Vin på älggräs?

Mycket befogad fråga... jag är inte alls nån husmoderlig människa som kokar saft till höger och vänster så jag har faktiskt inte en aning om vad som kan vara rimligt... Har inte märkt ens att det fattas i receptet. Man fär väl kika runt på andra recept och jämföra hur mycket som verkar rimligt. Eller finns det nån här som har förslag?

norpan_; sa:
mariaa; sa:
250 g blommor av älggräs ( ca 50 klasar )
3 citroner
2 kg socker
1/2 msk citronsyra
1 km natriumbensonat

Skölj älggräset och lägg det sedan i en stor hink eller bunke.
Skär citronerna i tunna skivor och lägg dem bland älggräset.
Koka vattnet och sockret tills dess att sockret löst sig.
Rör ut citronsyran och natriumbensonaten i lite av sockerlagen,
och häll sedan tillbaka det igen. Rör!
Häll den heta sockerlagen över blommorna och citronerna, täck med lock, och låt stå i 3 dygn. Rör om då och då.
Sila saften och häll slutligen på flaska.

Servera gärna med is och citronskivor. Mycket svalkande under heta sommardagar!

Jag kanske är ute och cycklar men hur mycket vatten ska man ha?

/mattias
 
nermander; sa:
Problemet är väl inte älggräset ensamt, men man kan ju tänka sig att den som dricker för mycket älggräsvin dagen efter käkar magnecyl...:)
.....
Har man druckit så mycket älggräsvin, kanske det inte finns behov av magnecyl dagen efter;-)

Salicylsyra är febernedsättande och bakteriedödande. Men hjälper det mot huvudvärk, dvs. är det inte acetylsalicylsyra som är det verksamma ämnet mot huvudvärk, eller är det sak samma?

Raskesven
 
Så här står det på Wikipedia:
Salicylsyra (2-hydroxibenzoesyra, C6H4(OH)COOH ) är besläktad med acetylsalicylsyra och har i viss mån liknande egenskaper, men den är alltför aggressiv mot kroppen för att kunna användas i invärtes medicin.
 
mariaa; sa:
Mycket befogad fråga... jag är inte alls nån husmoderlig människa som kokar saft till höger och vänster så jag har faktiskt inte en aning om vad som kan vara rimligt... Har inte märkt ens att det fattas i receptet. Man fär väl kika runt på andra recept och jämföra hur mycket som verkar rimligt. Eller finns det nån här som har förslag?

norpan_; sa:
mariaa; sa:
250 g blommor av älggräs ( ca 50 klasar )
3 citroner
2 kg socker
1/2 msk citronsyra
1 km natriumbensonat

Skölj älggräset och lägg det sedan i en stor hink eller bunke.
Skär citronerna i tunna skivor och lägg dem bland älggräset.
Koka vattnet och sockret tills dess att sockret löst sig.
Rör ut citronsyran och natriumbensonaten i lite av sockerlagen,
och häll sedan tillbaka det igen. Rör!
Häll den heta sockerlagen över blommorna och citronerna, täck med lock, och låt stå i 3 dygn. Rör om då och då.
Sila saften och häll slutligen på flaska.

Servera gärna med is och citronskivor. Mycket svalkande under heta sommardagar!

Jag kanske är ute och cycklar men hur mycket vatten ska man ha?

/mattias
Receptet ser väldigt lik som maskrosvin, till den ska man ha i 4-5 liter vatten. Dock utan citronsyra och natriumbensoat.
 
Natriumbensoat

ollefisk; sa:
Receptet ser väldigt lik som maskrosvin, till den ska man ha i 4-5 liter vatten. Dock utan citronsyra och natriumbensoat.

Natriumbensoat är ett konserveringsmedel som ska hindra jäsning (enl. Santa Maria kryddor). Så förmodligen får man ingen jäsning i maskrosvinet om man tillsätter natriumbensoat.

Per
 
mariaa; sa:
250 g blommor av älggräs ( ca 50 klasar )
3 citroner
2 kg socker
1/2 msk citronsyra
1 km natriumbensonat

Skölj älggräset och lägg det sedan i en stor hink eller bunke.
Skär citronerna i tunna skivor och lägg dem bland älggräset.
Koka vattnet och sockret tills dess att sockret löst sig.
Rör ut citronsyran och natriumbensonaten i lite av sockerlagen,
och häll sedan tillbaka det igen. Rör!
Häll den heta sockerlagen över blommorna och citronerna, täck med lock, och låt stå i 3 dygn. Rör om då och då.
Sila saften och häll slutligen på flaska.

Servera gärna med is och citronskivor. Mycket svalkande under heta sommardagar!

För att göra vin, måste du utesluta natriumbensoatet som någon mycket riktigt påpekade. Inga konserveringsmedel i, för annars dör jästen!

Hur starkt vill du ha vinet? När man räknar styrkan på vinet använder man nåt som kallas Oechsle-grader. Omkring 2,5g socker / liter = 1 Oechelse.
Så om du vill ha runt 10-11 vol%:
2000g socker / 10 l vatten = 200 g socker/liter
200 / 2,5 = 80 Oechsle.
För att beräkna alkoholstyrka (om jästen jäser ut allt socker) dela oechslegraderna med 8.
80 / 8 = 10 vol% alkohol.

För att hålla koll på hur mycket socker som jästen omvandlat till koldioxid och alkohol, använder man en Oechslemätare. Finns att köpa där de säljer vinsatser.

Vidare ska du använda nån form av vinjäst och INTE vanlig bakjäst eftersom den lämnar mycket restprodukter som inte smakar så bra i drycken. Vinjäst köper du på samma ställe som oechslemätaren.

Det kan tyckas krångligt till en början, men det är faktiskt ganska enkelt när man väl satt igång!

För att läsa mer om Oechselvikten: http://www.oechslevikten.com/
 
Eboplasm; sa:
För att göra vin, måste du utesluta natriumbensoatet som någon mycket riktigt påpekade. Inga konserveringsmedel i, för annars dör jästen!

Hur starkt vill du ha vinet? När man räknar styrkan på vinet använder man nåt som kallas Oechsle-grader. Omkring 2,5g socker / liter = 1 Oechelse.
Så om du vill ha runt 10-11 vol%:
2000g socker / 10 l vatten = 200 g socker/liter
200 / 2,5 = 80 Oechsle.
För att beräkna alkoholstyrka (om jästen jäser ut allt socker) dela oechslegraderna med 8.
80 / 8 = 10 vol% alkohol.

För att hålla koll på hur mycket socker som jästen omvandlat till koldioxid och alkohol, använder man en Oechslemätare. Finns att köpa där de säljer vinsatser.

Vidare ska du använda nån form av vinjäst och INTE vanlig bakjäst eftersom den lämnar mycket restprodukter som inte smakar så bra i drycken. Vinjäst köper du på samma ställe som oechslemätaren.

Det kan tyckas krångligt till en början, men det är faktiskt ganska enkelt när man väl satt igång!

För att läsa mer om Oechselvikten: http://www.oechslevikten.com/
För maskrosvin ska man inte hälla i någon jäst för den ska finnas i blommorna om man plockar dem på en solig och varm dag. Kan det vara så även i älggräsblommorna?
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
KimmyA Reducerat vin på vandring Friluftsmat 10
idamartinssons Vin till gryta! Friluftsmat 36
JohnnyL Frysa vin? Friluftsmat 9
Lennart Hedvall Frystorkat vin Friluftsmat 31
flamma Whiskey/Cognac/Vin mm.mm Friluftsmat 49
tango Tips på god varm energidryck - pulver Friluftsmat 16
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Fritera på kajakturen Friluftsmat 1
Ismo Jojkman Popcorn på trangia Friluftsmat 6
Tobbe C Créme fraiche på cashewnötter som fjällmat Friluftsmat 6
camoscio Proviantering på cykeltur Friluftsmat 3
Livetiskuggan Varm macka på stormkök Friluftsmat 17
Onesport Tips på turgodis Friluftsmat 12
Limmet Frystorkat på Xxl-rea Friluftsmat 10
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Livetiskuggan Alternativ på samma ingredienser Friluftsmat 7
Stordrulen Beef Jerky på Älgkött. Friluftsmat 0
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Lea94 Specialkost på vandringstur Friluftsmat 11
AnteÅ Såg att denna kommer på Lidl (mattork) Friluftsmat 6
aronwidforss Potatisgratäng på spis? Friluftsmat 14
danisko Storlek på Excalibur mattork Friluftsmat 4
Anders V Budgett-muurikka på Lidl Friluftsmat 5
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Knallarn Vilken är er favoriträtt på fjället/i skogen? Friluftsmat 15
Annicka Veganmat på vandring made easy Friluftsmat 7
joanna Jakten på Seltons kikärtsmjöl Friluftsmat 17
Askel Recept på fryspåsmat Friluftsmat 5
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
nicko_ Problem att hitta recept på gryta av kyckling eller kycklingfärs Friluftsmat 0
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
Sk0gsmulle Vandring på Island, frystorkat från Sverige? Eller köpa på plats? Friluftsmat 0
KLAGER Många glömmer att träna på friluftsmatsätning Friluftsmat 7
KGoransson O-ring på gasflaskan? Friluftsmat 5
HELLRIK Frystorkat på KALLT vatten? Går det är äta? Friluftsmat 19
Caminista En typisk maträtt på min fjälltur Friluftsmat 2
disgruntled Tips på små behållare till salt och kryddor? Friluftsmat 32
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Elvah Bästa mjuka brödet på fjällvandring? Friluftsmat 62
GuloBorealis Lyxmat på fjället Friluftsmat 16
Davva2 Vattenförvaring på vinterturer Friluftsmat 11
Davva2 Lyxmat på vinterturer Friluftsmat 23
ironmountain Tips på lyxig dagstursmat. Friluftsmat 21
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Hållbarhet på ägg Friluftsmat 22
tomasjo Jakten på Knorr Spaghetteria Friluftsmat 64
lyckegard Vegetariska rätter att tillaga på gaskök Friluftsmat 9
article Angående matlagningen på flerdagars vandring Friluftsmat 14
avslutad160426 Förslag på "Vild" 3-rätters i helgen Friluftsmat 8

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg