Spännande.
Några spontana tips, med fokus på äldre böcker:
Hans G Westerlund: "Mitt nybyggarår i Lappland" och "Mina hundår i lappland". I den förstnämnda berättar den före detta banktjänstemannen om ett år som nybyggardräng i fjällvärlden. I den andra om sitt försök att leva som kanadensisk trapper. Språket är lite knagligt ibland men berättelserna fantastiska. Det är befriande med folk som försöker förverkliga drömmar.
Svante Lundgren nämnde du redan. Det mesta han skrivit om fjällen är strålande. Guideboken till Sarek blev jag inte så fäst vid. Däremot hans sarekbok, "lappmark" och "Fjällsommar" är fantastiska.
Pallins bok "Kebnekasie" är fin läsning. Jag har skrivit några artiklar om fjällfarare, bland annat Pallin för eProvins (finns här:
http://eprovins.norrlitt.se/index.p...hugo-nicolaus-pallin-och-viljan-till-roerelse ). Där finns lite smakprov
Ossian Elgströms reseskildringar från Lappland (Hyperboreer och Lappalaiset) vet man inte om man ska skratta eller gråta över. Fyllda av rasistiska stereotyper men med en berättarglädje som får en att förlåta mycket.
På tal om Ossian: "Fjällfotografen Borg-Meschs äventyr bland Lapplands fjäll / upptecknade och insamlade av Ossian Elgström" från 1929 är även den fin läsning.
Är man intresserad av samisk kultur och historia (såg ordboken) har Ester Blenda Nordström skrivit ett fint reportage i "Kåtornas Folk" (återigen reklam för min egen text:
http://www.norrlitt.se/provins/inde...ester-blenda-nordstroem-en-svensk-bland-samer )
På tal om samer är det mesta Sara Ranta-Rönnlund skrivit läsvärt.
Under sommarens sarekvandring hade jag mycket glädje av "Fjällfauna". Kort och koncist. I samma serie som Gjærevolls "fjällflora".
I all hast/Albin