#Vilka psykiska påfrestningar har ni stött på?#

Hejsan!

Vi är två grabbar som har varit ute på en "överlevnadsresa" i Vålådalen (Jämtlands Län) under 5 dagar utan medhavd kost, tält, sovsäck etc.
Vi var uppe i slutet av september - början av oktober och nu hade vi tänkt skriva lite om "den psykiska biten i överlevnad" med hjälp av våra egna iakttagelser. Eftersom vi inte har någon större erfarenhet av överlevnad (vi går 3:e året på Gymnasiet) tänkte vi att det kanske finns folk här som vill dela med sig av sina kunskaper!
Vi har valt att göra detta som projektarbete i skolan och skulle vilja veta hur andra "överlevare" upplevt "den psykiska biten" i olika situationer. Exempel på frågor vi tänkte bearbeta är: hur påverkas man (hur har Ni påverkats) av att inte få mat, värme, sömn osv...

Tack på förhand!

/Anton och Anton
 
Har ni tillgång till arméns överlevnadshandbok?
I den står det en hel del beskrivet om olika psykiska aspekter av överlevnad. Där finns även två överlevnadsövningar beskrivna, hur de värnpliktiga som deltog upplevde sittuationen osv.

Tycker ni även kan ta kontakt med Svenska Överlevnadsällskapet SÖS. http://www.overleva.se
 
just det. den får vi låna om ;)
förrutom den boken så står det inte så mycket om det psykiska i överlevnadsböckerna som finns. Det är därför det skulle vara schysst att höra lite med folk som har vart med om en del...
Tack för tipset med överlevnadssällskapet!
 
Ta kontakt med norpan_ (Mattias N) på detta forum. Han har gedigen erfarenhet (vilket i och för sig säkert många andra också har...)
//A
 
Boken Deep Survival av Laurence Gonzales ligger nog i er linje.
Min egna erfarenhet av övningar utan mat var vida enklare än att komma till platser där käk inte fanns.

Go tur
 
På engelska?

Jo så är det nog. Statens haverikommisons rapporter är oftast på svenska och en del av dem är läsvärda...
FOA(FOI numera) har en del läsvärda utvärderingar.
Det finns en bok som heter Flykt, en antologi, kan säkert hittas på biblioteket, flykthistorier från 1500 och framåt...
När man gör försök på sig själv finns alltid klockan med i spelet, då och då måste man vara färdig etc... I verkligheten är det tills man själv förändrar historien....en viss skillnad.
När man går utbildningar i svält och självsvält är det mycket kontrollerat, med läkare och instruktörer nära. I terrängen, ensam med bara fiendegubbar omkring är det en helt annan situation. I en ödemarksöverlevnadssituation är man antagligen både skadad och chockad innan man fattar att det gäller... Varje extremsituation är unik, även på samma ställe och med i stort samma förlopp.
Av bagateller dör folk, de drunknar, kör ihjäl sig, fryser ihjäl utan att de avser göra det, sannorlikt är de flesta inte ens medvetna om det föränn det är för sent....
Det är en stor snöboll ni startat...

Go tur
 
johankse; sa:
Det är en stor snöboll ni startat...

Ja det skulle man nog kunna säga, haha. Det är hyfsat omfattande har vi förstått, men vi har inte tänkt gå in på varje minsta detalj i allt. Istället har vi tänkt skriva lite generellt om hur man reagerar psykiskt och sedan gå in lite på djupet i några frågeställningar (om vi hittar någon bra fakta). Men som sagt: andras erfarenheter är nog bra som fakta. Du verkar kunna en hel del inom området och de är schysst att du delar med dig ;)

/anton
 
envar reagerar på sitt sätt, många av de som överlevt tyckte inte att det var något speciellt med det...men en sak hade alla överlevarna gemensamt, de hade ett mål, de gav inte upp....sen hade de tur som kom fram innan de var helt slut eller blev funna i tid.... Obra för dem som hade otur och gav upp.
 
Det är inte HUR man känner sig (eftersom alla känner olika som du påpekade) utan hur man KAN känna sig psykiskt som jag vill ha reda på...
hur de kännt av hunger, sömnproblem, kylan osv är frågor jag skulle vilja vet mer om. Vad som varit värst. Fysikst jobbigast eller psykiskt. Jag, eller vi, är mer intresserade av överlevnadssituationer som till exempel då snöskotern slutar fungera och man måste bygga en bivack och då man går fel i skogen och inte hittar hem och måste övernatta. Alltså saker som skulle kunna hända en friluftsmänniska (eller en "vanlig") ganska lätt om man inte har tillräcklig kunskap om tex. navigation och så...
Känner du till några ´riktiga´ överlevare som du har pratat med eller har du läst någon bra bok? Vi är öppna för all slags information angående ämnet!

tack för att det är folk som har tid att svara, hah!
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Lischke Den psykiska delen av överevnad. Överlevnad 64

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg