Lundhags ALaska
Betyg: |
Skriv en egen recension
Det finns 2 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning
Plus: Inget foder! Hållbar. Användbar med skidsula året runt
Minus:Märklig rektangulär läst, lika bred i hälen som i tåboxen, går inte dra åt nog i ankeln, litet onödigt högt skaft
Kommentar: Tycker Lundhagarna var bättre förr: Skywalksulan hade bättre fäste än dagens Vibram och de hade lägre klack.
Plus: Rejält gjorda, mycket sköna att gå i, stabila även efter många år
Kommentar: Köpte mina Lundhags Militär 1982, tror de kostade 600 spänn. Pensionerade dem förra året, köpte ett par likadana, beroende på att de passar min fot väldigt bra och jag tycker de är och har varit oerhört sköan att gå med. Regelbunden skovård har gjort att de hållt så länge, det var bara när de fick smaka på ett kast från motorsågen som lädret skars upp. Har använt dem kontinuerligt i 20 års tid, sommar som vinter, även som mc-känga den kalllare delen av året. Ser fram emot 20 år till med det par som köptes i vintras.
Plus: Bra kvalitet, sköna, användbara året runt
Minus:Måste fettas in ofta
Kommentar: Har nog haft mina Alaska i åtminstone tio år och de har fungerat perfekt. Fettar in dem regelbundet och då går det att gå i vatten (åtminstone korta stunder) utan att bli blöt om fötterna. Får ingen skoskav av dem heller.
Utanpå syns det knappt att de är använda.
Plus: Du kommer fram överallt. Bra klimat inne i kängan.
Minus:Lite stel sula. De har blivit dyra att köpa.
Kommentar: Men den här kommer du fram. Har haft mina i 13 år. Gå mycket i dem i affären - det är verkligen en smaksak om man gillar dem. Skulle jag köpa idag hade det blivit ett par Meindl, men mina slits aldrig ut, och funkar bara bättre med åren.
Älska dem, så älskar de dig tillbaka. Smörj med björnfett, spraya insidan med vatten när du tar fram dem efter förvaring.
Plus: slitstyrkan, stabilitet och kvalitet
Minus:Egentligen inget... kanske lite fula då :o)
Kommentar: Måste bara säga att under dom 11 år som mina Lundhags kängor hängt med har dom aldrig gjort mig besviken, dom har varit med mig under Vandringar, marscher, fisketurer, jakt och en massa andra aktiviteter vinter som sommar. Har under samma tidsperiod haft andra kängor oxå även det bra skor men Lundhagarna har överlevt allt.
nu har dom i alla fall gett upp och kommer inte att klara en renovering, men nästa par blir ett par måttbeställda ifrån skomakarna i Järpen.
Kommentar: Jag köpte enligt rekomendation av mina befäl på FJS ett par Lundhags Alaska som skulle användas under värnplikten. Vi var många som köpte denna känga så jag har sett vad den går för under riktigt hård belastning. Tyvärr så höll inte denna känga måttet, problemet låg i att lädret på skaftet höll för dålig kvalitet. Tack och lov så har Lundhag en fungerande serviceorganisation. Jag fick skicka in mina känger 2ggr under mitt utbildningsår, efter det så slängde jag dom åt h******..
Kommentar: För det första är konstruktionen bra för svenska förhållanden, cellgummi nederst och läder upptill. Det är ofta blött har jag märkt med åren, utom kanske just i alpin terräng. Fettar man in dem ordentligt med RIKTIGT fett håller de vätan stången under lång tid. Givetvis krävs återinfettning regelbundet men en fettburk tar ju ingen plats.
Det jag märkt efter 10 år är att sulan liksom böjer sig uppåt, vilket medför att fotens stöd i längsled blir mindre och jag blir trött i fötterna vid längre turer, detta hände aldrig då de var nya.
För skidåkning tycker jag att de är väl mjuka, och kabelbindningarna sliter på sulan. Men de duger.
Som alla kängor byggda i tjockt läder behöver man gå in dem, det görs enklast genom att tippa i någon liter ljummet vatten i varje känga, snöra på och traska någon/några timmar (sommartid). Sedan brukar det inte behövas mer.
Jag har ett par Meindlkängor också, de har sina fördelar men skall man köpa ett par kängor för livet så är det Alaska eller dylikt som gäller. Särskilt om man har breda fötter.
Plus: Slitvargar som blir vänner
Minus:krymper vid långtidsförvaring utan skoblock, men går att lästa ut
Kommentar: Jag köpte mitt första par i början på sjuttiotalet- slet ut dem fick ett par måtbeställda och är nu inne på mitt tredje par, säljer dem inte. De ger stabilitet, går utmärkt att åka skidor i, hyfsat vattentäta med gortexsockor perfekta vid blötväder...torkar snabbt.........håller sanden ute från strumporna....lätta att hoppa i vid lägerplatsen
Sköna skaft att sitta på (har öljetter i mina skaft)!
Har fungerat bra i flera världsdelars natur och jag avser framledes sula om dem....
Plus: Vattentätheten
Minus:Krympningen
Kommentar: Har haft mina Alaska i lite över ett år (15-20 mil), så de är väl knappt ingångna :)
Var nyligen på en 3-dagars fjälltur (var tänkt att vara längre, men det envisa regnandet fick oss att ändra oss). Hur som haver så var det väldigt blött och mina Alaska höll mig nästan torr. Det märkliga är att det verkade vara innersulan som blev fuktigast. Jag funderar på om läderbindsulan kan dra åt sig vatten från kanterna ända in i kängan, jag hade nämligen inte haft en tanke på att smörja in dessa kanter.
>>Senare kommentar:
>>Det är visst "mellansulan i tekniskt gummi/cellgummi" man ser, inte >>läderbindsulan, så därifrån kommer nog inget vatten...
Sedan var det det här med centimeterskrympningen. Tyckte nog att jag hade en cm till godo, men nu börjar det bli lite trångt för stortårna. Har dock inte fått någon blånagel än. Drar jag åt remmarna allt vad jag orkar så kan jag hindra tårna från att ta i, men då får jag ont på vristerna i stället.
Plus: Slitstark, kraftig och mångsidig
Minus:Kräver omvårdnad och ÄTER skosnören.
Kommentar: En mycket bra känga - den enda friluftspryl (möjligtvis min anorak undantagen) som jag inte kan tänka mig vara utan/byta bort. Jag skall dock inte ha kvar skidbindnings - "hakan" efter omsulningen då den utgör ett snubbelmoment i vide och andra täta snår.
Guds gåva till oss med breda fötter!
Plus: Stabiliteten och slitstyrkan
Minus:Något breda i skaftet.
Kommentar: Har haft mina Lundhags på 7 sommarvandringar. Senaste gångerna har det varit i Sarek. Lyckas alltid bli blöt om fötterna efter 5-6 dagar, då grundfettet/impregneringen inte håller längre. Fettar dem varje kväll, och ibland under rasten, men det hjälper inte. Föredrar ändå kängor framför stövlar, pga behovet av stabilitet.
Plus: Vatten tåligheten, vinter förmågan
Minus:Stabiliteten vid mer advancerad vandring i stenig terräng
Kommentar: Jag har ett par Lundhags Alaska med skidkanten som jag har haft i drygt 8 år och man kan säga att de är kängornas Volvo 745. Vad jag menar med det är att de är robusta, rymliga (den breda lästen) samt prisvärda (få kronor per vandrad kilometer). Fettar man in dem ordentligt så är de vattentäta och då blir man aldrig blöt idem och de fungerar även bra på vintern med tjocka sockor samt att det går att åka långfärdsskridskor eller turskidor med dem. De är tyvärr även som en Volvo 745 när det kommer till prestanda. Advancerad vandring fungerar ej särskilt bra då skaftet på kängorna är ostabilt och foten glider omkring till skillnad mot mina Meindel Island Pro som sitter betydligt bättre och stabilare på foten. Lundhags kängorna är också ganska tunga och klumpiga. Är det dock längre vandring i blöt terräng eller på vintern finns det inga bättre skor. Har man väl "gått in " kängorna är de en mycket tillförlitlig partner under många år. Lundhags och Meindel kängorna är gjorda för olika ändamål och kompletterar varandra bra.
Kommentar: Jag har haft ett par Lundhags Alaska sedan slutet av 1980-talet. Samma par. Skulle tippa att de gått 200 mil eller mer. Till det yttre ser de inte särskilt slitna ut. Bara sulan börjar se lite tunn ut. Efter en omsulning, som jag tänkte göra nu i vår, trodde jag nog att jag skulle kunna ha dem minst tio år till.
Men så inträffade något. Kängorna krymte. Jag hade glömt att lägga i skoblock och på ett halvår blev de två nummer för små. Nu står de i garderoben och minner om forna äventyr. Denna gång överväger jag allvarligt att inte skaffa kängor överdragna med Certech. Det känns väldigt tråkigt för jag gillade verkligen mina Alaska.
Hälsningar
Nisse
Kommentar: Ett par kängor som håller vad de lovar. Fetta in dem ordentligt så är det bara att knata ut i träsket. Cellgummit i nederdelen gör att man inte löper ngn risk att bli blör vid mindra vattenmassor. Har ofta vadat med kängorna på, och det funkar fint. Ett par rikiga slitvaragar med skidkanr som även den funkar utmärkt. Ett gediget svenskt hantverk.
//Nyman