Det är inte det frågan gäller. Frågan är viken lag som gäller. Är det grundlagen eller kommunernas inskränkningar i densamma. En betydligt större principiell fråga än tyckande. Jag värnar hårt om allemansrätten och vad den står för.
Det är tydligen svårt att i en tråd hålla sig till den ursprungliga frågan - men samtidigt kan ju utvidgningar leda till väl så intressanta diskussioner.
Det allmänna svaret på frågan har redan givits: Andra lagrum kan upphäva eller medge inskränkningar i allemansrätten.
Ett par exempel, utöver TS nämnda, har också givits: Ordningslagen/ordningsstadgan/lokala ordningsföreskrifter samt Plan och bygglagen/kommunens detaljplaner. Det finns helt klar fler lagrum som medger upphävning och/eller inskränkningar i allemansrätten, t.ex. sådana gällande nationalparker och naturskyddsområden, militära skyddsobjekt, militära övnings- och skjutfält samt civila skyddsobjekt.
Jag vet inte om staten (regering, riksdag, departement, myndighet) utfärdar detaljerade regler för visst område, men länsstyrelser och kommuner gör det.
Det behövs väl inte mycket eftertanke innan man förstår vettigheten/nödvändigheten av möjlighet till undantag från allemansrätten! (Att denna möjlighet ibland leder till vad man kanske tycker är lite "tokiga" beslut får man nog leva med - eller söka ändra genom att peppra ansvarig instans med frågor och kontraförslag).
Senast ändrad: