Vad är Sherpa, Sirdar etc.

Hej,

Finns det någon entydig definition av dessa och andra titlar? Jag har bara läst någon skönlitterär bok, och det skulle ge mer om man visste lite bättre vad som menas (det kanske skiftar till och med?. Lista gärna andra titlar oxå.
 
Sherpa är en folkgrupp som vanligtsvis förknippas med bärare i Nepal. De jobbar oftast med att bära utrustning åt expeditioner i bergen.

Sirdar är ledaren i en grupp sherpas.

Kolla gärna in på www.ippg.net för mer info om bärarnas situation.
 
Porters

Långt ifrån alla bärare är Sherpas. Porters kommer tämligen ofta ifrån låglandet. Det är finare att vara Sherpas så det gäller att hålla tungan rätt i mun. Sen så får vi inte glömma Kitchenboys som fixar all god mat.
 
Jaha, bara etnicitet alltså? Intet förpliktande? Som same då eller?

Så används det minsann inte i den allmänna etern, där låter mer som "professionell bergsguide med certifikat".

Får inte ihop det riktigt.
 
Engelska wikipedia

Jaha, bara etnicitet alltså? Intet förpliktande? Som same då eller?

Så används det minsann inte i den allmänna etern, där låter mer som "professionell bergsguide med certifikat".

Får inte ihop det riktigt.
Jag är också lite konfunderad, så jag kollade engelska wikipedia: Egentligen är det etniskt, Sherpa med stort S är folkslagt och betyder "västfolket". sherpa med litet s åsyftar lokala bergsguider. En sherpa behöver inte tillhöra Sherpa-folket.
Pemba Dorjie Sherpa har rekordet för att gå från basecamp till toppen av Mt Everest: 8 timmar och 10 minuter. Med tanke på det framstår de "hjältedåd" som vi Europeer lyckas åstadkomma nästan fåniga.
 
Senast ändrad:
Jag är också lite konfunderad, så jag kollade engelska wikipedia: Egentligen är det etniskt, Sherpa med stort S är folkslagt och betyder "västfolket". sherpa med litet s åsyftar lokala bergsguider. En sherpa behöver inte tillhöra Sherpa-folket.



Okey jag vet att detta kanske inte är jätteviktigt men mina "nerdgener" började att klia och jag kunde inte låta bli att rätta föregående skribent.
Några fel verkar ha uppstått i texten.

Sherpa betyder inte "västfolket" utan östfolket och de immigrerade från Tibet ca 500 år sedan. Det är detta folk som är Sherpas, både med stort och litet s.
Det är däremot vanligt att trekkingargenturer och inte minst turister, kallar sin guider och bärare för Sherpas men i själva verket så är de Tamanger, Magars eller andra folk med ursprung i Tibet.
Man brukar dela in språket "Sherpa" i tre dialekter efter geografiska områden och samtliga kan göra sig förstådda på tibetanska. (Lahsa)
Nästan alla Sherpas är budhister med uppblandning av religionen bön (läs Lama Budhism) Sherpas lever i matriarkat och barnen har stort värde för Sherpas.

I övrigt finns det yttligare ett folk som heter Sherpas och de bor i området kring Helambu, de nämns just som Helambu Sherpa. Detta har skapat viss förvirring i reseskildringar och böcker där författaren inte förstått betydelsen av ordet "sherpa".
Helambu Sherpas är inte närmare släkt med "vanliga" Sherpas än tex Tamanger.
 
Folkgrupper och folkgruppstillhörighet skrivs för övrigt med liten begynnelsebokstav på svenska. Det är med andra ord sherpa med litet s oavsett om det är folkslaget eller bergsguider som menas.
Att engelska wikipedia säger något annat beror på att samma regel inte gäller i engelska språket. Där skriver man folkslag med stort s.
 
Uhu och jaha,

Det blir bara mer och mer mystiskt. Man tror ju att "sherpa" skulle vara något förpliktande eller åtminstone besitta någon speciell färdighet. Det sägs ju "han hade med sig en sherpa upp på toppen", och "Sherpas har jobbat ditt och datt och säkrat leden". Jag har förvisso hört att de eftersom de lever så högt så pallar de med höga höjder bättre. Och så har jag hört att över 5000 meter spelar det ingen roll. Å andra sidan har jag ochså hört att med tillvänjning så är det ingen skillnad på folk och folk.

Nå, som det framställs så låter nog sherpan som en mytomspunnen hårding som knallar upp och ner för everest med dålig utrustning utan problem (fast en som va me i en svensk Everestexpedition sa "sherpas använder alltid syrgas").

Hm, nån som har lite mer att säga? fler namn/roller? Var Sirdar så enkelt?
 
Det är däremot vanligt att trekkingargenturer och inte minst turister, kallar sin guider och bärare för Sherpas men i själva verket så är de Tamanger, Magars eller andra folk med ursprung i Tibet.

Sherpa är ett folk som bor i Solu-Khumbu, Rolwalling och Helambu. De emigrerade till Himalayas sydsluttningar från Kham i östra Tibet. De kännetecknas av att de talar en tibetansk dialekt, är lama-buddister, och ett speciellt klansystem (vissa gemensamma efternamn).

De är inte matrilinjära! Bön eller bonpo är den religion som fanns i Tibet innan det omvändes till buddismen!

Det finns i huvudsak två kategorier tibeto-burmanska folk i Nepal: i) sådana som invandrat till Nepal innan Tibet blev buddistiskt, och ii) sådana som invandrat efter. Tamang, Magar, Gurung, m fl hör till den förra kategorin, Sherpa till den senare.

För att återgå till trådens ämne: Man kan konstatera att "sherpa" har två betydelser, i) en medlem av Sherpastammen och ii) en bärare. Normalt kallas inte bärare i gemen för Sherpas. Det finns alla möjliga folk som bär i Nepal. Just Sherpas har utmärkt sig för att bära på hög höjd. De är då förhållandevis specialiserade bärare, som klarar av att bära bördor på över 6000 meters höjd, och som behärskar olika klättertekniker. Dessa höghöjdsbärare är nästan uteslutande sherpas. Men det finns en och annan Tamang i skaran också. Numer är dessa Sherpas verkligen inne i klättringen. Flertalet expeditioner skulle inte komma upp utan dem.

En Sirdar, eller Sardar, som det vanligen uttalas, är en boss. Det vanliga upplägget är att en sardar rekryterar och bestämmer över sina mannar, han är snarare en guide och befälhavare än en bärare. Sardarens uppgift är att leda mannarna, stå för det logistiska. Under honom brukar det finnas en kock, och bärare (kuli) som är lägst i rang. Är det frågan om en klätterexpedition så hör dessa med stor sannolikhet till sherpafolket. Är det däremot frågan om en vandring med betjänter så är de med stor sannolikhet från andra folk, Tamang, Rai, Limbu, Magar.

En klassisk monografi som jag varmt kan rekommendera som rolig läsning är Fürer-Haimendorfs, "The Sherpas of Nepal : Buddhist highlanders". Han var den förste antropologen som skrev om Sherpas. Sherry Ortner, en senare antropolog, har skrivit en bok som heter, "Life and death on Mt. Everest : Sherpas and Himalayan mountaineering", vilken jag dock inte läst själv.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Mr_Duracell Gratis sherpa söker kompis/grupp Alpin / Bigwall 0

Liknande trådar