Väntan

pby; sa:
Här mäter vi dock upp drygt 18 kg/cm^2, 1017 kg på 7,4 cm grovkristallin ny kärnis. Lasten står på två 50 cm långa medar med 50 cm inbördes avstånd.
http://www.ce.ltu.se/~frans/iskunskap/isbrott.wmv
Otroligt rolig film, och troligen helt rätt sätt att lösa problemet med en rättvis mätning av isens bärighet. Kan man inte bestämma en design av ett sådant här "fordon" och snickra ihop några stycken och sätta igång och mäta på massa isar?

Det verkar som att ni körde med en elektrisk pump, skulle man kunna tänka sig en handpump?
 
kr-val; sa:
Det verkar som att ni körde med en elektrisk pump, skulle man kunna tänka sig en handpump?

Det är bara att samla gruppens alla Camelbakar i en persons ryggsäck och sedan slanga över med litermått i Camelbak efter Camelbak tills isen brister.

-Palle
 
Jag det vore spännande att göra fler prover på detta sätt. T.ex. jämföra styrkan hos kärnis med stora kristaller, kontra sådan med smala stavformade kristaller. Jag misstänker att det finns en skillnad mellan dessa istyper. Även att testa isen vid plussgrader i luften vore intressant. Helst skulle man mäta i området 2 - 4 cm.

Metoden är ju relativt enkel att arrangera. Vi använde en bensinpump, men i mindre skala skulle man kunna använda hinkar eller en kanotpump. Men man behöver en stor vattenbehållare. Kanske kan man göra en fiffig portabel konstruktion av kanotsäckar? Allra enklast är att göra som Palle föreslår, utse någon som får offra sig för vetenskapen och lasta ned dennes ryggsäck*. Ole dole doff ... ;-)

Man bör dock vara medveten om att denna metod är tämligen snäll mot isen. Man kan nog inte räkna med att isen håller lika bra då man skrinnar på den. Dels pga av att man rör sig, dels för att man stundom står på bara en skridsko. Samt även att isen utmattas efterhand.

*) Om man gör så bör man använda flytande balast, typ vatten - ej sten eller dyl. Odödligheten i berömmelse är begränsad. Andra säkerhetsarrangemang kan också vara på sin plats.
 
pby; sa:
Metoden är ju relativt enkel att arrangera. Vi använde en bensinpump, men i mindre skala skulle man kunna använda hinkar eller en kanotpump. Men man behöver en stor vattenbehållare. Kanske kan man göra en fiffig portabel konstruktion av kanotsäckar?
Det där med kanotsäck lät ju bra, det är nog lätt gjort att sy en specialdesignad säck för detta ändåmål. Det blir nog då enklare att få ut "apparaten" från vattnet eftersom man kan få vattnet att rinna ut. Problemet blr då att mäta hur mycket vatten man pumpar/häller i.
Handpumpar borde det ju finnas för massa andra ändamål. Viktigt blir väl att den inte fryser så lätt.
 
Kul film

Väldigt illustrativt. Nu väntar vi på försök med dynamisk belastning från 1 respektive två skridskor.

Vilken fart är mest farlig på 4 cm is?

Thure
 
Testa vilken is som håller att ta sig upp på

En intressant laboration vore att testa vilken istjocklek och iskvalitet som tillåter för en plurrare att ta sig upp utan att kanten brister. Också intressant i vad mån olika bra teknik påverkar var gränsen går.

Sannolikt går det att ta sig upp på tunnare is med hjälp av räddningslina från en person uppe på isen men den personen tar ju också en risk att isen brister när han eller hon drar.

Har för mig att Bo Gustavsson har någon benämning på den istjocklek jag försöker beskriva ovan.

Thure
 
Re: Testa vilken is som håller att ta sig upp på

Du tänker på sötiskoeficienten Thure.

Hörde att en viss Mr B Adgerna mätte upp sin sötiskoeficient till 23mm i veckan son gick.

Bild från Januari.
27.jpg
 
Nu då...?

Nu då...? Nu ska det ju bli kallt även runt Stockholm. Nåja, vi skulle visst få en dags snökaos först, men det tar jag gärna om det fryser sen. Var på promenad runt Judarn i dag, givetvis inte tillstymmelse till is, men sjön låg så där mörk och slät så att man kunde _drömma_ om att det var svart kärnis...
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Bertil I väntan på isen Långfärdskridsko 7
Outsidern I väntan på bra is! Långfärdskridsko 2

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg