Vad gör du för miljön?

Menar du att våran livsstil i vilket fall ändå är så destruktiv för jorden att även om vi källsorterar lite och cyklar till jobbet så kommer vi att döda planeten ändå? För gör du det så har du rätt.
 
Njae vet inte. Det var nog mest det där med att tvätta kläderna med nötter, veganmat och att inte ha något kylskåp som utlöste det. Ingen djupare reflektion bakomliggande. Men visst, det känns tråkigt att de små men välmenade ansträngningarna från individer antagligen tyvärr inte spelar så stor roll för vårt klimat.
Man blir helt knäckt när man tänker på det faktiskt. Det är ju ett ekonomiskt problem, så länge mer miljövänliga alternativ inte blir mer direkt ekonomiskt vinstgivande så sitter vi på pottkanten. Det är inte bara politker som är kortsiktiga, utan människans natur överlag.

/M
 
Kortsiktighet är bara en del av problemet. Det stora problemet är att vi nu är så många att vi måste överutnytja planeten för att hålla alla vid liv. Särskilt om vi dessutom vill ha en hög levnadsstandard. Så vi kan inte sluta. Och fortsätter vi så går ekosystemet sönder. Atmosfären fylls med koldioxid. Fiskarna i havet fiskas upp och bestånden går omkull. Utsläppen av jordbruksgifter orsakar att bikuporna dör, och med dem ryker pollineringen av många växter. Vi hugger ner skogarna, utrotar arter, utarmar den odlingsbara marken och förbrukar allt vatten. Att vi dricker rättvisemärkt kaffe kan inte vända det där. Tyvärr tror jag det är kört.
 
Den enskilt största insatsen som var och en kan göra för miljön och framtiden är att inte skaffa barn, eller åtminstone inte mer än ett. Där ligger kineserna före med marginal trots alla kolkraftverk.
 
Jag har startat ett företag som kommer att bidra med att koldioxidutsläppen minskar i

JAg och tre vänner har länge funderat lite på det här med utsläppsrätter.


Vår åsikt är att reduktion av utsläppen bör ske successivt inom de områden där samhällspåverkan blir minst, ett annat sätt att säga detta är att de utsläppen som är dyrast för oss att minska får vara kvar längst. Personbilstransporter är ett exempel på utsläpp som är väldigt dyra att minska, inom industri finns mängder av exempel på projekt som skulle generera större minskningar av koldioxidutsläppen än motsvarande krona satsad på personbilar. Problemet är att dessa projekt inte är lönsamma i dagsläget.

Vår ambition är att möjlliggöra omfördelning av resurser från privatpersoner med ett miljöengagemang till dessa projekt för att korrigera skevheten i systemet och därigenom påskynda utsläppsminskningarna på det lokala och globala planet. Det tror vi är en lönsam affär för alla inblandade parter.

www.svekomp.se http://www.svekomp.se
 
Jag har ingen bil och åker buss eller tåg, källsorterar, har låg värme inomhus och slutade nästan helt att äta kött.
 
Jag håller rent på vissa platser i naturen och ser till att det inte etableras skadliga beteenden som eldstäder på berghällar osv. Opinionsbildar i liknande frågor.

Köttdjur håller kulturlandskapet öppet på många håll i min omgivning. Utan dem skulle ännu fler gamla åkrar/ängar växa igen och någon mat skulle inte bli producerad på den ytan. Kulturlandskapet betyder mycket för mig och många andra.

På det övergripande planet tror jag det är bättre om ländernas politiker kommer överens om åtgärder än att varje människa ska bli expert och leta miljömärkta varor.
 

Liknande trådar