Vad äter ni?

När man läser inläggen är det ofta tips på hur man torkar etc. men nu är jag intresserad vad ni äter. Både till frukost, lunch och middag. Är det bara pasta ich hemtorkad köttfärs eller vad är det. Hur smaksätter ni maten?

/johan
 
Mycket pasta blir det
Påssåser kan man förgylla enkelt med torkad svamp, kryddor (oregano,rosmarin,basilika,timjan,meriam)

Jag har hittils inte torkat annat än svamp.

olivolja är gott och går att bära i gamla filmburkar
bukar även bära salt och mjölkpulver i dessa burkar istället för plastpåsar.

Byt ut frukostgröten mot fullkorsvälling så slipper du diska grötkastrullen, nej välling är INTE bara barnmat. Ta med lite russin och förgyll vällingen med.

Brukar äta en soppa med mackor till lunch.

soltorkade tomater i olivolja borde vara en hit i någon pastagryta, gott och högt energinehåll. (har inte testat men det verkar gott.

Pulvermoset blir gärna lite trist, ta med muskot, salt och peppar.

Färsk vitlök är gott och väger nästan inget, är du (eller dina kompisar) rädda för lukten, ta med marinerad vitlök, lika gott och man slipper lukten,
dessutom går oljekryddblandningen att använda i matlagningen. Marinerad vitlök finns ju i många smaker (chili, curry, franskaörter, citron(jättegod))

/Stefan
 
Maten är halva nöjet!

Till frukost blir det havregrynsgröt och grovt bröd. Ibland har jag gjort gröt på hälften havregryn, hälften fruktmysli, det blir gott.

Till lunch tycker jag oftast att det räcker med något lättare, tex. pasta med sås (pulversås typ knorr) eller potatismos och Bullens Pilsnerkorv.

Middagen kan ju se ut hur som hälst i stort sätt. Grönsaker och rotfrukter går jättefint att torka, jag brukar förvälla dem innan torkning så tar de inte lika lång tid att koka.
Dillkött (stuvad potatis med dill och nötkött) är en favorit.
Köttgryta eller köttsoppa blir också mycket bra.
Korvståganof och ris smakar mums, jag tar med tomatpure på tub eller torkar den. Koven brukar vara Bullens (lite tung att bära i och för sig).
Ta med tacokrydda (om du gillar det) och gör en gryta med köttfärs, lök, majs, paprika mm. (ev ris) och servera i ett par tortillas.
Med lite mjöl så går det att reda av det mesta till en en god gryta. Krydor, salt, peppar, chilli, lagerblad, mm. är ju inte tungt att bära och gör maten mycket godare.

På kvällen kan det vara gott med en kräm på torkad frukt aller bär. Ta med potatismjöl och socker.

/Erik
 
Lättlagat

Detta åt jag och en kompis under en tälttur i påskas (samma mat på sportlovet också):
Frukost: Havregrynen har vi kört i mixern hemma. Detta gör att vi bara behöver hälla på varmvatten låta det dra en stund och hälla på lite mer varmvatten för att få det varmt. Blåbärssoppulver och torkade frukter piffar till gröten.
Lunch: Pasta, nudlar eller cous cous med färdig pulver soppa hälls i mattermos och fylls med varmvatten på morgonen. Klar vid lunch tid.
Middag: Färdig pastarätt (frystorkat liknande) eller potatis mos och köttbullar. Hårdost kan piffa till den frystorkade maten.
Till alla måltider har vi hårdbröd med messmör, hårdost eller honung.
När vi nu ska ut och vandra i sommar blir det nog ungefär samma mat. Jag varnar dock för att ta med dessa recept på en paddling, man är mycket mer kräsen.
 
KÖTT

Jag köpte en massa torkat renkött av en lapptant på en marknad. Det var lätt saltat, något rökt och sedan lufttorkat. Utmärkt att ha med sig ut. Man skär tunna skivor och har i sitt kokkaffe, eller som tilltugg. En riktigt lyckad kombo.
 
stek upp lite bacon som du sedan torkar i ugnen och kramar i små bitar. Torka sedan gärna lite morötter.
I fält läger du det torkade i vattnet och börjar koka upp. När vattnet kokar tar du i pulvermos eller ännu hellre pulver rotmos. Enkelt och riktigt gott. Baconen blir smidig att ha med sig och man slipper steka i fält. Den blir så lätt att man utan vidare kan ta med dubbelt så mycket. Torkade smalt strimmlade morötter ger fin färg och en färsk smak.

Prova olika varianter på detta tema. När man väl gjort sina första torkningar (typ dessa) inser man att det inte är något annat än fantasin som begränsar.

Tidigare nämnda torkade köttfärsrätter blir underbara om än något litet omständigare....

Är själv nybörjare på torkning....men det är kul!

/Andreas
 
Recept!

Mest blir det pasta med sås för min del. Pulvermos är också en klar vinnare, gärna med en röra (torkad köttfärs + grönsaker) till.

Men ett recept kan jag bjuda på!


Pasta "Zoogin":
=============

2 personer.

3-4 dl okokt pasta
1 påse pastasås typ "carbonara"
8 skivor finfördelat torkat hamburgerkött
torkad paprika och tomat (efter behag)
torrmjölk (enligt recept)
oregano
peppar
salt
(mjukost)

Blötlägg grönsakerna och den torkade hästen i ca 30 min. Koka upp såsen och pastavattnet. Lägg i häst och grönsaker i såsen, krydda och smaka av. Koka pastan medans såsen får stå och dra en stund.

Eventuellt kan man även klämma i lite mjukost för att piffa upp det hela!

Smaklig måltid!
 
Näring vid friluftsutövande

Under min turskidåkning i mars/april såg min meny ut ungefär så här:

Frukost: 1 tallrik havregryn blandad med russin ovanpå vilket hett vatten hälls. Får stå och dra så att grynen sväller. Smaksätt med salt. Mörkt/hårt bröd (med ost).

Lunch: mattermos med pasta i buljong/hett vatten. Hårda ostmackor. Alt. havregryn och torkad frukt/bär enl. ovan (anser att det duger bra med samma mat både frukost och lunch). Inget onödigt krångel. Det handlar om att få optimalt med näring. I synnerhet vid tung skidåkning i kyla.

Middag: potatismos i pulverform/ris/pasta och kallskuret rökt kött i någon form. Hårda ostmackor.

För att få i sig nyttigt fett dvs. enkel- och fleromättat kan man ju tillsätta oliv-/majs-/sojaböns-/solrosfröolja till kosten.

Enligt näringsexperter bör det dagliga näringsintaget bestå till 50 - 60 % av kolhydrater, 25 - 30 % fett och resten proteiner. På ett ungefär.
Förrådet av kolhydrater förbrukas ju snabbt (2-3 tim) vid tungt muskelarbete. Därefter går ju kroppen över till fettförbränning som ger jämförelsevis mer energi och som det finns större depåer av.
Allt det här är förstås bekant men jag hoppas att det gav någon vägledning och idéer.

Någon mera kunning näringsexpert på Utsidan kan kanske ge tips om kolhydratrika drycker (bortsett från nyponsoppa som enl. förpackning ska innehålla 90 % kolhydrater)! I stället för att dricka kaffe/te varför inte inta kolhydrater i flytande form?

Mvh.

T.A.
 
Re: Näring vid friluftsutövande

navis; sa:
Förrådet av kolhydrater förbrukas ju snabbt (2-3 tim) vid tungt muskelarbete. Därefter går ju kroppen över till fettförbränning som ger jämförelsevis mer energi och som det finns större depåer av.

Kroppen går INTE över på fettförbränning när kolhydraterna är slut. När kolhydraterna tar slut går kroppen över till att bryta ner sig själv (proteinerna) eftersom det behövs kolhydrater för att Krebs cykel (som används vid fettförbränningen) skall fungera. Utan kolhydrater fungerar alltså inte fettförbränningen.

Det är därför man vid en överlevnadssituation behöver få i sig ungefär 500 kcal kolhydrat per dygn för att hålla fettförbränningen igång. Kroppsfetttet räcker i flera dygn.

Sen är det så att hjärna och lungor inte kan använda fett som bränsle, så det är de som kör slut på kolhydraterna även om musklerna använder fett.

Anstränger man sig hårt hinner dock inte fettförbränningen med och då snor musklerna kolhydraterna som hjärna och lungor behöver och så får man lågt blodsocker efter en stund.


För den som vill läsa mer rekommenderar jag än en gång nedanstående länk:
http://asci.uvm.edu/NUSC43/MAINMENU.htm

Där hittar man bland annat följande:
"Some source of carbohydrate is required to balance the input of acetate from fatty acids, otherwise, the acetate formed exceeds the capacity of the Krebs cycle to deal with it. This is a biochemical fact. When blood glucose is low cells cannot use fats properly. "Fats burn in the fire of carbohydrates."

The biochemical reason is that the 4 carbon compound in the Krebs cycle that attaches to acetate and starts the Krebs cycle, is produced from glucose. When the amount of glucose is low, the Krebs cycle slows down, and acetate accumulates."


[Ändrat av nermander 2002-07-11 kl 15:13]
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg