Vilka titlar bör finnas i mitt Fjällbibliotek?

Kan ha missat det ovan i tråden, men jag tycker nog Sven Hörnell har en given plats i bokhyllan också, och varför då inte börja med Mitt Lappland.
 
böcker är riktiga klassiker.

Lillian Ryds Kvinnor i väglöst land skildrar en nyss försvunnen värld av självhushåll på fjällhemman mycket läsvärd.

Fjällboken av Claes Grundsten, Göran Palmgren är mycket bra.

Det finns många lokala böcker som är trevliga att läsa när man befinner sig på orten ifråga. T ex ex Grövelsjöfjällen : gränslösa fjäll av Anders Ejdervik med fortografier av Anders Dahlin.

Thure
Nansens böcker har jag hört talas om, men inte bläddrat i. Bör väl finnas på biblioteket. Av Lilian Ryds böcker har jag skaffat men ännu inte läst Vi åt inte lunch (eller vad den heter)
Ejdervik/Grövelsjöfjällen är en total nyhet. Spännande! Grundsten & Palmgrens bok har jag bläddrat i men inte riktigt fastnat för. Kanke dags för att bläddra på nytt...

Håkan
 
Jag har liknande bibliotek. Ett med böcker, ett med film. :)

Ett tips är Kungsleden som finns både som bok (bosse gustafsson) och film. Jag uppskattade nog filmen mer: bra vandringskänsla (mycket markbilder och långsamhet) och har man rört sig i trakterna mellan abisko och kebnekaise så finns det mycket att känna igen, trots att filmen är inspelad 1964 (=några år innan jag första gången besökte dessa trakter).
Jag tyckte det var särskilt roligt att känna igen och placera fjällstugor - både de som finns kvar och de som försvunnit med tiden...

En annan rolig film är Rymdinvasion i Lappland (1959): ett spännande äventyr med rymdmonster som härjar bland kåtorna och en vetenskapsman med en vacker konståkande dotter. Filmen innehåller också en vågad (och helt fristående från handlingen) duschscen. Och vi känner igen Torne träsk, Abisko, Kieronstugan mm.

Gustafssons film har jag sett ett par gånger, men boken tror jag inte att jag sett.
Jag har ju en liten faibless för duschbilder :) så den där andra filmen kanske är något....

Håkan
 
Hans Anderson är riktigt bra och hans böcker brukar vara vanliga på second hand och antikvariat och riktigt bra att läsa.
Ett årsvarv i lappland (om du inte vill ha de enskilda böckerna om året)
Östan fjäll västan skog
Under polstjärnan

A year in lapland av Hugh Beach. En amerikan som lever med samerna ett år under 70-talet.

Boken om Ottar av Gösta Olsson, mer ett häfte än en bok om gamle fjällbonden Ottar och hans små tips och om hans lliv, gillar man Yngve Ryds böcker så är denna ett måste.

Bernardh Nordh har skrivit en del böcker om nybyggarna i norr.

Nybyggares dagliga leverna av O.P. Pettersson, här får man följa en nybyggarfamiljs liv och öden i lappmarken i slutet på 1800-talet. Lite segläst emellanåt men har mycket beskrivningar hur man gjorde saker och ting på den tiden.

Oj! Mycket nytt! Här fanns flera titlar jag aldrig hört talas om som jag måste kolla upp.

Tackar! Håkan
 
Fjällklubben

har ett förnämligt bibliotek som varit tillgängligt för medlemmarna en kväll i veckan i lokalen i Hjorthagen (innan Lidingöbron). Den lokalen är uppsagd p g a ohemul hyreshöjning. Vet inte om biblioteket är tillgängligt för närvarande men vill du kika på fjällböcker torde ett besök i den boksamlingen vara mycket givande.

En del äldre börcker finns numera tillgängliga på nätet t ex tidiga STF-årsskrifter. http://runeberg.org/stf/

Hur går det med googles bokprojekt?

Thure
 
Sareks fyra årstider av bröderna Bo och Sune Karlsson är också ett tips för bokhyllan. Kanske ingen klassiker, men en fin och anspråkslös bok om vårt kära Sarek.

Det var vad Anders skrev i sin blogg som fick mig att köpa den.
 
Hej Håkan..

Eftersom Axel Hambergs Sarek inte är med härpå listan ännu... så föreslår jag ju naturligtvis den till dig. Den finns som faksimilutgåva 1982, till försäljning på de flesta STF fjällstationer...eller fanns kanske.
Nu vet jag inte.
Ursprungsutgåvan (1922)är väldigt sällsynt idag att få tag på, även i antikvariat här i Stockholm, numera. Möjligen kan du köpa den på en bokaution. Men den var dyr även då jag köpte den.

Jag vill passa på att slå ett slag för en lite bortglömd berättare: Torsten Boberg. ‘Bortom Stigarna’ heter denna ifrån 1927.
Den är väldigt fin, egendomlig och lite sagoaktig, äventyrlig med toppbestigningar av Pierekpakte och sånt där som man kan läsa. En riktig högläsningsbok!
Även den boken är väldigt svår att få tag i.

Tore Abrahamssons nya bok om silvergruvan i Padjelanta: ’Drömmar av Silver’ 2009 är som jag sagt tidigare en
fascinerande läsning den med.

Och eftersom du gillar Padjelanta så tror jag nog att Sten Selanders’ ‘Några Sommarströvtåg’ 1948 skulle för dig ge inspiration till fler upptäcktsturer.
mvh
En faksimil utgåva av Hambergs bok finns redan i hyllan, likaså Abrahamssons "gruvbok". Selanmder har jag förstås hört talas om, men aldrig sett. Vill ha!
Boberg har jag aldrig hört talas om, men den låter onekligen spännande. Tack!

Håkasn
 
Rossipal, Emmerich; Lundquist, Gösta - Kebnekajsefjällen : bestigningsleder och vandringsturer jämte handledning i alpin teknik

Sven Hörnell - Mitt Lappland

Eva Hellström - Boström - Svensk Klättring - Pionjärerna

Lapplands jägare 1945 - 1995 (jubileumsskrift över den forna skidlöparbataljonen som blev Arméns jägarskola och så småningom Lapplands jägarregemente i Kiruna)

Breboka : håndbok i brevandring (utgiven av DNT)
Idel okända titlar. Rossipal är ju en gammal kändis. ivetvis skulle det vara kul att hans bok i hyllan - även om jag inte är någon klättrare. Hörnells bok samt Breboka verkar spännande.
TacK för tiops!

Håkan
 
Även om det inte är fjäll så röstar jag på:
Muddus - Den gamla skogen av Lennart Arvidsson/Edvin Nilsson
och
Sjaunja av Nils Erik Landell och Ingmar Holmåsen
Även om de inte handlar om fjällen så skulle jag med största sannolikhet köpa dem om jag hittar dem på något antikvariat.

Tack!

Håkan
 
  • Sten Selander, Lappland (1948) - samma bok som Anders tipsat om (tror jag), men den tål att nämnas igen. En fjällskildring som enligt mig håller högsta litterär kvalitet.
  • Gösta Lundqvist, Lappland (1954) - fantastiska fotografier från både fjällvärld och kulturlandskap i fjällvärlden. Förord av Dag Hammarsköld och fina texter av en vän till Lundqvist.
  • Dag Hammarsköld, Från Sarek till Haväng (1962) - om den ro själen finner i fjällandskapet.
Hammarskjölds bok har jag nyss skaffat men ännu inte hunnit läsa. Lundkvist låter intressant. Tack!

Håkan
 
Gamla råd

har mycket charm.

Den klassiska "Illustrerad Idrottsbok" redigerad av Viktor Balck" kom i 3 band på 1880-talet. Del 2 har en hel del friluftsliv t ex Särskild utrustning för färder i Lappland med början på sidan 371. Man blir lite imponerad av vissa råd. T ex "Dagsmarschen bör ej överskrida 35 km."

Dessa tre band ger fantastiska läs och bildupplevelser. Bl a illustrationer av gymnasten och naturälskaren Bruno Liljefors.

Thure
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg