Hej!
Just hemkommen från vandring Ramundberget-Helagstoppen-Ljungdalen och läser om stängningen av Keb fjällstation.
Nu är det 11 år sedan jag pluggade min master i infektionssjukdomar och epidemiologi, som jag knappt använt i yrket, men tror ni verkligen det är "magsjuka" (calici- noro, rotavirus)? Dvs de sorter som går på förskolor mm. Jag tycker beskrivningarna talar mycket mer för livsmedelsburna förgiftningar? Som ej smittar människa till människa via kontakt eller kontaminerade ytor i tex badrum som nämnda virus gör, utan via tex förorenat dricksvatten. De senare har oftare akut insjuknande med kraftiga symptom, som sedan läker ut på ett dygn eller lite mer, vilket de insjuknanden på Kebnekaise som beskrivs i artiklarna låter som.
Jag blev själv extremt dålig på vägen hem från Ljungdalen till Uppsala igår efter att ha vandrat sista sträckan på morgonen - illamående, ingen aptit, hög feber, och idag är jag trött men feberfri och kan äta igen. Min sambo blev inte sjuk, vilket talar mot magsjuka (kräksjukevirus), då skillnaden i vårt intag senaste dygnen är att vi hällde kokande vatten i hans vattenflaska till thé igår morse, men inte i min - vilket kan ha dödat eventuella gastroenteritbakterier om vi fått dem från samma jokk.
Jag har läst att flera personer blivit sjuka längs lederna kring Abisko utan att ha varit i någon kontakt med Keb fjällstation eller nån person som vistats där. Isolering av sjuka med livsmedelsburen förgiftning är meningslöst, varför jag tycker stängningen är intressant. Kanske har de fått odlingssvar eller PCRsvar att det ÄR vanligt kräksjukevirus, det ska bli mycket intressant att se.
Nån mer som har några tankar kring detta?
Just hemkommen från vandring Ramundberget-Helagstoppen-Ljungdalen och läser om stängningen av Keb fjällstation.
Nu är det 11 år sedan jag pluggade min master i infektionssjukdomar och epidemiologi, som jag knappt använt i yrket, men tror ni verkligen det är "magsjuka" (calici- noro, rotavirus)? Dvs de sorter som går på förskolor mm. Jag tycker beskrivningarna talar mycket mer för livsmedelsburna förgiftningar? Som ej smittar människa till människa via kontakt eller kontaminerade ytor i tex badrum som nämnda virus gör, utan via tex förorenat dricksvatten. De senare har oftare akut insjuknande med kraftiga symptom, som sedan läker ut på ett dygn eller lite mer, vilket de insjuknanden på Kebnekaise som beskrivs i artiklarna låter som.
Jag blev själv extremt dålig på vägen hem från Ljungdalen till Uppsala igår efter att ha vandrat sista sträckan på morgonen - illamående, ingen aptit, hög feber, och idag är jag trött men feberfri och kan äta igen. Min sambo blev inte sjuk, vilket talar mot magsjuka (kräksjukevirus), då skillnaden i vårt intag senaste dygnen är att vi hällde kokande vatten i hans vattenflaska till thé igår morse, men inte i min - vilket kan ha dödat eventuella gastroenteritbakterier om vi fått dem från samma jokk.
Jag har läst att flera personer blivit sjuka längs lederna kring Abisko utan att ha varit i någon kontakt med Keb fjällstation eller nån person som vistats där. Isolering av sjuka med livsmedelsburen förgiftning är meningslöst, varför jag tycker stängningen är intressant. Kanske har de fått odlingssvar eller PCRsvar att det ÄR vanligt kräksjukevirus, det ska bli mycket intressant att se.
Nån mer som har några tankar kring detta?