Turberättelse Abisko - Nikkaluokta (via Mårma & Vistas)

Hej alla vandringsvänner!
För en tid sedan skrev jag ett inlägg och frågade efter tips och råd för en tur i Abiskofjällen, se länk nedan. Jag tänkte att jag skulle återkoppla vad resultatet blev. Ni får ta den angivna sträckan med några nypor salt, det är min uppskattning. Fick tyvärr inte till länkarna för bilderna.

http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=83531

Turen Abisko - Nikkaluokta 7/7 - 15/7
~145 km

Dag 1 (11 km): Abisko - Ballinvaggi
Vi kom till Abisko runt 17 och efter en titt på fjällstationen gick vi iväg med siktet inställt på Ballinvaggi. Vädret var mulet men med uppehåll. Lunchen intogs vid tältlägret och kvällens tältplats blev en liten "platå" inne i Ballinvaggi vid jokken. Mycket trevlig tältplats. Tyvärr lagom till att vi fått upp tältet började det att regna så kvällen spenderades i tältet med kartan. Vandringen upp till Ballinvaggi var ganska enkel utan vad eller svåra partier/terräng.

Dag 2 (13 km): Ballinvaggi - Aliseatnu (utsiktsplats vid sjö 1062 m)
Vi vaknade till dimma, topparna låg dolda i en vit slöja. Vi tog sikte på renvaktarstugan vid dalens utgång och började gå. Trots dimman var det inte svårt att navigera i och med att man kan följa jokken. Terrängen var långsam tidvis, sen hade vi inte kommit igång riktigt. Det låg fortfarande en del snö kvar i dalen, men alla snöfält bar att gå på så det var inga problem. Vi fick göra ett vad utan kängor längst in i dalen där man måste passera några tillflöden till jokken. Efter lunch vid renvaktarstugan gick vi vidare mot Aliseatnu. Sjöarna innan man kommer ut ur dalen var vackra, isen låg delvis kvar på dem och det var en härlig tystnad över landskapet. Precis när vi kom ut så att vi såg floden tittade solen fram och en blå himmel öppnade upp sig...lycka! Kvällen blev härlig med utsikt över den forsande floden nedanför och solsken.

Dag 3 (16 km): Aliseatnu - Mårmastugan
Vi gick ner direkt mot Aliseatnu, vilket gick bra med lite försiktighet. Vi insåg dock senare att man nog kunnat hållit höjden längre och gått ner längre österut för att undvika vidjen och den "härliga" träskterrängen (tips). Precis innan vi skulle gå ner mot bron över Aliseatnu tappade vi bort leden, och hamnade mitt ute i björkskogen/träsket. Några svordomar och korsande mellan träsken senare anlände vi bron. På sträckan till bron hade vi 4-5 vad utan kängor, så det gick långsamt. Terrängen mellan broarna var enkel och gick snabbt. Efter att vi svängt upp mot Mårma gick vi först uppe i slänten, vilket blev lite tröttsamt. Efter någon km bestämde vi oss istället för att gå ner mot jokken, vilket var en mycket enklare resa. Sista delen upp mot stugan innebar en del stigningar och sten, men var inga svårigheter egentligen. Stugan var tom, så vi installerade oss och lagade en underbar middag. Trötta och nöjda med dagens prestation, somnade vi tidigt.

Dag 4 (13 km): Mårmastugan - Vistasstugan
Vi vaknade till blå himmel och tog oss snabbt upp till passet. Visa av tipsen från utsidan höll vi oss på den vänstra sidan upp. Förutom några branta partier i mitten av klättringen upp var det inga problem. Men det ska erkännas att det gav höjdkänsla, och en av oss ville för en stund under de brantaste partierna teleportera sig bort (hon ville varken gå upp eller ner). Jag kände personligen aldrig att det kändes farligt, men man behövde vara försiktig och tänka vilken väg man tog. Vi tog oss ändå upp och belönades med en underbar utsikt över massiven söderut och vi skymtade vistasdalen, dagens mål. Nergången var enkel och precis som många skrivit tedde sig den östra sidan betydligt enklare jämfört med den västra som erbjöd blockterräng. Något vad senare vad (med kängor) vi vid vårt lunchställe, ovanför sjön Vassaloamijavri, och hade en helt underbar utsikt. Fortsättningen ner till Vistasstugan var enkel vandring och vi kunde njuta över utsikten. Vid stugan möttes vi av världens bästa stugvärd Håkan som välkomnade med mjuk pepparkaka som han bakat under dagen och kaffe. Vi passade också på att basta i den nybyggda bastun (tack ni som sett till att den kommit till) och tvättade våra kläder. Kvällens tältplats med utsikt mot Nallo kändes magisk.

Dag 5 (21km): Vistasstugan - Sälka (plats 2km söder om stugan)
Ännu en dag med klarblå himmel. Efter en underbar frukost gick vi iväg mot Nallo som skulle bli vårt lunchställe på vägen mot målet Sälkastugorna. Sakta uppför men inga problem. Kommer tyvärr inte ihåg hur vaden var, men vi fick ta av kängorna någon gång för att ta oss över en forsande jokk från fjället ovan. Efter Nallo höll vi oss på den högra sidan av sjön med en tanke att det skulle vara mindre vatten att korsa. Vi konstaterade att det nog inte hade spelat någon större roll, det såg ut att vara ungefär samma terräng och vi hade det ganska blött från och till. Framåt kvällen kom vi till Sälka där vi införskaffade lite choklad och cola, och sedan begav vi oss söderut. Vår tältplats blev 1,5 - 2 km söder om Sälka där jokken går invid leden, väldigt trevlig plats med utsikt mot Sälgatjåkka (myggigt dock).

Dag 6 (21 km): Sälka - Kebnekaise Fjällstation
Efter några km genade vi mot Kebnekaise, så att vi ej passerade Singhi. Vi hade en plan att luncha vid sjöarna 980m, men där var det otroligt mycket mygg. Vi knatade vidare och lunchade istället lite senare med utsikt ner mot sjöarna vid leden längre ner, väldigt fint ställe för övrigt. Så fint att vi faktiskt tog en tupplur i solen som fortsatte att skina på oss. Vandringen ner och fortsättningen mot Kebnekaise Fjällstation innebar inga problem. Vi stannade för att bada vid jokken några km innan Kebnekaise Fjällstation, något som verkade förundra förbipasserande vandrare :) Vi slog läger några hundra meter innan fjällstationen och gick sedan dit för att köpa lite godis och se alla förväntansfulla (och ibland slutkörda) vandrare. Konversationerna runt omkring oss kretsade mycket kring toppförsök och upplevelser runt detta.

Dag 7 (18 km): Topptur Kebnekaise Västra leden
Vi unnade oss en frukost på fjällstationen (så värt pengarna för övrigt), och begav oss sedan upp mot toppen runt 07.45. Den västra leden är så väl beskriven så vi nöjer oss med att säga att det är uppför, uppför, nedför och sedan uppför igen. Det tog oss ca 5 timmar att ta oss upp. Men som vi belönades, vindstilla på toppen, 20 grader och en blå himmel som gav otrolig utsikt åt alla väderstreck. 9 timmar och 45 min efter att vi begett oss iväg var vi tillbaka vid tälten. Inte så slutkörda konditionsmässigt, men ont lite här och där hade vi. Knän och tår tar stryk nedför helt klart.

Dag 8 (25-26 km): Kebnekaise - Tarfala - Laddjujavri
Planen var sedan att gå ner till Laddjujavri för att ha en kort resa till bussen på förmiddagen efter. Vid vägskälet mot Tarfala diskuterade vi hur vi skulle göra. Tarfala lockade, särskilt när vädret var bra. Vi bestämde oss för att gå upp. Vi "gömde" väskorna längs leden upp och knatade dit. Den sista biten är ganska tuff, man tycker att man är framme men det är någon km över väldigt tråkig blockterräng. Väl på plats belönades vi dock med en härligt alpin känsla. Kylan låg i luften och runt omkring oss låg topparna. Efter att ha tagit oss ner igen väntade en seg vandring för att ta oss till Laddjujavri. Som många skrivit tidigare är denna etapp ganska tråkig terrängmässigt. Vi var ganska slutkörda när vi kom fram sent på kvällen. Tältplatsen med utsikt mot Kebnekaisemassivet var dock väldigt mysig!

Dag 9 (5,5 km): Laddjujavri - Nikkaluokta
Transportsträcka!

Summa summarum en helt underbar vandring där vi hade otroligt flyt med vädret! Tack för alla tips!

// Stefan, Emma & Hannah
 
Bilder

Hej igen,
Nu laddade jag upp 3 bilder från turen under mitt album Abisko - Nikkaluokta för den som är intresserad.

// Stefan
 
Roligt att höra att turen blev så lyckad! Tack för berättelsen, trevligt skriven! Vart bär det av nästa gång?

Hälsn Pelle
 
Tack!

Vi funderar på Norge men har inte hunnit läsa in oss överhuvudtaget. Vi vill gärna ha den häftiga alpina terrängen, men Jotunheimen verkar så "överbefolkat". Rondane kanske, eller Dovre fjäll? Vi får se, vi behöver nog läsa på.

Sen blir det nog en tur till Jämtland i slutet av Augusti/början av September. Helags och Sylarna 4-5 dagar. Vi har varit där tidigare men hade dåligt väder.

MVH // Stefan
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
saraabeiramar Turberättelse om Nordkalottleden Staloluokta - Ny-Sulitjelma - Vaimok- Kvikkjokk Fjällvandring 9
Maalla Alternativ väg mellan Abisko och Kårsavagge Fjällvandring 7
Rookie3 Vandringssällskap från Abisko till Nikkaloukta 4-9 Augusti? Fjällvandring 2
nellyastrom Riksgränsen-Abisko? Hjälp Fjällvandring 21
PlåsterPelle Bussgods från Stockholm till Abisko Fjällvandring 2
såg Hur lång tid skulle de ta att gå från Abisko till Kvikkjokk Fjällvandring 15
Smarrigchokladboll STF faciliteter off-season? Abisko - Nikkaluokta Fjällvandring 6
Fjorr Fullbokat tåg Kiruna-Abisko Fjällvandring 6
såg Låkkatjåkka till Abisko Fjällvandring 18
såg Är det många som går från Abisko ner till Vakkotavare Fjällvandring 9
Jonasjarmen Dagsturer i Abisko, oktober. Fjällvandring 2
Maalla Abisko 8-10 september Abisko-Kårsavagge-Abiskojaure-Siellavagge-Ballinvagge-Abisko Fjällvandring 6
I95tomjo Abisko-måndalen-harpasset-låkktatjåkka Fjällvandring 1
Jockan Transport kiruna till abisko Fjällvandring 4
HellenS Treriksröset till Abisko via Geppohyttan & Rostahytta Fjällvandring 3
Nallo_Gus Abisko - Nikka utanför Kungsleden Fjällvandring 5
ybe Tips på turer kring Abisko slutet av juni? Fjällvandring 11
barasara Rutt från Sverige till Norge (Narvik eller Bodö/Sulitelma/Sulitjelma) Fjällvandring 9
Jesper1972 Hur långt ut från Abisko, till första tältplats ? Fjällvandring 10
Jesper1972 Abisko till Vakkotavare, via Unna Allakas (eller inte ?) i Augusti Fjällvandring 9
HellenS Treriksröset till Abisko Fjällvandring 8
Paulo_zavala Abisko-Vakkotavare tidigt april Fjällvandring 12
Andreas123456 ryggsäck abisko-nikkaloukta Fjällvandring 5
Sandalf Katterat till Abisko - Alene i fjällen Fjällvandring 3
GezaX Abisko i slutet på september TIPS? Fjällvandring 1
Jockan Tips på en 3-4 dagars vandring kring Abisko, Riksgränsen osv Fjällvandring 1
Ambientograph Abisko-Njakajaure Fjällvandring 0
ArcBird Kungsleden, Abisko - Kebnekaise Fjällvandring 0
DanielK Kårsavagge-Låktatjåkka-Trollsjön-Måndalen-Abisko Fjällvandring 5
Hefigu Unna Allakas, men sen? Tips på rutt... Fjällvandring 8
Fjorr Bra rutt för Abisko-Ritsem-Kvikkjokk? Fjällvandring 9
coverman Önska tips på dagsturer kring Abisko för nybörjare. Fjällvandring 8
coverman Nybörjare med 2 barn runt Abisko eller Kebnekaise Fjällvandring 6
Mediumviktsvandraren Kungsleden, Abisko-Kvikkjokk augusti-september 2022 Fjällvandring 36
andersnoren Fyra-fem dagars vandring i Abisko med fjällnybörjare Fjällvandring 17
Valde Abisko-nikkaluokta Fjällvandring 12
jojjebros Har gått Abisko-Nikkaluokta två ggr. Vart ska jag nu? [Råd och tips] Fjällvandring 21
Ooscar Abisko till Nikkaloukta via Siellavaggi, Mårma, Kaskasavagge och Tarfala Fjällvandring 14
Mumfi Feedback på två turer (Salto-Salto via Sarek, Abisko-Nikka utanför KL) Fjällvandring 3
Folkhem Kungsleden på 3 veckor, Hemavan-Abisko Fjällvandring 16
Lappen69 Tvådagars tur från Abisko(?) efter midsommar Fjällvandring 2
Robtrek Till Lapporten från Abisko Östra eller från Turiststation? Fjällvandring 1
Toblin Tältplatser lapporten nära abisko ? Fjällvandring 6
Llama Frågor om alternativ rutt Abisko-Nikkaluokta via Nallo/Unna räita Fjällvandring 9
Johannes_ Sovsäck och liggunderlag Abisko v26. Fjällvandring 4
Ulan65 Var parkera? Abisko, Kiruna eller Nikkaloukta? Fjällvandring 25
Sl96 Fjällvandring alternativa rutter Abisko - Nikkaloukta eller tips på andra rutter Fjällvandring 21
Jojosurf Komma ut till Abisko Fjällvandring 3
Wotan88 Abisko - Kebnekaise - nikkaluokta Fjällvandring 19
Braxe Tre tältnätter kring Abisko Fjällvandring 20

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg