Vedgasbrännare

Gillar Bushxxx-konceptet, (har dock aldrig testat), och har försökt att hitta alternativ till den exceptionellt dyra Bushbuddy och har hittat några andra alternativ:

http://www.bushcooker.com/ 69 Euro
http://site283.webhost4life.com/afmservices/trailgear/bushwhacker/bushwhacker-stove.htm 28.50 USD

Sedan har jag ägnat timmar åt att ögna igenom ett antal gör det själv siter för vedgasbrännare, (kallas det biogas?),. Det jag fastnade för var en youtube-video som en skotsk grabb hade satt ihop kring hur han gjorde en vedgasspis utifrån tre konservburkar. Ingen lödning behövdes. Filmat med sin mobilkamera förklarar han på ett pedagogiskt sätt hur man tillverkar den. Gas wick-delen gås inte igenom så bra i denna video dock.

http://www.youtube.com/watch?v=YfrBdp11pyE&feature=channel_page

Den tredje minsta konserven använde han som en gas wick. Vad jag förstår så hindrar gas wick luft från att komma ner i elden ovanifrån och därigenom göra elden än mer effektiv. Vad jag förstår så utnyttjar ingen av Bushxxx en gas wick. Vad tror ni. Är den skotska grabbens konservspis effektivare än de kommersiella vedgasspisarna?

Funderar på att ha en sån med mig vid nästa sommarvandring som kök och kanske komplettera med en lätt alkoholkatt-brännare om det skulle misslyckas. http://jwbasecamp.com/Articles/SuperCat/index.html T-röd brukar STF sälja i stugorna om man skulle behöva. Har blivit lite plufsig den här vintern så jag kan behöva svälta lite.
 
Köpte ett vedgaskök 2007 från http://Woodgas-Stove.com.
Två AA-batterier driver en liten fläkt med två hastigheter.
När man tänt den upptill kan man elda med pinnar o kottar i tallmark.
Fläkten den svaga punkten men underlättar tändning avsevärt.
Otroligt effektiv och sotar knappt ned kastruller. Klarar även större 4 liters grytor.
Anders
 

Bilagor

  • eldburk.jpg
    eldburk.jpg
    70.6 KB · Visningar: 1,527
Bushcooker inte bäst

Jag har en bushcooker och har varit hyfsat nöjd med den.

Men allra bäst (och billigast) är skotten Richard McCaughans vedgaskök. Efter att ha använt bushcooker ett tag köpte jag en Einzel-Kocher EK750OB. Perfekt! Pinnarna kan läggas i så de står vertikalt och eftersom den har öppen botten kan den tändas genom att man ställer den över ett värmeljus en liten stund.

Om man har den tillsamans med en Alp-Kit Mitymug 750 ml så har man det lättaste köket på marknade och slipper desstom bära med sig bränsle. Går utmärkt att elda även när det regnar. Och när det har regnat i flera dagar.

Se http://einzel-kocher.webs.com/einzelkocherek750ob.htm

Richard är pålitlig o bra att ha att göra med. Efter samtal med honom har han fixat ett aluställ att ha muggen på, Då går vikten på köket inklusive Mitymug ner från 212 till 194 gram. Man måste ha lite tändstickor och ett halvbränt värmeljus, påse är bra för det blir ju sotigt (använder vaxad papperspåse, kan elda den om det behövs) och så har jag en spork. Så min totalvikt för köket är 220 gram inklusive alla tillbehör. Allt ryms ihoppackat i muggen så packvolymen är pytteliten. Alldeles bortsett från den låga vikten är köket riktigt, riktigt bra och användbart.

Används med fördel utan topp och botten lock (väger bara, ingen funktion utom förvaring) och tänds bäst med värmeljus
 
Woodgas = gengas, ska brinna med blå låga om det fungerar korrekt. Kök med fläkt är oftast inte gengas eftersom det krävs hög temperatur för att få gengas från trä. Det är därför man bygger flerväggigt, för att isolera utrymmet där det brinner.

En annan viktig egenskap är att det normalt skall brinna från toppen. Gengasen bildas av det trä som ligger under elden, den "renas" sen genom att passera upp genom glöden. Det gör att det ryker mindre. Eldar man från botten så kommer rökgaserna inte att renas eftersom de inte passerar glöden.
 
Senast ändrad:
Tack för input. Vad tror ni om hållbarheten kring skottens konservburkskök? Vad jag läst så brukar den rosta sönder av påfrestningarna. Jag har inga problem med att göra en ny så ofta som krävs men ett måste är att den håller för en tvåveckorsvandring i alla fall.

Läste på skottens Youtubesida att han kommer att göra en video om gas wicken.Ska bli intressant att se.

http://www.youtube.com/user/86thmountmerrion

Såg en annan video om hur man gör en dubbel gas wick. Den var dock inte alltför utförlig och den verkar inte tillföra mer effekt utan är mer till för att styra lågorna.
http://www.youtube.com/watch?v=xQkhzxWiriQ

Skottens variant är min favorit för tillfället.

PS/ Med skotten menar jag grabben med de tre konservburkarna /DS
 
Senast ändrad:
Skottens konservburkar är fin-fina. Som sagt, bättre än bushcooker. Det är klart, den är inte i rostfritt. Men det lär ju ta några år innan du har problem:) Sen kan du ju köpa en ny:)

SÅ, skottens kök är bra. Bra mycket bättre än bushcooker. Skottens öppna botten är en designfördel då det går lätt att tända med värmeljus. Skottens brännkammare (i länkad variant ovan) medger vertikala pinnar vilket innebär att det blir i bra brytstorlek och bra drag. SKottens lufthål är bättre, stora nedtill små upptill in i brännkammaren. Mer tryck i förvärmda luften och bättre låga. Sen är utrymmet mellan brännkammaren och ytterhöljet större så mer luft passerar snabbare genom förvärmningen. Också bättre. Sen är skottens kök lättare, kanske på grund av öppna botten.

Min bushcooker har gått upp i svetsade fogarna.... skottens tål mer. Brinner bättre, är lättare att få eld i och är lättare.
 
Köpte ett vedgaskök 2007 från http://Woodgas-Stove.com.
Två AA-batterier driver en liten fläkt med två hastigheter.
När man tänt den upptill kan man elda med pinnar o kottar i tallmark.
Fläkten den svaga punkten men underlättar tändning avsevärt.
Otroligt effektiv och sotar knappt ned kastruller. Klarar även större 4 liters grytor.
Anders


Det här måste vara den dom kallar XL. Jag har den mindre varianten som jag köpte i somras.
Då har dom även ändrat till blankt rostfritt.

På paddling så fungerar det perfekt då man har obegränsat med tallkottar. Jag brukar ta en kastrull och fylla den med kottar innan jag ska laga mat så räcker den till mat, kaffe och diskvatten dessutom.

Men på bilden ser det inte ut som ditt brinner så bra, jag ser inte dom blå lågorna som ska komma ut högst upp i brännaren där gengasförbränningen ska ske.

Mitt är mycket lätt att tända, är kottarna torra så börjar dom ge gengaslågor på 20 sekunder.

/Esping
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg