Värstingextremtält
Gratis produktutveckling…
eller
…tänk att vinna ett tält som man hade designat själv, absolut högsta vinsten!
Här kommer mina önskemål, ganska lång lista... , så kanske man i alla fall kan hitta nåt i närheten av drömtältet i framtiden!!
Jag är ute på turer där tältet måste tåla allt väder, blåsten är det absolut främsta hotet. Just nu bor jag i Mountain Hardwear EV2 på dessa turer.
Priset är helt sekundärt om jag får rätt tält. Jag kan betala en extra slant för miljövänliga produkter så det passar med min image !!!! (kanske mer miljövänligt att inte flyga ut på äventyr över huvud taget) men det får inte bli försämrad kvalitet.
Mental trygghet
På mina turer, framför allt framöver då det blir runt 7 000 - 8 000 meter, är det av absolut avgörande betydelse att jag kan känna mig trygg i tältet. Om jag är orolig för att tältet inte ska hålla skapar denna oro okoncentration, "nervositet" och kanske orolig sömn, osv, som försämrar min totala mentala kapacitet som behöver vara så bra som det bara går att frambringa. Så ett tryggt tält är A och O framför komfort osv.
Jag vill ha ett tält som jag tycker är fint. Precis som hemma mår man bättre och är gladare om man bor fint men ute på bergskammarna är det så mycket viktigare att bo så man trivs och är glad. Så ett fint tält. Rött eller orange är fint. Och det ska vara fint inne också.
Tjock tältduk
Tältduken måste vara rejält tjock. Jag ska inte behöva oroa mig för att råka ha sönder tältduken eller att den ska blåsa sönder i brådrasket. Det räcker inte med att tältet är hållbart på ett laboratorium, jag ska uppleva det tryggt också. MH EV2 är väldigt bra i det avseendet. Gärna kraftiga förstärkningar.
Tältduken får inte dåna för mycket i vinden. Vissa vävar skapar nåt konstigt brum- eller surrljud. Inget sånt. MH EV2-duken varken brummar eller surrar.
Synligt
Tältet måste ha en färg som syns väl, orange eller rött, som dessutom gör sig bra på bild.
Reflexer men tänk på att det finns olika reflexvärden på olika reflexer, det handlar ju om att tältet ska hittas i mörker, och på långt avstånd, så i vart fall ett par rejäla doningar med högt reflexvärde som syns åt alla håll.
Fästen för tältbågar, staglinor mm ska vara med reflexer. Gärna röda reflexer för röd stång och vita reflexer för vit stång. Typ.
Dragkedjedragare ska ha snören med reflex. Inga draggrunkor som låter när de slår emot när de fladdrar i vinden.
Linor och linfästen
Detsamma gäller att jag måste kunna staga tältet ordentligt, dels med stumma försträckta 3 mm dynemalinor, men också med fästen så jag kan knyta på rejäla linor eller ett rep. Linorna ska vara i en färg så de syns mot snön och i mörker, helst orange eller röda. I lovartsidan ska det finns en extra stark ögla eller ring som är kraftigt synlig (så man hittar den lätt) och som man kan fästa sin säkerhetslina i (man fäster tältet i en lina eller nåt så ifall man tappar det i vinden när man sätter upp det).
Jag har blivit vän av att inte ha linorna fästade vid tältet för jämnan för det trasslar tältet vid packningen, utan jag sätter fast dem när och där jag behöver dem. Linorna virkar jag ihop liksom ett klätterrepsnöre eller lång slinga så de trasslar aldrig. Så det måste vara lätt att få i dem, inget småpill med fästena.
Vanliga lindragare som t.ex. Hilleberg funkar tillräckligt bra, figure9-krokar är ju annars bra också.
Ljust inuti
Det gäller att inte deppa ihop eller tappa stinget. Om tältet är mörkt inuti så bidrar det till att man går ner sig men om det däremot är ljust inuti så håller man lättare humöret uppe. MH EV2 är ljust, förstärkningarna släpper igenom ljus och både fönster och ventilationerna släpper in ljus. Fönster har extremt bra effekt på humöret så det är ett måste. Med tanke på hur många människor det kan bo i ett tältläger så känns det lite kymigt att andra kan titta rätt in i tältet så gärna en supertunn liten gardin som täcker fönstret på nåt vänster när så önskas, också bra att täcka fönstren innan man lämnar tältet så det inte syns att det är tomt på folk (stöldrisken).
Gällande stöldrisken i tältet (jo, det stjäls på bergen) så skulle det vara bra om det finns fästen i dragkedjan i dörren så man kan hänga på ett litet hänglås. Det hindrar i alla fall det där spontana stölderna när någon bara snabbt öppnar dragkedjan och tar något snabbt. Det är lite motigare att skära sönder någons tält.
Modell
En blandning mellan MH EV2 och Marmot Alpinist2. Dvs ett endukstält med en absid. Absiden behöver inte alls vara stor, det handlar bara om att kunna hämta snö och tömma grytor mm utan att behöva ta sig ut. MH EV2 har golvdragkedja. Det behövs absolut inte om det finns en liten absid. Absiden måste gå ända ner i backen så inte vinden kommer inunder. Vill man ha mer ventilation får man öppna upp mer istället (folk dör inte för att tältet gick långt ner men folk dör för att tälten blåser sönder).
Det ska vara ”slätt” som MH EV2 och inte ha sådan ventilationsvingar som Marmot Alpinist2 har, det känns som att vinden ska ta tag i vingarna och lyfta tältet. Helt aerodynamiskt eller vad det heter, så att vindarna bara rullar av.
Jag vill ha fyra tältbågar, två bågar som går i kors mellan hörnen som kupoltält och två bågar på tvärs typ tunnelmodell, dvs. som de flesta expeditionstälten (som ett MH EV3). Jag vill ha stängerna på utsidan, det är väldigt behändigt att sätta upp och vinden drar inte så förfärligt i tältduken som när det är kanaler som vinden tar tag i. Kombinationen med tältstängerna på utsidan och fyra stänger gör att man kan knyta ihop tältstängerna med extralinor. Sen står tältet extremt stabilt. Värstingextremt.
Självstagande. Tältet ska klara sig i hyfsad vind utan att stagas, t.ex som MH EV2. Den tältmodellen är självstagande så när som att absiden behöver stagas ut, men det klarar sig om man behöver en akut tupplur en stund innan man fixar till det. Det är helt okej om man behöver staga upp absiden, men där går gränsen. Sedan att man behöver staga för vinden är en annan sak.
Eventuellt skulle man kunna sätta en bit innertältsduk uppe i taket, som ett extra tak. Då blir tältet ett slags mittimellantält, endukstält men två dukar i en vägg (ut mot absiden) och två dukar i taket. Den här takduken sys fast så den alltid sitter där och om man behöver ut genom taket finns det öppningar även i innertaket. Eftersom det finns dragkedjor i innertaket fungerar utrymmet ovanför taket dessutom om vindsförvaring om så önskas. Takhöjden måste fortfarande vara 100 cm inne så tältet blir då lite högre.
Ventilationerna på MH EV2 är det bästa jag stött på hittills. Inte såna som t.ex Hilleberg har, de är pilliga som tusan och vinden tar tag i dem även när de är stängda. Om det blåser rejält så ska man kunna stänga ventilerna och tältet blir slätt.
Alternativ modell
Primus Bifrost 4 har fyra tältbågar som beskrivits ovan men ingen absid som ovan (det är ett stort campingplatstält). Det tältet är helt självstagande. Bara för att förstå idén så tänk att absiden vore samma utrymme som det ena innertältet, dvs dörren mellan boningsdelen och absiden går utmed den ena tvärbågen och man går in på kortgaveln. Då har man ett helt självstagande tält men man måste räkna på hur mycket extra det väger. Den här lösningen har jag tänkt på länge. Man kan fortfarande ha innertak enligt ovan och tältstängerna på utsidan osv.
Storlek
Jag behöver ett tält för en person, men det går naturligtvis att göra i andra storlekar. För mig är det bra med en takhöjd på runt 100 cm, det är den höjden som behövs för att kunna sitta på potta inomhus!!! Lagom bredd är ungefär 120 cm, då kan jag ha ordning på mina penaler utan att det blir för trångt. Liggländen kan vara 230-235. Anledningen är att det är ingen höjdare att pressa ner fötterna mellan golvet och tältduken, det komprimerar sovsäckens loft och det är dessutom väldigt obekvämt. Det är dessutom direkt olämpligt om man behöver ligga åt andra hållet i tältet, det kanske sluttar där man bor och man vill ju inte få blodstockning i huvudet. Hilleberg Nammatj 2 är t.ex. alldeles för lågt i fotänden och således för kort. Om man "knäar", dvs. böjer tältbågarna lite i nederkant så att väggarna blir lite mer vertikala så skulle man kunna korta längden en liten bit eftersom man inte förlorar längd längst in i kanten.
Tältet får väga runt 2,5 kilo. Packvolymen är viktig.
Längre än så här fick man inte skriva, se fortsättning i nedan.