Vandring höga kusten

Hejsan!
Dags att börja planera inför sommaren och hade tänkt att I år ta mig till högakusten.

Har några frågor till er som varit där:

*Vart är finaste platsen att hyra stuga på? Har hört got om t.ex. nordingrå.

*Vart finner jag de bästa och finaste lederna med fin natur och bra utsikt?

* Är det någon stad som är värd ett besök(örnsköldsvik, kramfors etc)?

*Finns några smultronställen eller saker man måste se/göra?


Med vänliga hälsningar,
Jesper
 
Hej Jesper!

Höga kusten är fint och det finns mycket att se och göra.
Skuleskogens nationalpark är nog ett måste, där har du bland annat Skuleberget med fantastisk utsikt, du kan både klättra eller vandra upp på berget.

Sen har du Slåttdalsskrevan som man nästan bara måste se den med, finns också en liten grotta som kan vara värd en kik.
I skuleskogens nationalpark finns det flera fina övernattningsstugor man kan nyttja i mån om plats http://www.skuleskogen.se (här hittar du karta över lederna i Skuleskogen).

Utöver detta finns det andra sevärda platser i Höga kusten, till exempel Rotsidan, 4 km mjukt slipad kustlinje, Bönhamn fiskeläge (bevarad gammal fiskeby), Högbonden (fyrvaktarön) och Ulvön, finns säkerligen ännu mer sevärdheter men de här är det jag kommer på nu.
Nordingrå är superfint har dock ingen koll på boenden där.

I Övik har ni Fjällräven outlet, en given attraktion för den inbitne friluftsaren! :)

Finns också "gott" om Lo i Skuleskogen, har man riktig tur kan man kanske skymta dem.

//ea
 
Nordingrå

Om du fastnar för Nordingrå, vilket jag tycker att det finns många skäl till, några har redan nämnts, men här får du lite fler tillägg:
Flera vandringsleder korsar genom Nordingrå och Nora-bygderna. Man kan göra det som flerdagstur eller välja mindre avsnitt. Höga-kusten-leden är den äldsta och längsta sammanhängande leden. Den mer nydragna leden som går under beteckningen Världsarvsleden har på många ställen riktigt fina avsnitt. Flera lönande dagsturer går upp på de fina utsiktsberg som finns i Höga kusten.
1) Själlandsklinten nära Själland (utsiktsbranter åt flera håll, man får gå upp på topp-platån och sen vandra ut till de olika stupen. Toppstuga finns. Markerad stig från minst 2 håll.
2) Stortorget vid Häggvik med Ångermanlands kanske mest fotograferade utsikt över avsnörd havsvik och en större havsfjärd inramad av typiska Höga-kusten-berg. Mabn startar i det kulturellt mycket intressanta Mannamine - helt klart värt ett besök i sig.
3) Valkallen i Nora nära Ångermannaälvens mynning ger en fantastisk vy över utloppet.
4) En kortare eller längre vandring från Bönhamn ut längs med klippstranden (söderut) ger fina vyer och vacker klippkust att njuta av.
5) Dalsberget (nära byn Mäland) och Ringkalleberget (nära Häggvik) och Högklinten (nära byn Mjällom) har också fina utsiktsplatser. Vid Ringkallen bör man också njuta av de kraftiga stupen dels åt NO och dels åt SV. Det stora stupet åt SV har bra klätterleder.
6) Flera av bergen här är s.k. sydbrantberg med väldigt frodig vegetation med många sydliga inslag. De rara växterna hittas i regel i de lite svåråtkomliga branterna strax nedanför själva bergsstupen. Det gäller bl.a. Ringkallen, men särskilt Omneberget som också är väl värt att ta sig upp på.

Flera strandavsnitt är präglade av klapper (klapperstensstränder). De kanske finaste områdena ligger på udden utanför Norrfällsviken. På flera ställen kan man hitta sådana gamla klapperstensfält högt upp på land, som tydliga märken efter den kraftiga landhöjning som skett och fortfarande sker här.

Det finns flera intressanta naturområden ur botanisk synvinkel att besöka: jag har redan nämnt Omneberget och Ringkallen, men väldigt fin flora hittar man också vid Halsviksravinen (också sydligt påverkad flora) och Villmyran (många av traktens orkidéer hittas här) (ligger nära Norrfällsviken.

Ytterligare ett populärt havsbad finns ute vid Norrfällsviken, stället heter Storsand. Rotsidan har redan nämnts, men det är också ett väldigt populärt tillhåll vid vackert sommarväder. Bästa sjöbadet ligger kanske vid Omnesjön - lite varmare vatten.

