Värmefördelande platta till brännare ??

Är en total amatör när det gäller brännare och skulle behöva lite råd av er brännarrävar på forumet.

Funderar eventuellt att skaffa en rund 2 mm tjock aluminiumplatta till brännaren till min ostfonduegryta därhemma som ska bidra till att sprida värmen jämnare:
http://i89.photobucket.com/albums/k214/mr_bigfish/HeatPlate.jpg

Aluminiumplattan ska placeras ovanpå brännarstativet:
http://i89.photobucket.com/albums/k214/mr_bigfish/RechaudRVS.jpg

Syftet är att få en jämnare spridning av värmen från brännaren så att man undviker att det bränner fast lokalt i ostfonduegrytan.
""By placing this support plate between your fondue pan and the burner the heat of the burner will be uniformly distributed under your ceramic fondue pan."

Kommer konceptet med den runda aluminiumplattan att fungera som avsett?
 
Aluminium är ju bra för att det är lätt och så.
Jag antar nu att du kör fondue hemma, och att några grams skillnad i bränsleåtgång, eller vikt på plattan spelar roll.
Om du redan har plåten, kör på den, men du skulle lika väl kunna använda någon annan metall som leder värme hyfsat. T.ex. stål eller mässing. Nackdelen aluminium har är att den kan bli mjuk och tråkig om du råkar hetta upp den för mycket, t.ex. genom att ha plattan på när brännaren är igång, men inte grytan. Det är tjockleken som bidrar till jämn värme. Använd inte rostfritt, dock.
 
Tänker du använda ett multifuel- eller gaskök med hög effekt så misstänker jag att aluminium kan smälta. Fonduegrytor brukar man väl ha värmeljus under..;)

Tror du ska inrikta dig på stål eller plåt. MSR brukade t ex leverera ett konservburkslock till äldre modeller av XGK-köket avsedda att dämpa och sprida värmen från köket...

//J
 
Värmespridare till köksgasspisar är i järnplåt, dubbla med luft imellan eller stålnät med en asbestskiva emellan. Den senare formen brukas ju flitigt även i laboratorier, fungerar utmärkt med friluftskök. Har över 50 års lyckade erfarenheter men den.
Alluminium smälter alltför tidigt. Gas och multikök blir rejält varma. Ett 15 cm konservburkslock i järnplåt fungerar också väl.
Fonduegrytan kan lätt värmas vid sidan om en liten eld. Eller med sin brännare eller värmeljus.
 
Om din fonduegryta är i keramik, och står i/på ett ställ över en spritbrännare (det gör min) så skulle jag lägga en platta i ~2,5mm koppar under keramikgrytan - det blir både snyggt och värmespridande. Koppar leder ju värme bättre än de flesta andra (vettiga) alternativ. Se bara till att kopparplattan aldrig kommer i kontakt med själva maten...
 
Är lågans spets varmare än materialets smältpunkt bör man nog tänka om. Smält alluminum är inte roligt.
Karlebo HB brukar kunna ge klara svar. Ren Al smälter vid 658°. Sannorlikt har du någon legering.
En alkohollåga är 1700°.
Så ett gott råd blir låt bli.
 
Fundera lite på varför rostfria grytor avsedd för standard elspisar har ca 3 mm aluminiumplatta (dom dyrare i koppar) mellanrumsfritt och gastätt påvalsad på undersidan av grytan/stekpannan.

Du kommer få ca 2-3 vidbränningsvärmepunkter istället för 1 lite större sådan om du provar med en tjockare kopparplatta eller aluminiumplatta som 'värmespridare' som du sedan ställer en tunnbottnad grytan på, samt kommer att få elda på betydligt mer under om det skall bli någon fart på grejorna.

Det som överför värmen på en gasbrännare är själva heta gasen - med en lagom ganska liten bricka mellan så sprider man ut heta lågan/avgasplymen till lite mer ringform innan den berör grytan om man har problem med en väldigt koncentrerad låga, men samtidigt får man mer värmeförluster då gasen har mindre tid under grytan när den väl kommer åt grytan samt hunnit spädas ut med kalluft en del vid utspridningen.

Med simmer-bricka (eller konservburkslock) som man har till MF och gasbrännare som inte kan ställas ned till väldig låg fart innebär att med brickan så leder man bort en massa värme och het gas så att den missar grytan helt - kort sagt man eldar för kråkorna då man låter bara en liten del av bränngaserna gå till det som skall långkokas och resten hamnar utanför - jagar man gram så är det inte speciellt vikt eller bränsleekonomiskt...


Om man vill ha jämn värme över stor yta så skall man helst ha en vid brännare eller en ringbrännare där manteln på lågan aldrig har en chans att samla sig till en topp innan den går mot grytbotten utan flyter ut under grytan och ändå ha en viss avstånd från kärnlågorna i brännaren - det är bara att titta på wok-brännare där som har ett flertal ringar som kan tändas och släckas efter behov samt låter den mjuka mantellågan svepa efter wok-grytans undersida vilket gör att värmen är tämligen jämn trots att grytan relativ sett är ganska tunn och inte så värmeledande plåt (i jämförelse med aluminium och koppar)

i camping-sammanhang så är en ganska vid hattbrännare att föredra då med gas kan dras på från väldigt hög kapacitet till mycket liten kapacitet , kärnlågorna är många och små vilket innebär bra distans innan de berör grytbotten (det är hetast temperaturmässigt strax ovanför toppen av kärnlågan).

