"torkad" mat...?

nermander; sa:
Potatis behöver man inte koka, dock måste de flesta "grönsaker" förvällas kort för att ta kål på de enzymer som gör att de mognar (annars blir de övermogna trots att de är torkade).

Man kan skiva potatisen och sen förvälla skivorna 2-3 minuter innan man torkar dem. (Förvälla hela potatisar fungerar inte eftersom de inte blir förvällda i mitten.)

Det där har jag också läst men min praktiska erfarenhet talar emot. Jag har torkat lök, morötter och ett jäng till grönsaker utan att förvälla dem och det funkade fint.
 
crazy; sa:
Det där har jag också läst men min praktiska erfarenhet talar emot. Jag har torkat lök, morötter och ett jäng till grönsaker utan att förvälla dem och det funkade fint.

Torkningen bromsar ju för det mesta ner mognandet lite, de mognar i alla fall inte snabbare än i otorkat tillstånd. Och morötter brukar jag kunna ha i skafferiet i säkert ett par månader utan att de blir övermogna (de brukar börja mögla och ruttna istället:)

Tror att det där märks mer om man torkar sånt som lätt blir övermoget eller skall förvara det länge (halvår-år).

Torkar man och sen använder det inom nån månad så märks det antagligen inte särskilt stor skillnad när man äter det (däremot så kan skillnaden antagligen påvisas med hjälp av analys).
 
Ost?

Fungerar det bra att torka ostar? Iofs finns det förstås parmesanpulver, men jag tänkte att man kanske skulle kunna fixa "oststänger" att knapra på, eller blanda ner i maten.. Små kuber eller stänger av en god vällagrad cheddar tex vore kanske gott..
 
Re: Ost?

jamo; sa:
Fungerar det bra att torka ostar?

Jag tror det funkar dåligt, men jag har inte försökt. Det är nog bättre då att försöka hitta nån form av vakuumförpackad ost eller nåt sånt, om den "normala" hållbarheten på ost inte räcker.

Grejen är ju att ost-ystning är en konserveringsmetod, precis som torkning. Det gäller att inte se torkningen som ett sätt att få maten lättare, torkningen handlar främst om hållbarhet.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
pajaro Torkad mat? Friluftsmat 29
hannulan Näringsinnehåll i torkad mat Friluftsmat 2
Humran Utvärdering av torkad mat Friluftsmat 0
Linda D Blötläggning av torkad mat Friluftsmat 6
apanna Torkad mat till barn Friluftsmat 4
Mi Torkad mat på postorder Friluftsmat 0
PaulPersson Förvaring av torkad mat under vandringen Friluftsmat 6
puttepatrik77 torkad mat, Friluftsmat 11
humbug Fett i torkad mat? Friluftsmat 7
Kvantmekanikern Billigt och bra alternativ till torkad mat? Friluftsmat 3
Jätte Micke Torkad mat, hur? :-) Friluftsmat 27
pebu Receptförslag torkad mat Friluftsmat 5
vincentt Torkad frukt, bär, etc... som inte ser ut som "torkat". Friluftsmat 4
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
RBG Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 17
sofiah torkad Quorn? Friluftsmat 8
Lennyosd Torkad köttfärs Friluftsmat 30
millimeter Torkad svamp Friluftsmat 40
peter1959 Torkad kycklingfilebitar ? Friluftsmat 18
mipert Torkad maskrosrot kostar 560 kronor / kg Friluftsmat 4
päeng torkad renbog Friluftsmat 6
Kamvandrare me´skavssår Recept på suovas - rökt, saltad renstek...och torkad Friluftsmat 0
Boel Olin Torkad quorn i bitar? Friluftsmat 10
jjjjy66 Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 4
jharmala Russin eller torkad frukt som vandrargodis? Friluftsmat 36
lejon Efterlysning-recept på torkad köttfärs! Friluftsmat 7
-Patric- torkad kölling Friluftsmat 7
O torkad fisk Friluftsmat 3
Nyman Var hittar man torkad frukt/grönsaker/kött Friluftsmat 4
jessie torkad frukt Friluftsmat 2
Jazzy Torka mat i Airfryer. Friluftsmat 21
MadMonthicebeer Intresse för "premium" frystorkad mat Friluftsmat 13
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Näring i mat efter torkning osv Friluftsmat 22
fonkymon Konserver/mat till stugvandring Friluftsmat 12
Storsorgen Plenny Pot XL Friluftsmat 0
Livetiskuggan Frysa mat Friluftsmat 7
Bra Mat För Magen Friluftsmat 17
Fjorr Packa om frystorkad mat till mindre plastpåsar? Friluftsmat 28
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Silver Fang Vad för mat till stormkök Friluftsmat 10
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Kimkim Väska för mat/kök? Friluftsmat 9

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg