torkad mat,

Äntligen en fråga där mitt kunnande är på den Svarta nivån :)

Jag har varit korvgubbe på föreningsnivå i över 3 års tid. Så med erfarenhet av att ha inhandlat varor till korvvagn, kan jag berätta följande.

Rostad/Torkad lök finns på samtliga matvarubutiker så som Coop Ica och liknande. Jag har till och med handlat den på Statoil vid kris situationer. Det finns från decilitersburkar upp till literspåsar att välja på, med minnst 3 storlekars span. Dessa varor brukar gå att finna i närheten av ketchup och senap hyllan. Den stor påsen på närmaren litern brukar kosta ca 25:- på Coop.

Hoppas det var till hjälp.
MVH
/Patrik
 
chinerunner; sa:
Rostad/Torkad lök finns på samtliga matvarubutiker så som Coop Ica och liknande. Jag har till och med handlat den på Statoil vid kris situationer. Det finns från decilitersburkar upp till literspåsar att välja på, med minnst 3 storlekars span. Dessa varor brukar gå att finna i närheten av ketchup och senap hyllan. Den stor påsen på närmaren litern brukar kosta ca 25:- på Coop.
/Patrik


Men torkar man själv slipper eller missar man en fetthalt på 45% beroende på hur man ser det. Rostad lök sväller inte heller lika mycket vid blötläggning och har en annan smak än hemtorkad lök har.

// Emanuel
 
Skall man torka lök själv så skall den förvällas först. Men personligen så har jag inget emot en fetthalt på 45% eftersom man ändå inte äter så stora mängder.
 
När man är ute i naturen så är det ju snarare så att man ofta har problem med att få med sig tillräckligt med energi, så extra fett är ju bara bra. Men den smakar ju som sagt var inte likadant som vanlig torkad lök.
 
KLAGER; sa:
Skall man torka lök själv så skall den förvällas först. Men personligen så har jag inget emot en fetthalt på 45% eftersom man ändå inte äter så stora mängder.

Varför behöver löken förvällas? Min erfarenhet är att det fungerar alldeles utmärkt utan att förvälla.
 
kpjohansson; sa:
Varför behöver löken förvällas? Min erfarenhet är att det fungerar alldeles utmärkt utan att förvälla.

Förmodligen för att mognadsprocessen skall avstanna.

Själv brukar jag steka den mjuk utan fett i en teflonpanna. Det är förmodligen slöseri med min tid jämfört med att förvälla, men jag mår bra av det och känner mig huslig. :)
 
Re: Tork själv

Luffarn; sa:
Släng in nästan vad som helst du vill torka i ugnen.. 50-70 grader i några timmar med luckan på glänt så har du billig utemat.

Jag måste bara kommentera det där. Visst KAN man göra så, man kan också laga mat med receptet "Släng nästan vad som helst du vill laga i en kastrull med vatten och koka tills det verkar ätbart".

Torkning handlar om att på ett kontrollerat sätt sänka fukthalten i ett livsmedel till en nivå där mikroorganismer inte längre kan fortplantas, utan att samtidigt förstöra näringsinnehåll och smak.

Det innebär att olika livsmedel behöver torkas på olika sätt (främst olika fort, för att fukthalten skall vara jämn).

En del livsmedel behöver torkas i flera olika steg, först på hög temperatur nån timme för att sänka ytfukten (så det inte blir mögel på ytan), sen på lägre värme flera timmar för att driva ut fukten ordentligt och sen på hög värme på slutet för att få det riktigt torrt.

Torkar man ett sånt livsmedel "fel" så blir det hårt och tappar smak eller så riskerar man att det finns fukt inne i mitten som sprider sig i resten och gör att det blir dåligt.

En del livsmedel måste också förvällas (gäller främst frukt och grönsaker) eftersom de enzymer som styr deras mognad inte avstannar av torkningen. Så även om frukten inte blir möglig eller ruttnar så kommer den att bli övermogen.
 

avslutad210712

Gäst
boran; sa:
kpjohansson; sa:
Varför behöver löken förvällas? Min erfarenhet är att det fungerar alldeles utmärkt utan att förvälla.

Förmodligen för att mognadsprocessen skall avstanna.

Själv brukar jag steka den mjuk utan fett i en teflonpanna. Det är förmodligen slöseri med min tid jämfört med att förvälla, men jag mår bra av det och känner mig huslig. :)

Har aldrig vare sig förvällt eller stekt löken före torkning och det har fungerat hur bra som helst. Är väl som med humlan - den flyger trots att den inte kan och jag torkar trots att jag inte kan *L*.
 
Det är svårt att få tag på. Det finns en del blandningar i välsorterade livsmedelaffärer men då är de mest till för att göra italienska röror.
 
Lite sent svar men....

Var på vildmark och äventyrsmässan nu i helgen och sprang på Ann-britt från lappland som torkar egenodlade grönsaker (krav) och säljer både på nätet och hemma. Hon har lite av varje och är inte allt för dyr.
http://www.polarskafferiet.se
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
pajaro Torkad mat? Friluftsmat 29
hannulan Näringsinnehåll i torkad mat Friluftsmat 2
Humran Utvärdering av torkad mat Friluftsmat 0
Linda D Blötläggning av torkad mat Friluftsmat 6
apanna Torkad mat till barn Friluftsmat 4
Mi Torkad mat på postorder Friluftsmat 0
PaulPersson Förvaring av torkad mat under vandringen Friluftsmat 6
T.Setterborg "torkad" mat...? Friluftsmat 15
humbug Fett i torkad mat? Friluftsmat 7
Kvantmekanikern Billigt och bra alternativ till torkad mat? Friluftsmat 3
Jätte Micke Torkad mat, hur? :-) Friluftsmat 27
pebu Receptförslag torkad mat Friluftsmat 5
vincentt Torkad frukt, bär, etc... som inte ser ut som "torkat". Friluftsmat 4
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
RBG Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 17
sofiah torkad Quorn? Friluftsmat 8
Lennyosd Torkad köttfärs Friluftsmat 30
millimeter Torkad svamp Friluftsmat 40
peter1959 Torkad kycklingfilebitar ? Friluftsmat 18
mipert Torkad maskrosrot kostar 560 kronor / kg Friluftsmat 4
päeng torkad renbog Friluftsmat 6
Kamvandrare me´skavssår Recept på suovas - rökt, saltad renstek...och torkad Friluftsmat 0
Boel Olin Torkad quorn i bitar? Friluftsmat 10
jjjjy66 Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 4
jharmala Russin eller torkad frukt som vandrargodis? Friluftsmat 36
lejon Efterlysning-recept på torkad köttfärs! Friluftsmat 7
-Patric- torkad kölling Friluftsmat 7
O torkad fisk Friluftsmat 3
Nyman Var hittar man torkad frukt/grönsaker/kött Friluftsmat 4
jessie torkad frukt Friluftsmat 2
Jazzy Torka mat i Airfryer. Friluftsmat 21
MadMonthicebeer Intresse för "premium" frystorkad mat Friluftsmat 13
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Näring i mat efter torkning osv Friluftsmat 22
fonkymon Konserver/mat till stugvandring Friluftsmat 12
Storsorgen Plenny Pot XL Friluftsmat 0
Livetiskuggan Frysa mat Friluftsmat 7
Bra Mat För Magen Friluftsmat 17
Fjorr Packa om frystorkad mat till mindre plastpåsar? Friluftsmat 28
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Silver Fang Vad för mat till stormkök Friluftsmat 10
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Kimkim Väska för mat/kök? Friluftsmat 9

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg