Val av känga

Hej!

Jag skulle vara supertacksam om jag kunde få ta del av era tankar om vandringskängor. Jag tänkte köpa nya kängor och står i valet och kvalet mellan att köpa ett par Hanwag Tashi eller Crispi Nevada Legend. Se länkar:

http://kangspecialisten.se/varumarken/hanwag/hanwag-tashi.html
http://kangspecialisten.se/varumarken/crispi/crispi-nevada-legend.html

Jag var på Kängspecialisten igår och provade ett dussin olika modeller från olika märken, men det var dessa två modellerna som jag fastnade för. Hanwag-kängorna är superbekväma, men de har ingen skyddande gummikant runt kängan och inte heller Gore-Tex-membran. Crispi-kängorna är också väldigt sköna (men inte riktigt lika sköna) och de har både gummikant runt kängan och Gore-Tex-membran.

Det verkar som att det är fördel Crispi när det gäller stryktålighet och vattentäthet. Men frågan är: hur bra är det med Gore-Tex i kängor? Jag tycker jag får motstridiga besked. Tror ni att Hanwagkängorna skulle kunna bli skapligt vattentäta om jag smörjer in dem med fett (som jag alltid har gjort med mina Lundhagskängor)?

Ska jag satsa på sjukt sköna vandringskängor eller ska jag satsa på Gore-Tex och gummikant?

PS. Jag vet att jag "borde" köpa Lundhagskängor, men mina fötter håller inte med. Under förra vandringen gjorde jag av med 4-5 paket skavsårsplåster... :)
 
Halloj!

Jag håller också på att leta nya vandringskängor och kan dela med mig av mina tankar.

Inte riktigt förstått varför man gör skor i Gore-Tex då det behöver tvättas med jämna mellanrum, men hur tvättar man ett par skor?

Jag resonerar så att ett par läderskor håller bra mot väta om de underhålls ordentligt med skoputs el. dyl. men folk verkar underhålla sina kängor lika bra som de tvättar sina bilar. Tvättar man inte bilen regelbundet så ska man inte bli förvånad då man får rostskador.

Hade själv snöat in på ett par Lundhags Jaure II Light men efter att ha provat dem i butik och de tryckte på översidan av foten går de bort.
Så istället provade jag ett par Lundhags Professional II High Regular som satt bättre men är osäker på om jag behöver så höga kängor.

Lutar nu istället mot att jag skaffar ett par M90-kängor som jag vet sitter bra.

Sen tänker jag att om man räknar med att man blir blöt i ett par kängor så är det lättare att torka en känga som har mindre matieral som kan suga upp vatten. Ett strumpbyte funkar då bra (speciellt då man kör dubbla strumpor, vilket både Lundhagskängor och M90 är gjorda för) tills man kan torka kängan.
 
Borde nog inte svara på detta. Jag har inte provat någon av de två kängor som du funderar på. Men jag har ett par Hanwag kängor. Lättare och inte samma typ (Banks II) men med GoreTex och... Från första steget har jag älskat dem. Aldrig skav, superbekväma och oftare på mina fötter än nödvändigt - t.o.m. vid en sväng till affären. Och, jag har ett par Crispi kängor som jag åker skridskor i. Efter att ha prövat ett antal olika iläggssulor är vi fortfarande inte sams. Jag får ont i fötterna, måste snöra om dem flera gånger för att undvika skav av skaften och...
Jag skulle välja de skor som är bekväma att bära.
 
PS. Jag vet att jag "borde" köpa Lundhagskängor, men mina fötter håller inte med. Under förra vandringen gjorde jag av med 4-5 paket skavsårsplåster... :)

Då är allt i sin ordning! Läderkängor kräver många mils vandring, någon meter med skavsårstejp och en tub med wax för att bli optimala för din fot. Vad man kanske inte vet är att man skall ha dubbla sockar i läderkängor för att friktionen mellan skon och fot skall hamna mellan strumporna istället för foten. Skippa Compeed och allt vad dyra skavsårsplåster heter och köp en rulle med leukoplast. Tejpa alla utstickande delar på foten. Se till att inte få några veck på tejpen. Sedan ut och traska på hemmaplan. Mycket!

Jag hade aldrig köpt något annat än en skalkänga. Om du får in vatten i en tygkänga, så är den blöt resten utav resan. Får du in vatten i en läderkänga är det bara att hälla ut vattnet och byta sockar. Perfekt. :)

Jag använder själv Lundhags Park som påminner lite om M90-kängan. (Militärens standardkänga?). Köptes 2017, bytt sulor på garantiärende (super bra support, tack Lundhags!) och gått ett par hundra mil i dem sedan dess. Det blir nästan bara bättre och bättre efter varje användning, men och andra sidan så smörjer jag in dem och tar hand om dem OFTA.

Se det lite som terapi, ett glas whisky och lite kängsmörj så har du en trevlig kväll framför dig. :)
 
Att tvinga sig till att gå in stela skor till priset av utdragen smärta är för mig obegripligt. Läderkängornas fans får göra som de vill men TS utgångspunkt är just en obesvarad kärlek till sådana pjuck. Fötternas svar är att det finns modernare och bekvämare grejor. Sedan skulle jag lika gärna fråga någon som övergivit kängor helt och hållet och går lättare (är inte där själv än, men nyfiken). Och det skulle jag göra i utrustningsforumet där frågan hör bättre hemma.
 
Jag har under de senaste 12 åren använt ett par Meindl Island Pro GTX med bra resultat. Aldrig tillstymmelse till skavsår, och stabila i olika tärräng vilket jag uppskattar. Använder dem med bara ett par Woolpower 400 sockar, då kängorna är fodrade i sig. Min prioritet vid valet var komforten och hälgreppet så jag haft vissa fotproblem (hälarna) med efterföljande op, och dessa kängor sitter perfekt på mig.

Givetvis finns det lättare skor och kängor, och säkert många alternativ som inte jag provat. Nu på senaste höstturen i Norge fick jag även chansen att prova dem under lite mer höstlika förhållanden, och då visade sig nackdelen med dessa fodrade skinnkängor, dvs de torkade aldrig. En hösttur med tält innebär relativt blöta förhållanden och låga temperaturer, så inga förutsättningar för blöta kängor att torka, utan de blir tunga och kalla klumpar på fötterna efter några dygn. Då jag inte kan gå långa sträckor i gummistövlar längre har jag börjat fundera på att skaffa ett par Lundhags som komplement för mer blöta vandringar, men passformen kommer att vara prioritet.

På sommarturer däremot fungerar mina Meindl kängor bra och de får alltid möjlighet att lufta och torka. Någon gång har jag av misstag plurrat i någon bäck eller klivit ner mig, och får man vatten inuti kängorna tar de tyvärr flera dygn att torka.
Kängorna vaxar jag rikligt (använd inte fett på kängor med membran) med SnoSeal inför varje tur vilket gör att de klarar sig bra vid passage denom blötare områden, enklare vad eller i regn. På långturer har jag med mig en liten burk vax och bättrar vid behov.

Yttersulorna från Vibram ger bra grepp i all terräng, men de är ganska hårda för att tåla slitage vilket kan innebära att de kan bli lite hala på blöta stenar.
 
Hej!

Båda kängorna ser vadderade ut. Om du sätter ner foten i ett hål vid sidan om spången eller halkar på en sten när du passerar en bäck, kommer kängan att vara plaskblöt på insidan eller är det bara att hälla ut vattnet och byta strumpor?

Om det är fråga om fjällvandring med tält, kanske inte ens möjlighet till en natt i fjällstuga skulle jag absolut leta efter recensioner av Hanwagkängan som inte bara prisar utseende och hur sköna de är på foten, utan även hur den är i blöta, hållbarhet mm. Den där dubbelsömmen är jag rädd slits hårt. Sen måste sömmen vara tät så klart.

Gore-tex i kängor är ingen nödvändighet eller försäkring. Häng inte upp dig på det. Jag har aldrig haft det själv ska jag tillägga. Jag har inte förstått funktionen men noterat att priserna på kängor går upp när det läggs i gore-tex och då har jag lagt pengar på skalkängor utan vaddering/GT i stället då det fungerat fint för mig. Man ser minst lika många (om inte fler) dyra GT-kängor på tork i torkrum och kring kaminer i fjällstugorna som läderkängor.

Jag skulle personligen avstå dessa, men är det de enda valen och jag inte hittar något som styrker Hanwagkängans försträfflighet i blöta och slitande natur skulle jag gå på Crispi och ta med starka plastpåsar och lite fler par sockar om olyckan är framme.

Lycka till
Peter

ps. själv går jag numera i trailrunningskor, Salomon Fell Raiser. Mina Lundhags Fjell Mid har jag sulat om 2 gånger samt bytt cellgummit på. De är inte till salu för allt smör i småland. ds.
 
Vad bussigt med så kloka svar!

Granitbitarn! Du gör troligen ett mycket klokt val! Helst hade jag behållit mina Lundhags Professional II, men det gick bara inte. Jag försökte gå in dem i två månader innan jag gav mig upp i fjällen... Jag smörjde in dem varje dag... Resultatet från juryn (mina fötter): Jag har någon genetisk defekt som gör att jag får skavsår lättare än resten av jordens befolkning.

Branfeldt: Ja, visst är det lockande att välja riktigt sköna skor :) Sedan hoppas jag att jag ska överleva lite blöta stigar etc. :)

Peter: Stort tack, gamle vän, för ditt tips om låga skor. Kan du berätta mer hur det funkar för dig?

Vad tror ni och ni andra som har vänligheten att svara på min fråga? Båda mina alternativ är fodrade, betyder det att de torkar lika dåligt eller torkar skorna med Gore-Tex ännu sämre?

/Martin
 
Jag hade - om jag vore du (och hade likadana fötter som du) köpt hanwag-kängorna - dels för att de är bekvämare på dina fötter från början och dels för att de är enklare att underhålla (både att hålla rena och hålla täta) med endast skoborste eller trasa och fett. Crispi-kängan har ett ytterskikt av nubuck, som _jag_ tycker är "en pain" att sköta om.

Jag har inte gått en meter i någon av de här modellerna - men jag har använt både läderkängor och kängor med goretex i likartade modeller (från Haix) och tycker själv bättre om de utan gore tex, då jag tycker att de både ventilerar bättre och att man slipper problem med ett eventuellt brott eller tilltäppning på själva membranet.

Bara mina $0.02
 
Martin du är logisk med GT så torkar de långsammare. Skotorkare är ett måste med alla fodrade kängor.
Skalkängor kan du få skräddade och då tror jag att dina besvärliga fossingar blir lyckligare.

Sockar har man en tunn helsyntetstrumpa innerst så håller sig fotskinnet torrare och då går det inte sönder lika lätt. Byt till torra strumpor på varje matrast. Tvätta fötterna varje kväll. Jag kör med 2 par yllestrumpor utanpå syntetsocken. Då har du två glidlager.

På fältövningar skulle aldrig GT skor fungera. Till dagsvandringar är de bra.
Men aldrig så allround som skalkängor.

Dina två förslag ogillar jag men visst har jag fodrade kängor för dagsbruk.

go tur
 
Flera skriver att man ska smörja in Lundhags kängor mycket och att de formar sig efter foten. Men är det inte cellgummi runt foten och läder i skaftet? Och cellgummit hjälper ju inte att smörja in.
Vad är det jag har missat?
 
Vad bussigt med så kloka svar!

Peter: Stort tack, gamle vän, för ditt tips om låga skor. Kan du berätta mer hur det funkar för dig?

/Martin

Jag har gått en vandring längs Kungsleden Kebne-Abisko samt varit på 2 fjällveckor då vi bara gjort lite lätta dagsturer från station/stuga, med trailrunners. Fjällvandringen finns beskriven i en artikel här på utsidan. Det var ren stugtur och vi slapp värsta skitvädret. Kyligt och en del regn första dagarna som jag minns det. Värst var det kanske för Mårten som vi fick byta blöja på bakom en sten i snålblåsten.

Jag gick mestadels i rätt enkla, medeltjocka ullstrumpor. Provade även att gå i nylonstrumpor och sidenstrumpor lite varmare dagar. Jag behövde inte använda ett par sealskinz jag införskaffat. Blev väl lite fuktigt ibland men inte störande. Jag är frusen om tår men hade inga problem.

Den dagen det kan bli tal om tälttur igen kommer det absolut att bli trailrunners igen. Jag upplever att jag har veka fotleder men hade inga problem. Nu var det inte jättetungt på ryggen för all del. Något som är slående är dock hur mycket lättare det var att gå på skrå. I kängor blir det rena plågan för fotlederna men med trailrunners, och jag antar skor som inte har så jätteuppbyggd sula framförallt, så kändes det ingenting.

Det gör måhända ont i magen, och den kognitiva dissonansen gör frivolter. Men min slutsats är att man(jag) måste inte ha stadiga, rejäla kängor på fjällvandring.

Lycka till
Peter
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Charlotte J Bunnerfjällen nästa vecka - val av tur Fjällvandring 2
Linus97 Frågor om val av väg Fjällvandring 21
Merckx Val av tält Fjällvandring 54
Orkanödlan Hjälp av val till lättviktssovsäck samt lättviktsryggsäck! Fjällvandring 17
intelligence Val av sovsäck till padjelanta-tur mot slutet av augusti Fjällvandring 4
josefibacken Val av vandringskängor. Fjällvandring 2
Utetant Val av färdväg Fjällvandring 3
bombuspolaris Val av regnkläder vid fjällvandring? Fjällvandring 30
Avarage Val av väg upp för Ö Bunnerstöten Fjällvandring 4
veni Val av ryggsäck, Osprey Ariel 65 kontra Arkteryx Altra 62-65 Fjällvandring 4
Leonin Hjälp mig bestämma mig ang val av tält. Fjällvandring 15
kalalokki Val av kängor..... Fjällvandring 10
incitus Val av tält Marmot Grid Plus 2P Fjällvandring 9
kalalokki Val av räggsäck Fjällvandring 13
Insektsnyckel Val av nybörjartur Fjällvandring 3
Hasse_70 Val av rutt. Storulvån eller Vålådalen? Fjällvandring 9
oskarlin Katterat-Ritsem, val av skor Fjällvandring 0
freke07 Jag behöver hjälp med val av ryggsäck! Fjällvandring 20
pjh891013 Hjälp med val av ryggsäck!! Fjällvandring 20
lisastar Hjälp till val av vandringsmål och led, tack. Fjällvandring 8
Sundber9 val av ryggsäck Fjällvandring 1
lupus jag behöver hjälp men halsduks val! Fjällvandring 4
skaabräven desperat behov av känga (ej golfsko) Fjällvandring 6
nsidirop Känga som passar stor stortå Fjällvandring 2
Ulf.N Innersula i GoreTex känga Fjällvandring 6
tholi75 Stövel eller känga i fjällen? Fjällvandring 28
petratetra Ska jag våga byta känga??? Fjällvandring 10
Känga - Heindl Borneo Fjällvandring 3

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg