Att vandra över Island är något jag starkt kan rekommendera!
Det hela beror ju förstås på vad man gillar. Gillar man djungel så är kanske inte en sten- och sandöken som Sprengisandur där tempen är mellan 0 och 10 grader mitt i sommarn med konstant vind något att rekommendera. Gillar man däremot horisonter som vidgar sinnet är det rena paradiset.
Lite mer info kanske...
I juli behövde jag endast ta av mig kängorna vid ett vad (3 gånger med Laugavegur inräknat). Just det vattendraget hade kvicksandsbotten så det var kämpigt att hitta rätt utan att sjunka ner. Många jag mötte trodde att dom vadade över glaciärvatten - vilket de sällan gjorde (är bara ett vad över glaciärvatten på Laugavegur t.ex) - glaciäråar är betydligt kallare än de vanliga vattendragen (som är kalla nog). Nu sprang jag förstås över en glaciärå 3 gånger för att filma allt och förlorade nästan all känsel i fötterna efter en stund - men det är otroligt skönt att lyfta fötterna ur vattnet på andra sidan, då är det stekhett med bara fötter vid +5 grader.
I juni har man stora problem med snösmältning och många vattendrag kan vara farliga att vada över (speciellt om de innehåller sediment (brunt vatten) vilket ökar kraften - en islänning berättade om en fors som gick i knähöjd som drog med sig stora jeepar). Fråga lokalbefolkningen, speciellt guide:er, rutinerade stugvärdar, osv så vet de allt om lömska vattendrag, m.m.
De flesta höglandsvägar är många gånger avstängda hela juni (pga att tjälen går ur marken och bilar fastnar), detta gäller förstås inte fotgängare men betyder att man inte kommer att möta så många på höglandet om man nu skulle behöva hjälp, t.ex. Detta året var lite värre än vanligt - höglandsvägarna var snötäckta långt in i juni. Den "bästa tiden" (allt är ju relativt) skall vara från mitten av juli och hela augusti, senare än så skall det regna (mer än det redan gör under juli då det kan regna tillräckligt mycket). I juni är vattendragen större än vanligt och dom säger att man nästan får räkna med minusgrader, snö och regn på höglandet - ibland till och med samtidigt.
Är man van vid fjällen så får man räkna med lite annorlunda klimat. Mitt i sommarn kan man råka ut för snöstorm på knappt 1000 meters höjd. Det kan vara minusgrader och regn varvid regnet fryser till is ovanpå kläderna. Klimatet växlar så snabbt på Island att väderprognoserna sällan stämmer, speciellt inte på höglandet - där kan man lika gärna räkna med motsatsen (dom sa t.ex att det skulle komma en värmebölja och strålande sol, istället regnade det nästan hela den dagen och var under 10 grader, plus vind).
Sa jag att det blåser? Vinden är ganska jämn (inte många vindbyar som här) vilket gör att man blir nedkyld mycket fort när man stannar, även ifall man har GoreTex-plagg (Laugavegur verkar vara rätt så skyddad bland bergen däremot - något Sprengisandur inte är). Sen finns det ingen trädgräns att ta sig ner till för skydd heller.
Om man klär sig efter väderprognosen så kommer man garanterat att frysa. +7 grader på höglandet är som -7 hemma i Svedala tack vare vinden. Problemet är att vid -7 i Sverige brukar det sällan regna, speciellt inte horisontellt regn som letar sig in mellan Gore Tex-plaggen, rinner upp för armarna, ner för halsen, osv. En stugvärd jag intervjuade sa följande "om man räknar med att inte kunna hålla sig torr så kommer man att klara sig bra". Ylle innanför vattentätt andas-skalplagg och sovsäck med komforttemp på -5 va hans rekommendation (jag hade en -1 och frös ett par nätter), detta gäller förstås juli och augusti. Tältet måste förstås också palla en och annan bris, annars kommer man att vara ganska utsatt.
En upplevelse utöver det vanliga är det iaf!
Lite mer info om Island finns här...
http://www.outdoors.is/
/Michel
http://bushcraft.se/iceland