Hej
Jag ska skaffa ett nytt kök för fjäll och skogsliv och har inte koll på alternativen, förutom att jag sett/testat ett par varianter. och så har jag nu försökt läsa på. Mest kokar jag vatten, men har gärna möjlighet till lite variation, särskilt på kortare turer.
Så jag funderar först på typ av kök. Därefter blir det svåra med modell.
Utsidan har ju en mängd trådar om denna djungel. Jag har försökt få något grepp, uppfattar jag detta rätt?
1. Välj bränsle.
-Multifuel: Om du tänker vara ute på vintern eller kan behöva proviantera där det är svårt att hitta t.ex. campinggas.
-Gas: Om du enbart eller främst ska vara ute i plusgrader och värdesätter låg vikt, enkelt handhavande, snabb uppvärmning
-Sprit: Om du vill ha ett alternativ som tekniskt sett knappt kan gå sönder och kan tänka dig längre tillagningstider och mer pyssel. Eller har fossilfritt som absolut princip.
-Tabletter, liknande: Om du kräver extremt låg vikt, är ute en kortare tid och endast ska värma vatten. Du kan tänka dig en del pyssel med vindskyddsbyggande och att tillagningen tar tid.
-Ved: Om du inte vill bära på ett helt kök och ser vedsamling och eldning som en del av upplevelsen och gärna lägger tid på detta. Vid långvarigt regn, särskilt på fjället så är stor kunskap och erfarenhet ett krav.
För mig som söker ett tresäsongskök och gärna fokuserar på annat än uppvärmningsaktiviteter under vandringen så hittar jag få argument för att inte välja gas.
2. Välj typ av gaskök
-Toppmonterat: Om låg vikt är det viktigaste, och matlagning mest handlar om vattenkokning (fast en del verkar tycka att det går bra med mer komplicerad matlagning också) Flexibelt på så sätt att du själv kan sätta ihop ett paket som passar bra för just dig. Lite vindkänsligare, passar sämre med barn i närheten och kan vara lite pyssligare att packa upp och ner än t.ex. jetboil.
-Paket med brännare och kastrull som hör ihop, t.ex. jetboil: För den som främst kokar vatten och vill ha ett bekvämt alternativ. Lättpackat, snabbt, enkelt handhavande, integrerat vindskydd. Är inte lättast, men inte heller tungt. Kan användas till mer än vattenkokning, men är knappast lämpligt för det. Lämpar sig inte för eldning med begränsad ventilation.
-Spindelkök: Stadigt och allsidigt till relativt låg vikt, funkar från vattenkokning till mer avancerad matlagning. Flexibelt på så sätt att du själv kan sätta ihop ett paket som passar bra för just dig. Lite pyssligare att packa upp och ner än t.ex. jetboil och kan bli större volym än de minsta toppmonterade. Går inte att nå lika låg vikt som ett toppmonterat men lika eller lägre än jetboil-typen.
-Trangia: Stadigt och allsidigt, funkar från vattenkokning till mer avancerad matlagning, men är inte så lätt jämfört med övriga. För dig som vill ha det vindsäkraste och inte är så viktberoende. Är rätt lättpackat.
Jag är nog inne på toppmonterat för vikten, men ev. spindel för mångsidigheten och stadigare.
3. Val av märke/modell
Här känns det svårt att säga något kort. kanske bäst att titta ut några varianter och nörda ner sig i trådar om dessa.
Med tanke på priset så är jag nyfiken på Biltema. Jag läste mig till att de tidigare hade rätt bra kvalitet på brännare. Hur är det med de nuvarande köken?
4. Val av tillbehör (om det blir toppmonterat eller spindel)
-Kastrull: Trangia verkar vara bra viktmässigt. Värmeväxlare är olämpligt ur viktsynpunkt och vid dålig ventilation.
-Handtag: Trangias lättare variant verkar vara lättast, men inte lika robust som andra.
-Grytmysare: Ett bra komplement för att hålla värme men också göra paketet mer lättpackat.
-Vindskydd: Inbyggt eller hemmagjort i tunn, lätt metallfolie.
En fundering är om det är ur packningssynpunkt är bäst med en mindre 0,8 l kastrull för solotur än en större? Viktskillnaden är rätt liten, är det bättre med den större för att få plats med grejer i kastrullen?
Så dit jag kommit nu är att vikten är relevant, men ev. kan jag kompromissa lite för allsidigheten. Så toppmonterat, kanske spindel. Trangiakastrull till. Möjligtvis brännare från Biltema.
Synpunkter?
Jag ska skaffa ett nytt kök för fjäll och skogsliv och har inte koll på alternativen, förutom att jag sett/testat ett par varianter. och så har jag nu försökt läsa på. Mest kokar jag vatten, men har gärna möjlighet till lite variation, särskilt på kortare turer.
Så jag funderar först på typ av kök. Därefter blir det svåra med modell.
Utsidan har ju en mängd trådar om denna djungel. Jag har försökt få något grepp, uppfattar jag detta rätt?
1. Välj bränsle.
-Multifuel: Om du tänker vara ute på vintern eller kan behöva proviantera där det är svårt att hitta t.ex. campinggas.
-Gas: Om du enbart eller främst ska vara ute i plusgrader och värdesätter låg vikt, enkelt handhavande, snabb uppvärmning
-Sprit: Om du vill ha ett alternativ som tekniskt sett knappt kan gå sönder och kan tänka dig längre tillagningstider och mer pyssel. Eller har fossilfritt som absolut princip.
-Tabletter, liknande: Om du kräver extremt låg vikt, är ute en kortare tid och endast ska värma vatten. Du kan tänka dig en del pyssel med vindskyddsbyggande och att tillagningen tar tid.
-Ved: Om du inte vill bära på ett helt kök och ser vedsamling och eldning som en del av upplevelsen och gärna lägger tid på detta. Vid långvarigt regn, särskilt på fjället så är stor kunskap och erfarenhet ett krav.
För mig som söker ett tresäsongskök och gärna fokuserar på annat än uppvärmningsaktiviteter under vandringen så hittar jag få argument för att inte välja gas.
2. Välj typ av gaskök
-Toppmonterat: Om låg vikt är det viktigaste, och matlagning mest handlar om vattenkokning (fast en del verkar tycka att det går bra med mer komplicerad matlagning också) Flexibelt på så sätt att du själv kan sätta ihop ett paket som passar bra för just dig. Lite vindkänsligare, passar sämre med barn i närheten och kan vara lite pyssligare att packa upp och ner än t.ex. jetboil.
-Paket med brännare och kastrull som hör ihop, t.ex. jetboil: För den som främst kokar vatten och vill ha ett bekvämt alternativ. Lättpackat, snabbt, enkelt handhavande, integrerat vindskydd. Är inte lättast, men inte heller tungt. Kan användas till mer än vattenkokning, men är knappast lämpligt för det. Lämpar sig inte för eldning med begränsad ventilation.
-Spindelkök: Stadigt och allsidigt till relativt låg vikt, funkar från vattenkokning till mer avancerad matlagning. Flexibelt på så sätt att du själv kan sätta ihop ett paket som passar bra för just dig. Lite pyssligare att packa upp och ner än t.ex. jetboil och kan bli större volym än de minsta toppmonterade. Går inte att nå lika låg vikt som ett toppmonterat men lika eller lägre än jetboil-typen.
-Trangia: Stadigt och allsidigt, funkar från vattenkokning till mer avancerad matlagning, men är inte så lätt jämfört med övriga. För dig som vill ha det vindsäkraste och inte är så viktberoende. Är rätt lättpackat.
Jag är nog inne på toppmonterat för vikten, men ev. spindel för mångsidigheten och stadigare.
3. Val av märke/modell
Här känns det svårt att säga något kort. kanske bäst att titta ut några varianter och nörda ner sig i trådar om dessa.
Med tanke på priset så är jag nyfiken på Biltema. Jag läste mig till att de tidigare hade rätt bra kvalitet på brännare. Hur är det med de nuvarande köken?
4. Val av tillbehör (om det blir toppmonterat eller spindel)
-Kastrull: Trangia verkar vara bra viktmässigt. Värmeväxlare är olämpligt ur viktsynpunkt och vid dålig ventilation.
-Handtag: Trangias lättare variant verkar vara lättast, men inte lika robust som andra.
-Grytmysare: Ett bra komplement för att hålla värme men också göra paketet mer lättpackat.
-Vindskydd: Inbyggt eller hemmagjort i tunn, lätt metallfolie.
En fundering är om det är ur packningssynpunkt är bäst med en mindre 0,8 l kastrull för solotur än en större? Viktskillnaden är rätt liten, är det bättre med den större för att få plats med grejer i kastrullen?
Så dit jag kommit nu är att vikten är relevant, men ev. kan jag kompromissa lite för allsidigheten. Så toppmonterat, kanske spindel. Trangiakastrull till. Möjligtvis brännare från Biltema.
Synpunkter?