Vandringskängor

Jag har problem med skavsår på mina fötter, speciellt vänster häl, när jag vandrar. Jag har ingådda kängor (Haglöfs solid lite), dubbla strumpor och tejpar ordentligt innan jag påbörjar vandringen. Är det någon med samma problem som hittat någon bra vandringskänga? Har sett en känga med formskum i hälen (Härkila), någon som provat det?
 
Skavsår trots tejp verkar konstigt. Det är inte så att du svettas rejält med fodrad känga och dubbla strumpor och att det är det som är grundproblemet för skavsåren?
Brukar använda den breda leuko-tejpen (vävtejp med rejält klister) och den brukar sitta nästan en hel vecka. Så länge den sitter ser jag inte att man kan få skavsår.
Byt till torra strumpor ofta (varannan timme)?
Kanske ska testa en lätt och luftig låg sko istället?
/Peter
 
Jodå Peter, man kan få skavsår trots att tejpen sitter bra! Alla människor har ju olika fötter och är inte skapta på samma sätt. Jag får nämligen inte skavsår på höger häl som får samma "behandling" som vänster. Kan tyckas märkligt men det finns människor som även i vanliga skor ofta får skavsår trots råd om tejp, dubbla strumpor etc. När jag var ute på min veckovandring hade jag dubbla strumpor (ull) och ingådda kängor. Efter 4 km vandring trodde jag att jag fått ett gruskorn i skon som skavde på hälen. Men icke...det var ett skavsår efter denna korta bit. Jag hade denna gång tyvärr inte tejpat innan. Nyligen gjorde jag en helgvandring med topptur och denna gång tejpade jag dessutom väl innan påbörjad vandring. Det hjälpte nog lite för jag klarade mig så att det inte gick hål på huden men en klart ömmande häl och skada i huden under överhuden så att säga.

Tack för tipset om Vikingkängan!
Eftersom man måste testa en känga i vandringsmiljön och att man måste gå ett tag innan man känner om man får skavsår så kan det ju bli ganska dyrt innan man hittar rätt!
 
För små kängor?

Jag fick oerhörda skavsår när jag fick ut ett par för små M/90-kängor. Jag hade fram till dess aldrig fått skavsår i M/90 men som sagt när dom var för små så blev friktionen för stor och det gick åt H-vete rent ut sagt.
 
Mitt problem är att jag har knölar på hälarna som har varit illa utsatta för skavsår, men sedan jag köpte Vikingkängorna har jag aldrig behövt tejpa. Vid dagsvandringar på upp till ett par mil har jag bara ullsockor. Vid längre fjällvandringar har jag tunna nylonsockor (typ damsockor) innerst. Man får leta lite för att hitta sådana som passar storlek 45, men det går.
 
Fötter är mjuka och böjliga, kängor brukar vara rätt hårda. Ett byte till välpassande mjukare skor eller kängor brukar hjälpa.
Det är inte sockorna som orsakar värmen, det är bromsen i gången. Sockorna sprider bara fukten och dämpar friktionen mot den hårda kängan/skon.
Smala tunna fötter är extra känsliga tycks det. YMMV
Strumpbyte, innersulsbyte och fotvård frekvent brukar hjälpa väsentligt.
go tur
 
Hej! ja, alla fötter ser ju olika ut. Jag gillade aldrig mina Haglöfs Solid light. Sulan var för styv och hård, dessutom gjorde jag det vanliga "nybörjar"misstaget och köpte för liten storlek. ( dyrt misstag ) Köpte ett par Crispi, Skarven Grand Paradiso som jag är jätte nöjd med. Behöver inte ens tejpa fötterna längre.
Några tips som kanske kan hjälpa dig: Ofta behöver kängorna vara åtminstone en storlek större än vad du normalt har på skor, men storleksbenämningen kan skilja mellan olika märken. Ta ut innersulan och ställfoten på den. När du står upp ska det vara ca 1 cm kvar framtill.
Ta gott om tid på dig i butiken och ta med dig de strumpor/sockor du tänker vandra med. Köp skorna på öppetköp och gå runt några timmar hemma, innomhus med dem och känn efter noga om de har tendens att skava.
En annan bra känga som också brukar fungera på de flesta fötter är Meindels Kansas.
MVH/ Jenny
 
Jag har problem med skavsår på mina fötter, speciellt vänster häl, när jag vandrar. Jag har ingådda kängor (Haglöfs solid lite), dubbla strumpor och tejpar ordentligt innan jag påbörjar vandringen. Är det någon med samma problem som hittat någon bra vandringskänga? Har sett en känga med formskum i hälen (Härkila), någon som provat det?

Jag har upplevt precis samma sak med mina Haglöfs Solid Lite, är inte alls nöjd med dem efter den senaste vandring. Blir att skaffa nya.
 
jag kan bara instämma i att det är helt möjligt att få skavsår på hälen trots tejp, dubbla sockor, ingådda kängor / skor. mina hälar är helt omöjliga på den punkten. jag tror det beror på att de sticker ut mer än tänkt och att de är högre än skor normalt är anpassade för. dessutom är mina fötter breda, vilket har gett mig blåa tånaglar vid vandring oavsett vilka skor / kängor jag använt.

men det jag ville komma till var att nu har jag hittat ett par kängor som fungerar. inga blåa tår :) och jag upptäckte att det fungerade utmärkt att ändra snörningen av kängorna beroende på om man gick uppför eller utför. i uppförslut lossade jag ofta så mycket det gick på snörena så att det fortfarande gick att knyta en rosett på de. det tog bort mycket av trycket som hälen utsätts för när man går uppför. vid utförslut, det motsatta, då snörde jag åt de ordentligt, speciellt den övre delen över vristen. jag var hela tiden noga med att ha viss löshet över tårna. en del pyssel ja. men väl värt när man slipper fotproblem. de dagar när backarna inte var långa åt ena eller andra håller försökte jag hitta en medelsnörning. ju lättare utförsgång, desto lösare snörning.

jag hade dessutom mer än 1 cm tillgodo från tår till skons tå. kängorna har egentligen bara en nackdel, de har inget gore tex. jag hoppas det fungerar även i framtiden. de har testats på haute route i alperna med glaciärer och snö och det fungerade. de fettades in under turen. de är gjorda av meindl, men jag minns inte modellen dock är det den som är bredast över tårna i deras sortiment och på marknaden. iaf enl kängspecialisten i stockholm. så här efteråt har jag fått reda på att meindls populära modell Island finns i flera olika läster och de har gore tex. kan vara bra att veta.

kängan var inte den som gav smidigast gång att gå med när jag provade den i affären. men den gav tårna gott om utrymme. och väl ute i bergen med stenar o annat kan jag inte säga att jag saknade den rullande gång som andra kängor har när de provas på slätt golv.

innför haute route övnings gick jag en del med kängorna för att se hur de fungerade och vänja fötterna vid de. fick lite skavsår ibörjan (innan knepet med snörningen praktiserades) och därmed mer valkar än vad som normalt brukar finnas på hälarna. skulle tro att det hjälpte till en del oxå.

ett annat tips om det blir sår. tejpa fast compeedplåstret med leukoplast. då sitter det tills man kommer hem.
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg