Torkad mat, hur? :-)

Re: Bygga en tork

Jätte Micke; sa:
Sitter och funderar på om man inte kunde bygga en tork utav ett ramverk i trä med nät försedda lådor. Måla hela bygget svart och placera i ett fönster. Undertill har man monteratin en vanlig fläkt som blåser igenom luften så att det blir cirkulation under hela torkprocessen.

Det är luftcirkulationen som är det viktiga, värmens funktion är främst att göra så att luften kan binda mer fukt (den relativa luftfuktigheten i luften sjunker ju med stigande temperatur, eller tvärtom stiger med sjunkande (det senare är det som ger kondens)). Även fryst mat "torkar" ju om den inte förvaras lufttätt (det vet väl alla hur fryst bröd blir t.ex., massor med snö och is i påsen och torra kanter på brödet).
 
Gör INTE så här:

Provade häromsistens att torka kött (ungnöt) i ugnen. Först torrsaltade jag det i ca 1 cm skivor i nåt dygn, sen torkade jag på låg värme i ugnen med luckan på glänt. Resultatet blev en degig, brun massa av salt och kokt kött. Säkerligen hållbart utan motstycke, men det måste vattnas ur i evigheter innan det blir ätbart!

Utomhustorkning i rätt miljö måste vara det bästa!
 
Torken?

Vart köpte du din tork? De lät som att det verkade vara en väldigt behändig konstruktion.

Mvh
Ulf Jennehag
 
Re: Gör INTE så här:

Atle; sa:
Först torrsaltade jag det i ca 1 cm skivor i nåt dygn, sen torkade jag på låg värme i ugnen med luckan på glänt. Resultatet blev en degig, brun massa av salt

Varför salta OCH torka? Saltning och torkning är två stycken konserveringsmetoder, ingen vits med att kombinera dem.

Torkad marinerad lövbiff som t.ex. finns i Forsells bok fungerar i alla fall utmärkt.

Man bör nog INTE torka på måfå när man torkar.

Jag läste om hur man t.ex. kan ta reda på vatteninnehållet i det man skall torka och sedan torka och med våg kontrollera att man kommit ner till 20% av den ursprungliga vattenmängden.

Sen beror det ju på om det kan finnas parasiter och grejer i som måste avdödas innan man torkar (när det gäller kyckling tror jag t.ex. inte det är lämpligt att torka rå kyckling).

Om det man skall torka behöver förkokas vet jag inte om man kan ta reda på annat än genom att att prova. Torkningen borde kunna jämföras med en viss tids kokning tror jag, så sånt som normalt behöver koka längre tid än så måste förkokas.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
pajaro Torkad mat? Friluftsmat 29
hannulan Näringsinnehåll i torkad mat Friluftsmat 2
Humran Utvärdering av torkad mat Friluftsmat 0
Linda D Blötläggning av torkad mat Friluftsmat 6
apanna Torkad mat till barn Friluftsmat 4
Mi Torkad mat på postorder Friluftsmat 0
PaulPersson Förvaring av torkad mat under vandringen Friluftsmat 6
T.Setterborg "torkad" mat...? Friluftsmat 15
puttepatrik77 torkad mat, Friluftsmat 11
humbug Fett i torkad mat? Friluftsmat 7
Kvantmekanikern Billigt och bra alternativ till torkad mat? Friluftsmat 3
pebu Receptförslag torkad mat Friluftsmat 5
vincentt Torkad frukt, bär, etc... som inte ser ut som "torkat". Friluftsmat 4
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
RBG Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 17
sofiah torkad Quorn? Friluftsmat 8
Lennyosd Torkad köttfärs Friluftsmat 30
millimeter Torkad svamp Friluftsmat 40
peter1959 Torkad kycklingfilebitar ? Friluftsmat 18
mipert Torkad maskrosrot kostar 560 kronor / kg Friluftsmat 4
päeng torkad renbog Friluftsmat 6
Kamvandrare me´skavssår Recept på suovas - rökt, saltad renstek...och torkad Friluftsmat 0
Boel Olin Torkad quorn i bitar? Friluftsmat 10
jjjjy66 Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 4
jharmala Russin eller torkad frukt som vandrargodis? Friluftsmat 36
lejon Efterlysning-recept på torkad köttfärs! Friluftsmat 7
-Patric- torkad kölling Friluftsmat 7
O torkad fisk Friluftsmat 3
Nyman Var hittar man torkad frukt/grönsaker/kött Friluftsmat 4
jessie torkad frukt Friluftsmat 2
Jazzy Torka mat i Airfryer. Friluftsmat 21
MadMonthicebeer Intresse för "premium" frystorkad mat Friluftsmat 13
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Näring i mat efter torkning osv Friluftsmat 22
fonkymon Konserver/mat till stugvandring Friluftsmat 12
Storsorgen Plenny Pot XL Friluftsmat 0
Livetiskuggan Frysa mat Friluftsmat 7
Bra Mat För Magen Friluftsmat 17
Fjorr Packa om frystorkad mat till mindre plastpåsar? Friluftsmat 28
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Silver Fang Vad för mat till stormkök Friluftsmat 10
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Kimkim Väska för mat/kök? Friluftsmat 9

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg