När jag gjorde GMU (2012) hade vi spritkök, men de har säkerligen flera modeller. Har gas någon övervägande fördel?
Fördelar med gas är främst steglöst reglerbar låga, men gas är också lättare (mer energi per gram bränsle) och snabbt uppkok (jämför nu endast gas och sprit.)
Nackdelar är tunga bränslebehållare, svårt att veta hur mycket som finns i en behållare, rörliga delar som kan krångla, även om det är sällsynt.
Fördelar med sprit är enkelt handhavande, inga rörliga delar som kan krångla, lätt att ta med just så mycket bränsle man behöver.
Nackdelar, sotar mera, dålig eller ingen möjlighet att reglera lågan, tyngre bränsle på långa turer, långsammare koktid.
Det är vad jag kommer på i en fart.
Både gas och sprit är dåliga val i temperaturer en bit under nollan, då bör multifuel/bensin eller liknande kök vara förstavalet.
Det finns och fastbränslekök, vedgaskök, öppen eld mm, samtliga med sina fördelar och begränsningar.