Kulturellt kan man nämna Mannaminne, de olika fiskelägena vid Bönhamn, Norrfällsviken, Barsta och då ska man inte missa de fina fiskekapellen! Inte så långt från Bönhamn nära Mjösjö kan man också hitta den fina Rövarhålan inuti ett jättestort flyttblock som spruckit upp. Uppifrån blocken har man dessutom mycket fin utsikt över havet.
Ett annat fint fiskeläge heter Näsviken, (nära Näsänget mellan Barsta och Bönhamn) och här finns också ett fint, långgrunt havsbad.

Har man tillgång till båt eller kajak så tycker jag att man ska besöka Storön och Ulvöarna och Mjältön, men bara att ta sig längs med de fina klippkuster som man hittar på ett flertal ställen är mycket givande.

Nere vid Härnösand finns Härnön med härliga havsbadet Smitingen med fantastisk sandstrand och där ligger inom nära räckhåll jättefina klippstränder också med bl.a. vackert formade strandgrottor - s.k. lökgrottor.
 
Senast ändrad:
Man behöver inte egen båt för att ta sig till Ulvön med flera öar http://www.ulvon.info/res-till-ulvon/med-kusttrafik/ och http://www.ornskoldsvikshamn.se/turlistor.html

När jag gjorde militärtjänst (lumpen) fick man inte tala om att man var på Hemsön då det var superhemligt. Numera är det inte någon militär kvar där och dom har öppet för visning av det som en gång var så hemligt http://www.hemsofastning.se/index.php?option=com_content&view=article&id=26&Itemid=53

Gamla bron över Ångermanälven Sandöbron som länge var värdes längsta enspannsbro är i mitt tycke värd att titta på.

Bron rasade när dom höll på att bygga den och 18 personer dog, men det blev en andra sidas notis för det var nog samma dag som andra världskriget bröt ut

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/mittnytt/70-ar-sedan-sandobron-rasade


Per
 
Är du i Örnsköldsvik kan jag rekommendera att du går en vandringsled som går uppe på Åsberget som ligger "mitt i stan" - GULA LEDEN. Den är rätt unik för att den ligger så nära stan, men samtisigt ger en härlig känsla av att vara ute i det vilda, med klipphällar och skog och fantastisk utsikt ner mot stan och havet nedanför. Ganska krävande dock vad jag minns, mycket stigningar, en del stegar och brant. Men väl värt mödan. Tror det är ungefär en 7-8 kilometer hela rundan.
 
Under påsk har jag besökt skuleskogens nationalpark - där snön försvunnit och stigarna var vandringsbara. Underbart landskap med enorma kontraster - i parkens inre blockstensfält och urskog, vackra tjärnar och välutrustade raststugor, på klipporna på bergen utsikt över havet och den kuperade kuststräckan - och sen nere vid havet ett helt annat landskap med skogen som stupar rakt ner i havet, ibland med långa stråk av smala sandstränder. Väl värt ett besök!
 
Får jag kapa den här tråden och också fråga?

Vi är några som ska ut och vandra i sommar. Pga närhet och billiga tågbiljetter verkar det nu bli höga kusten-leden. Verkar fint när jag läser om det! Inte lappländsk vildmark men en kan inte få allt antar jag.

Nån som gått och som vill skriva lite om den? Vi ger oss ut i augusti.
Lätt att få tag på vatten? Bra tältplatser? Och hur jobbigt är det - det står ju angivet "lätt" eller "krävande" men nån som kan fördjupa detta? Föreställer mig att det är mer lättvandrat än uppe i norr där bergen är högre, men har inte så mycket erfarenhet av detta område.

Vore toppen att få lite mer info att planera ut från. :)
 
Jag och min fru vandrade Skuleskogen-Önsköldsvik kristihimmelfärdshelgen. Kom hem idag. Det var rätt stor skillnad på krävande och lättvandrad led. Lättvandrad var inte så steniga och rätt så platta. Krävande var smalare stigar med mycket sten och rötter och ständiga höjdskildnader. När vi gick en krävande del regnade dessutom så vi var rätt trötta när vi kom fram till stugan. Vi gick strax över 5 mil. Det tog tre dagar. Första dagen i lugnt tempo. Andra och tredje dagen i snabbare tempo utan så mycket stopp. Slåtterdalsskrevan och utsikten från berget bredvid skrevan var mäktigt.
 
Terrängen är mer krävande än enkla fjällområden. Vatten går nog att få tag på om man inte är kräsen.
 
Det finns massor med bäckar med fint vatten hela vägen från skuleberget till Örnsköldsvik. På Naturumet vid skuleberget sa de att vissa delar av skuleskogen kunde vara uttorkade (de delarna närmare köpmanholmen) men vi drabbades aldrig av det. Men det regnade rätt mycket när vi var där.
 
Jag har hört att höga kusten-leden, förutom utanför skuleskogen, går väldigt mycket efter vägar. Stämmer det?
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
gunwen Vandring längs Höga kusten med krav på säng Fjällvandring 3
GenomsnittligSarekLängtare Vandring på Bårddejiegna/Pårtejekna? Fjällvandring 15
EdvinL1 Vandring till Labyrintgrottan Fjällvandring 0
seasteel Förslag på tältplats/vandring i Finnmark? Fjällvandring 0
nellyastrom Riksgränsen-Abisko? Hjälp Fjällvandring 21
Anders.. Vandring och fiske norr om Rogen Fjällvandring 4
sanoj89 Vandring i Norge så nära Göteborg som möjligt? Fjällvandring 3
Maxplosive Rekommendation på 1 veckas vandring? Fjällvandring 10
Totteman Vandring 2024 Fjällvandring 33
camoscio Vandring för seniorer Fjällvandring 4
Claes_H Vandring långhelg 21-24 september - Skäckerfjällen eller Sonfjället? Fjällvandring 7
Sivsdotter Vandring med äldre Fjällvandring 38
hsp Sen vandring början av October Fjällvandring 2
Ireneolofssontelia.com Vandring Stensdalen till Skaftet/Gaise Fjällvandring 1
Cuba Cola Vettigaste miniradion för vandring mm? Fjällvandring 3
Get1 Första Sarekturen! tips och åsikter på planerad rutt. Fjällvandring 47
sanoj89 Tips på vandring 3-4 dagar som nås med bil från Göteborg? Fjällvandring 2
silverjuggler Inför familjetur Jotunheimen Fjällvandring 0
Lasse Be Vandring i Sösjäfjällen Fjällvandring 6
berekson Kortare vandring i Vindelfjällen - Norra Fjällnäs-Syter-Hemavan? Fjällvandring 5
fonkymon Nybörjare, tälta på vandring, utrustning? Fjällvandring 27
RikardKvist Miekak (Kvikkjokk) till Jäkkvik kombinerad raft och vandring Fjällvandring 5
libo475 Vandring Mittådalen till Fältjägarstugan Fjällvandring 1
Ljung_dalen Vandring från Storlien mot Norge Fjällvandring 1
Jockan Tips på en 3-4 dagars vandring kring Abisko, Riksgränsen osv Fjällvandring 1
flindvl Vandring i andra halvan av september - hur snabbt blir det mörkt :) ? Fjällvandring 28
HansViktor Vandring Lunndörren till Dörrsjön Fjällvandring 8
Jontezx1 Jämtlandstriangeln vandring Fjällvandring 4
Wwiddan Tips på rundvandring i Jämtlandsfjället Fjällvandring 9
sauln tips på 2-3 dagar vandring från grövelsjön Fjällvandring 6
Dykarn123 Vandring Kebnekaise ryggsäck Fjällvandring 4
Vanni8 Vandring i Norge nära Göteborg Fjällvandring 2
elinalicia Vacker och njutningsfull vandring i svenska fjällen? Fjällvandring 25
Vattenvargen Fjällen om hösten - när och vart? Fjällvandring 10
Mellon Vandring Tarfala-Nikkaloukta Fjällvandring 3
rb Vandring i Sarek med barn Fjällvandring 6
andersnoren Fyra-fem dagars vandring i Abisko med fjällnybörjare Fjällvandring 17
JustIvan Kan en tjej använda stratos 36? Fjällvandring 4
tholedo Sarek Ritsem-Saltoluokta Fjällvandring 13
Tvistkotte Tänkt vandring i Härjedalen/Jämtland (4-5 dagar) Fjällvandring 0
RasmusBL Unik vandring. Fjällvandring 21
croby Grönfjäll vandring Fjällvandring 0
sanoj89 Egen vandring i grövelsjön? Fjällvandring 14
erikiiofph7 Myggåtgärder på vandring Kungsleden Nikkaluokta - Vakkotavare Fjällvandring 19
flygare69 Kortare vandring i Dalafjällen Fjällvandring 6
imbe91 Vandring i Sarek i juli 2021 Fjällvandring 0
Mr.H Karesuado-Treriksröset i Sverige -vandring (cykling) Fjällvandring 9
Mattipii Vandring med hund Fjällvandring 0
Jojosurf Tips vandring under vecka 44 år 2021 (okt/nov)? Fjällvandring 2
Vandringsmorsan Vandring med små barn Fjällvandring 13

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg