Klättermusen chaps byxholkar
Tillverkare: Klättermusen
Betyg: |
Skriv en egen recension
Det finns 0 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning
Plus: bekväma, mångsidiga, viktbesbarande, bra ventilation, vattentäta
Minus:Det enda är att dom är lite trånga nedtill.
Kommentar: Har alltid använt lätta regnholkar av nylon (hemsydda med vida ben) när jag fjällvandrat. Är inte så mycket för tex-byxor på underkroppen då det brukar bli rätt varmt.
Tycker att klättermusens chaps är klockrena och jag använder dom mycket i fjällen:
*Bra ventilation-eVENT membrantyg ger den bästa ventilationen av alla tex-membran(som jag testat). Dessutom tar sig värme och kondens ut på ett smidigt sätt. Värme stiger ju uppåt som bekant och chapsen är vidöppna upptill.
*Hållbara- förstärkningar på utsatta partier.
*Vattentäta-att dom är sömlösa gör att dom lämpar sig för vad.
*Lätta - Väger tillsammans med min McKilt under 500 g.
*Mångsidiga:
-Använder dom tillsammans med en hemmasydd "McKilt" (se nylonkjol nederst på sidan) vid riktigt ös/slagregn.
-Använder dom utan kilt efter regnväder när det är fuktigt i videt.
-Använder dom vid vad. Genom att jag har tillverkat en neoprenrem ca 8 cm bred som jag fäster runt lundhagskängorna med kardborre så räcker det med att dra åt smed elastiska kardborreband nedtill på chapsen ordentligt så sluter det tillräckligt tätt för snabbare vad.
Vid hög strömföring/längre djupa vad säkrar jag ytterligare med en elastisk rem med kardborre ca 4 cm ovanför den första remmen. Resultat - torra fötter utan att frysa, inget bök med att snöra av sig kängorna byta skor etc inför vadning, lägre packningsvikt då coverboots, gymnastikskor/sandaler kan uteslutas ur packningen.
Jag tycker att denna lösning är den absolut bästa som jag testat. Chapsen har hängt med på 40 mils vandring i somras i blandad terräng och har hittills klarat sig bra utan skador-verkar vara robusta.
Förbättringen som kan göras är att öka vidden nedtill så att man kan få på sig chapsen utan att snöra av sig kängorna. Detta skulle enkelt kunna göras genom att man har en bälg och vattentät dragkedja nedtill.
Hoppas att klättermusen läser detta och tar till sig kritiken-väljer ni min lösning får ni gärna skicka ett par nya chaps som tack för hjälpen-utsidan har min adress.
Då är dom värda 5+ i betyg. Nu kan jag bara ge produkten en 4 med ett svagt plus framför.
Min Nylonkjol - har låtit sy den med tryckknappsfastsättning i fasta höljor i skärpet ger en extra ventilationskanal mellan skärpet och kjolen vilken täcks av regnjackan.
Bättre ventilation än McKilt och betydligt billigare. Kjolen överlappar chapsöppningen upptill med ca 25 cm(femigt med kort-kort på en fjällkille visst...men en bra regnväderslösning).
Plus: Andningsförmåga och ventilation.
Minus:Påtagningen. Fästanordningen.
Kommentar: Blev en aning förvånad när jag upptäckte att byxholkarna (Klättermusen använder det utrikiska ordet "chaps") inte gick att dra på sig med kängorna på. Det funkar att först ta på sig holkarna, sedan kängorna och därefter dra ner holkarna över kängskaften, men holkarna är för trånga för att dras på när kängorna redan sitter på(Meindl Performance stl 45. Hos Klättermusen hade man inte hört talas om detta bekymmer tidigare. En brist i produkttestningen? Eventuellt ska man inte kunna begära att man ska kunna dra på sig holkarna med kängorna på. Vad vet jag? Om bältesfästesanordningen: band som måste dras genom litet spänne. Småpilligt! Inget man vill göra med kalla fingrar eller handskar på händerna. Alternativt låter man bältesfästesbandet vara en ögla och drar bältet genom öglan var gång. Bättre med tryckknappar i bältesfästesanordningen?
Har testat holkarna tillsammans med Klättermusens McKilt. En lysande kombination! Då menar jag ur regnskyddssynpunkt, men framförallt tänker jag på den ventilation och rörelsefrihet lösningen ger. Lördagen 8 april vandrade jag ute i skogen i regnet och var ute runt 5 timmar. Bar då Klättermusen Mithril byxor, holkar och McKilt. Ingen kondens eller kyla på grund av klädseln.