmningen avsevärt. Fem pumptag (tio är alldeles för mycket med full tank), släpp ut bensin under ca 3 sekunder, o.s.v.

Sveat är nu lika enkelt att använda som vilket annat bensinkök som helst, plus att effekten ökar.
Rekommenderas!

UPPDATERING 2:
Nackdel nummer 3 (se ovan) kan nu strykas. Genom att vrida reglaget förbi "fullt", så att rensnålen börjar titta fram, kan man sjuda med stor precision.

Liknande produkter: -

Kundservice: Bra bemötande och inget tjafs.

Köpplats: Northstar.se (Umeåbutiken)

Pris: 899

Plus: Tänder snabbt och lätt.

Minus:----

Kommentar: Denhär långliga vintern har SVEAt fått följa med ut. Det brinner väl och värmer snabbt. Förvärmningsmedlet finns redan i tanken.
Som vinterkök är det rätt svårslagit. Litet och rimligt i vikten oxså. Modernare kastruller passar direkt, de är lättare än gamla tjocka Bacho kastruller.
De två rörliga delarna ställskruven och nålventilen kan knappast gå sönder vid normalt bruk.

Liknande produkter: Det finns många från 71an via DDR till nutid, få slår dock SVEA.

Kundservice: inte behövt

Köpplats: Scoutvaror för länge sen

Plus: Enkelt, robust och snyggt

Minus:Förvärmningens utformning, effekten temperaturberoende

Kommentar: För att bli nöjd med detta kök krävs det att man är lite av en entuiast. Det här köket visar hur lite som egentligen har hänt på bensinkökssidan den senaste decennierna. Att köket drivs av självtryck innebär att effekten beror på omgivande temperatur vilket gör att jag främst använder det höst och vår eller på dagsturer vintertid. Jag har modernare brännare till resterande vinterturer. Det höga betyget får köket för sin robusthet och retrokänsla. Till kökets svagheter hör förvärmningen och att det kan vara svårt att avgöra hur mycket soppa som finns kvar i tanken. Det finns en pump som tillbehör för att underlätta att tryck byggs upp vid förvärmningen.

Plus: Robust, Effektiv, KISS - få delar som kan krångla. Kompakt. Trevligt säreget ljud när det brinner.

Minus:Tung i dagens mått mätt. Vindskydd. Kräver ordentlig förvärmning av brännaren. Saknar kastruller, får köpas separat.

Kommentar: Det är ett kök med 'personlighet' som kräver en del av sin användare.
Det fungerar bra direkt ur förpackningen men det finns en del tipps och trix som kan vara värt att ta till sig.

Brännaren kräver en ordentlig uppvärmning, har själv råkat ut för att köket inte vill 'stänga av' sig pågrund av att bensinen ligger oförgasad under brännarmunstycket även då det finns tryck i behållaren.

Ett tipps jag läst som skall avhjälpa en del slask med bränsle för att förvärma brännaren är att man lindar en liten bit veke runt botten på brännaren i fördjupningen och på den tillför bränslet som skall värma.

Ett annat tips var att använda hand-sprit-gel att förvärma med.
- Jag gör inte det fler gånger! Lågan är nästan osynlig i dagsljus då det är ren sprit, det skulle man iofs kunna leva med men. Efteråt så bildas det en blå-grön kristall-ärj-massa kvar i fördjupningen och jag misstänker att det är något i handspriten som reagerar med metallen i brännaren.

När man beaktar dessa saker och får igång den så är den väldigt effektiv och drar inte mycket bränsle.

Hade med det på en veckotur till fjällen, hade det inte varit för slarv med förvärmning (vilket jag insett senare) vilket resulterade i att den inte ville sluta brinna så hade det varit det kök som fungerade bäst på turen.
Polarens 1500kr Multifuel-brännare packade ihop ganska snart efter vi börjat använda det.
Slutade med att vi fick använda standard trangia t-sprit brännaren istället, gissa vilka som kände sig snopna.

'Lek' mycket med köket så du lär dig de små egenheterna, gäller alla kök men särskilt detta.

UPPDATERING :
Då det var -30 myggfria grader härom vintern så, galen som jag är, tog jag med mig köket ut i snön, trangias 0.6 Liters kaffepanna med vatten och bestämde mig för att se hur det funkar under kyla. Sagt och gjort, köket tände och brann bra och efter (tror det var) 9 minuter så kokade vattnet.
Tycker att det klarade testet galant!

UPPDATERING 2 :
Köket har dim // diam - 97mm / höjd - 131mm (m. kastrullen på)
och borde därför passa som en handske i Primus " LiTech Trekk Kettle"m. ytter dim // diam - 128mm / höjd - 143mm.(att utredas)

Liknande produkter: Multifuel-kök.

Kundservice: Trevlig kunnig personal som ger dig support och tipps att få köket att fungera även om du står mitt på fjället med köket liknande en eld-kastare. (been there, done that!)

Pris: 800

Plus: Som en stridsvagn.

Minus:Inte helt barnenkel att tända, om man inte gjort det förut.

Kommentar: Jag fick en i julklapp och har bara lekt med den litegrann.
Om man läser i manualen så skall man lägga tändpasta/bensin på toppen av brännaren för att förvärma. Jag fick göra om samma sak fem gånger innan det tände. Jag hittade ett tips på nätet, där en kille hällde bensinen i urgröpningen ovanpå tanken i stället. Det verkar smartare. Antagligen är det fel, men det finns ju ett hål i vindskyddet för det.
Betänk att detta kök uppfanns när hela världen använde Primuskök (motsv) varje dag, då visste alla hur man skulle göra.
Dessutom har jag bytt ut den minimala muggen mot en GSI stålmugg av den typ som passar under Nalgeneflaskorna. Den passar perfekt.

Liknande produkter: Trangia, Enmanskök 40 M/T, Magic Heat, Primus Techno Trail, Esbit mfl.

Köpplats: En Bra Affär

Pris: 750

Plus: Enkel, lättstartat och varmt

Minus:Kärlstöden och vikten

Kommentar: Har ett antal och har havt fler. Det är enkelt, en rörlig del, ventilen. Som nämt kräver det en del förvärmning, men finessen är att överblivet papper och bensinen i köket fungerar utmärkt till förvärmningen, KISS.
Inställning i optimalt brännläge sker lättast med hörseln, det skall dåna om köket.
Detta gör att det är svårt att koka långsamt på köket, men en vanlig laboratoriasbestmellanlägg ger dig fin jämn och lägre värme.
Min vän författaren kör med konservburkslock både för småkkok och som lätt lock.
Vindskydd har det visat sig att med lite klurighet räcker det inbyggad jämte klok placering och ensjälv.
Det är lätt att som Collin Fletcher bli nogstalgisk över sin härd.

De gamla Bacho kärlen passar perfekt, men modernare och lättare finns i både Al och Ti.
Mina kök brinner, lite mer sotande, med blyfri bensin, med ren bensin nästan helt sotfritt. Rekommenderas!

Plus: Självtryck, robust, snyggt, hyfsad effekt

Minus:Förvärmningen kräver noggrannhet, bara hyfsad effekt

Kommentar: Pålitligt och robust. Vet inte vad som ska kunna gå sönder på det. Man måste vara ordentlig med förvärmningen och se till att inte fylla för mycket bränsle för expansionens skull, men annars är det inga problem. Svårt att balansera t.ex. en stekpana med fast handtag på kökets minimala kastrullställ men det går det med. Ett alldeles utmärkt vinterkök för 1-2 personer.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg