Trailrunning skor istället för vandringskängor

Bästa lättare skor borde väl vara löparskor med bra dämpning för asfalt samt att de inte suger upp vatten?

Själv gick jag med kängor förut och hade då alltid trötta fötter.

De senaste 5-6 åren har jag nu använt löparskor från Asics. De använder jag både privat, på jobbet och på mina vandringar. Ofta samma par under ett helt år. Modellerna jag går efter är de som ligger runt 1.500 kr i butik, har extra dämpning i hälen och en bred framfot.

Vanligtvis vandrar jag med två tunna liners från Woolpower. Jag tejpar fötterna i förebyggande syfte för att undvika eventuella skavsår. Visst blir skorna och strumporna blöta, men de torkar fort upp. Och regnar det och är blött hela dagen så kan jag byta strumpor vid behov. Har funderat på att uppgradera till vattentäta strumpor, typ Sealskinz. Mest för att slippa behöva byta strumpor så ofta om det regnar hela dagen.

Fördelen med lätta gympaskor med meshtyg är att de torkar väldigt fort. Och jag har aldrig varit med om att skorna fortfarande är fuktiga dagen efter, när jag tar på mig de igen. Och att jag aldrig är trött i fötterna längre. Kan bli trött i knälederna men det beror nog mer på dålig träning.

/Andreas
 

Bilagor

  • Sörmlandsleden 2016 före midsommar (30).jpg
    Sörmlandsleden 2016 före midsommar (30).jpg
    44.6 KB · Visningar: 1,906
  • Sörmlandsleden 2016 efter midsommar (5).jpg
    Sörmlandsleden 2016 efter midsommar (5).jpg
    54.6 KB · Visningar: 1,848
De senaste 5-6 åren har jag nu använt löparskor från Asics. De använder jag både privat, på jobbet och på mina vandringar. Ofta samma par under ett helt år. Modellerna jag går efter är de som ligger runt 1.500 kr i butik, har extra dämpning i hälen och en bred framfot.

Exakt. Det optimala vore om de in sög upp så mycket vatten.
 
Jag har vandrat i det mesta som kan tänkas att kallas för skor, det viktigaste är att dem är riktigt inslitna och passar fötterna väl. däremot så skulle jag rekommendera ett par tunna läderkängor innan ett par lågskor i tyg. om det är fjällvandring eller tundran är det ojämnt och varierande underlag, du kommer bli blöt och att lågskorna suger åt sig vatten lätt.

jag kör uteslutande med ett par lungdags luffa som väger nada, men skyddar en bra bit upp från vristen.
däremot så har jag testat Vazee Summit löparsko med gott resultat, den har jag dagligen i jobbet och privat.
 
Varför inte kombinera? Jag har kört 6 mil på Sörmlandsleden i den här. Tyckte den var fantastisk! MEN, jag har tränat mina fötter i minimalistiska skor med bred tåbox under många år. Har du inte det bör du vänja dig med kortare sträckor och öka successivt.
 

Bilagor

  • image.jpeg
    image.jpeg
    75.4 KB · Visningar: 2,286
Den där skon skulle jag aldrig vandra i, sulan går ju att vrida till en spiral? Vridstyvhet är viktigt i sulan.
 
Den där skon skulle jag aldrig vandra i, sulan går ju att vrida till en spiral? Vridstyvhet är viktigt i sulan.

Det är ju det som är själva poängen :) Men, det är beroende på hur stark du är i fötterna. Många har ju låst in sina fötter under en livstid och då får man börja lite lugnare än att gå med tung packning. Foten är vår länk till jorden och den är superkänslig. Den talar om för oss hur resten av kroppen ska bete sig för att röra oss på bästa sätt. I en styv sula tappar vi den känsligheten. Vi inaktiverar vår fot och på sikt kan det leda till skador på andra ställen i kroppen.
 
Foten är vår länk till jorden och den är superkänslig. Den talar om för oss hur resten av kroppen ska bete sig för att röra oss på bästa sätt. I en styv sula tappar vi den känsligheten. Vi inaktiverar vår fot och på sikt kan det leda till skador på andra ställen i kroppen.

Det där är religion och inte vetenskap tyvärr.
 
Den där skon skulle jag aldrig vandra i, sulan går ju att vrida till en spiral? Vridstyvhet är viktigt i sulan.
Det är ju det som är själva poängen :) Men, det är beroende på hur stark du är i fötterna. (...)
Håller med föregående talare :)
Jag har spenderat mina tonår med att ränna runt bland Tatrras granitklippor i något som brukade kalla "tennisskor" och såg ut ungefär såhär ;)
Med detta sagt: visst, ska man kunna ha på sig stegjärn eller kanta när det närmar sig klättring, så måste man börja kompromissa med barfotakänslan.
Men jag vill fortfarande ha så tunn och "responsiv" sula om möjligt. Vrickar mig betydligt lättare på höga styva sulor, det blir ju större vridmoment om man trampar lite obalanserat (och det gör man oftare när man inte känner underlaget).

Självklart måste en så mjuk sko vara tajt och jämnt snörd som ett andra skinn runt foten, för att man inte ska trampa ur den när man skråar, men det är ju inte jobbigt om hela skon är mjuk. Styva kängor vill man ju däremot ha lite mer "tåvickningsplats" i.

En annan viktig aspekt är att man ska kunna spreta med tårna för att foten ska kunna arbeta dynamiskt. Men det idealet är ouppnåeligt om man håller sig till serietillverkning, åtminstone för en ankfotad typ som jag,
 
Nej, vetenskap är alltid vetenskap.

Science-Is-True-Even-If-You-Don--t-Believe-in-It.jpg


Människan uppfann inte skor med styv sula för att människor hade klena fötter utan att för att det gav ytterligare stöd även till starka fötter.
 
Styv sula

Då man går i stenskravel känns det skönt att ha en styv sula som jämnar ut trycket från vassa stenar.
Sen måste jag hålla med om att om jag springer utan packning så är det skönare med mjukare skor.
Var uppe i Muddos före midsommar och då sa jag spontant vad skönt det är med vandringskängor eftersom det är många rötter att gå på och man slipper att ha blicken ner på stigen hela tiden.
 
Var o sprang 5 mil i fjällen under midsommarhelgen. I minimalistiska skor (barfotaskor).
I torsdags fortsatte jag på platten: 6,5 mil på två dagar. Med 8 kg på ryggen.
Hade jag använt vridstyva skor skulle jag haft stukade leder över hela kroppen. Nu har jag bara träningsvärk inne i fötterna.
Jag är ingen "löpare". Började jogga för ett år sen. Jag är snart 38 år. Har ej idrottat sen tonåren.

Nej, det är inte vetenskap att ha vridstyva skor. Leta på nätet och visa vem som hittat på vetenskapen om vridstyva skor, och annat hittepå, så upptäcker man att d e skotillverkarna själva som lagt fram den "vetenskapen". Ortoperder/ortopedingenjörer har inte bättre vett än att fortsätta skotillverkarnas rekommendationer för de har inget annat att luta sig mot. Än. Men det kommer, för forskningen har börjat vakna inom området.
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg