Skillnaden är väl att quorn inte innehåller någon näring
Hur kom du fram till denna slutsats?
Skall man jämföra, får man ju jämföra antingen bägge råvarorna i torkat tillstånd, eller bägge i "återuppvattnat" = tillagat.
Jag har inte hittat några värden för torkat quorn, så jag jämför tillagat tillstånd och får fram följande:
Quorn, "färsbitar" : 104 kcal/100g, 13,7 g protein, 2,1 g fett, 5 g kolhydrater.
Sojabönor, kokta: 128 kcal/100g, 11 g protein, 5,7 g fett, 5.8 g kolhydrater.
(sojamjölk och pannkakor har sämre värden än rena sojabönor, så jag har räknat på det "renaste" alternativet, som väl borde motsvara den torra råvaran sojamjöl bäst).
Jämförelsen haltar en del, eftersom det är näringstätheten i torkat tillstånd en vandrare är intresserad av. Vad man ändå kan se, är alltså att quorn innehåller mindre fett, men mer protein, medan kolhydratandelen är i stort sett lika. Proportionerna borde ju stämma även efter torkning, och därmed kan man väl uppskatta torkat quorns energitäthet till ca 80% av sojamjölets, men därifrån till "ingen näring" är ju rätt långt.
http://www.livsmedel.org/