Hade en period då jag hemsökte olika skogsödemarker tidigare. Då var elden en viktig del av upplevelsen och jag bar alltid med mig näver, yxa och såg. Numera, för turer där jag inte räknar med att elda eller att det är en viktig del av upplevelsen, så har jag bara med mig en lite Swiss Army kniv. Och den används inte direkt till eldning.
Så när det är dags för mysbrasa eller när det kunde vara trevligt så kapar jag torra grenar och liknande upp till en arms tjocklek genom att slå dem mot en någorlunda vasstandad sten. Brukar gå förvånansvärt lätt att bryta av 3-6 dm långa bitar. Jag har vid ett tillfälle på kalfjället använd den modellen till att kapa ett par stolpar till vinterledmarkeringar och sedan elda upp dem. Det bör kanske tilläggas att de var kasserade och ersatta av metallstolpar istället.
Men är man beroende av eld för t ex matlagning i alla väder så skulle jag nog ha med både lilla handyxan och hopfällbara sågen.
Jörgen
Så när det är dags för mysbrasa eller när det kunde vara trevligt så kapar jag torra grenar och liknande upp till en arms tjocklek genom att slå dem mot en någorlunda vasstandad sten. Brukar gå förvånansvärt lätt att bryta av 3-6 dm långa bitar. Jag har vid ett tillfälle på kalfjället använd den modellen till att kapa ett par stolpar till vinterledmarkeringar och sedan elda upp dem. Det bör kanske tilläggas att de var kasserade och ersatta av metallstolpar istället.
Men är man beroende av eld för t ex matlagning i alla väder så skulle jag nog ha med både lilla handyxan och hopfällbara sågen.
Jörgen