Re: halva gasflaskor ...
afem; sa:
Jag har alltid tyckt att gaskök är helt suveräna, men jag vet bara inte vad jag skall göra med alla slattar. De kvartsfulla gasflaskorna som jag får över efter en tur ... jag använder aldrig köket vid dagsturer och liknande. Nu har ett helt litet berg tornat upp sig i garaget.
Jag kör mina gastuber tillls det inte brinner mer. Sen går jag med
dem till en miljöstation. På Korsika upptäckte jag till min glädje
att eb livsmedelafför som sålde gas också tog emot gamla tuber.
Naturligtvis kan det bli en del kvar i den sist använda tuben,
men den kan man ta ut på några utflykter hemmavid.
Nu är jag kanske i färd med att köpa ett nytt kök och
den primära (men inte enda) aspekten på utrustningen är
numera dess vikt. Min gamal brännare väger kanske
2 hekto; på min senaste 10-dagarstur i Norge
hade jag 6 54-gramstuber vilket blir drygt 4 hg om
jag minns rätt. 6 hg för brännare och bränsle - hur
mycket skulle bensin och dito kök för motsvarande
tur väga?
Nästa viktiga punkt är kökets säkerhet i tält. Jag kräver
att ett kök ska gå att använda i absiden, dels därför att
det ger optimalt vindskydd, dels därför att jag inte
vill ens krypa ur sovsäcken innan jag spisat min frukost.
Det enda kritiska med gaskök kan vara det ögonblick
man täder det, speciellt med tändstickor (eftersom
det tar längre tid än med gaständare); annars är det
ju en väldigt kontrollerad låga. Hur är det med andra
typer av kök, och speciellt då bensin?
En tredje aspekt är möjligheten att fylla på under en resa.
Sist gjorde jag 16 dagar på Korsika och därpå 8 dagar
i Havaslperna vilket krävde både proviantering och
gasköp. Mitt nuvarande kök är franskt och tuber finns
helt säkert i störrelivsmedelaffärer, men det kök jag
vill köpa ska vara lite mer universellt.
En fjärde är förstås skrymmet speciellt som jag hoppas
minska min packning med över ett kg bara genom att köpa
en mindre ryggsäck. Senaste turen hade jag 18 kg vilket
är för mycket om man som jag väger 68 kg.
il C.