Med en koppbrännare så är det tre eller fyra utblås snett utåt gryperferin (utan armarna till brännplåten som skuggar så skulle det vara en ring av kärnlåga) - dessvärre är kärnlågan stor och berör grytbotten på svetsliknande sätt vid hård pådrag vilket gör att man har 3 ganska stora områden som det värmer på mycket i jämförelse av det som värms av mantellågan och följdaktligen riskerar att bli vidbränningsområden.

Med andra ord en rejäl i diametern hattbrännare och god reglerbarhet minskar risken för vidbränning även på tunnbottnade grytor.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
tango Kaffepress till Urberg Rogen powerstove? Kök och brännare 7
stefan.svard Slang till KAP-Arctik kök Kök och brännare 42
tlundberg Kök till Fjällräven Clasic Kök och brännare 40
på tunn is Höga kärl till trangia Kök och brännare 10
pysen78 Tanklock till Coleman Kök och brännare 0
Gandolforf Kokkärl till vedkök/hobo stove Kök och brännare 17
hsp Vindskydd eller kall mat Kök och brännare 4
Heikkinen Vart köpa kork till bränsleflaskor? Kök och brännare 13
chala Fotogen vs Bensin vs Sprit till multikök Kök och brännare 37
Alucardi Alternativ till Trangias brännarkopp för Optimus Polaris konvertering på Trangia kök Kök och brännare 41
Polar300 BD's tystbrännarhattar verkar ha gått till gudarna... Kök och brännare 10
LessIsMore Bästa grytset till Optimus polaris Kök och brännare 4
Pannkakan16 Kan Optimus gasbehållare användas till Trangias gasbrännare? Kök och brännare 2
rikard500 Stekpanna till ett Trangiakök Kök och brännare 9
Linneaa Ansluta stor gasbehållare till kök med Lindalanslutning Kök och brännare 4
trangia25 Förvärmningsfilt till Optimus/ Primus multifuelbrännare Kök och brännare 1
Heikkinen Primus Atle till Primus Lindal? Kök och brännare 10
Stordrulen Välja ny stekpanna till Trangia 27. Kök och brännare 10
ulfbn Fotogen till Optimus Hiker+ Kök och brännare 18
aliquerer Större stekpanna (> 22 cm) till Trangia 25? Kök och brännare 12
Hjulle Val av kök till 2 pers Kök och brännare 12
G.Kraft Matlagning till 6pers på gaskök Kök och brännare 41
egh01 Böja till slangen på Optimus-pump? Kök och brännare 6
waltruz Vilken brännare och tub till muurikkan vid utflykt? Kök och brännare 1
bico O-ringar till Primus LITE+ Kök och brännare 16
marp68 Eagle Camping Stove Burner till Trianga? Kök och brännare 18
Dan B Kassera en gas flaska till gas kök Kök och brännare 27
Hygea Behövs adapter till primuskök i Kroatien? Kök och brännare 5
Olof B Dimension på o-ring, Brännare till "Snuskburken" Kök och brännare 14
hensu reservslang till Campsor-9 Kök och brännare 2
[Andreas] Isolering till Piezotändare Primus express stove Kök och brännare 9
caar7629 Gaskök till längre ensamvandring Kök och brännare 22
nicko_ Reparera gasslang till Fire Maple FMS-117T Kök och brännare 9
Brune Ljuddämpare till Primus Omnilite Ti? Kök och brännare 4
trangia25 Konvertera Optimus Polaris till Trangia Kök och brännare 6
ordonnansen Vilken stekpanna till Trangia använder du? Kök och brännare 11
pr33d Stekpanna till Trangia 25 Kök och brännare 18
akb123 Triangia spritkök till gas Kök och brännare 8
Armas Hjälp med att köpa multi-brännare till mitt Trangia Kök och brännare 6
Adelanteeee Bränsle till Primus Omnifuel Kök och brännare 14
Trucken Fotogenfunderingar: Jakten på efterföljare till Statoil Blå Kök och brännare 8
vandrafjäll Vilket vindskydd till ETA Pot 3.0 Kök och brännare 6
vandrafjäll Varför är vindskydd till kök i värmeledande material? Kök och brännare 23
Ster Bränsle till Cooleman 533 Kök och brännare 1
Björsa Madeira, gastuber till kök. Kök och brännare 4
Peter77 Tråden om köksredskap till friluftskök typ trangia & dyl Kök och brännare 52
Nyingen Bensin till köket Kök och brännare 19
FlyerSword Trangia Nova adapter till Polaris? Kök och brännare 10
Sverker G Skillnad på brännare till Trangia kök? Kök och brännare 29
DanielJm Köpa gas till msr windburner vart? Kök och brännare 5

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg