Torkad kycklingfilebitar ?

Jag har skurit potatis ungefär som när man ska göra gratäng ca.2-3mm och det har funkat bra.
Aha, jag har skurit dem tjockare än så, säkert 10 mm. Då är det säkert förklaringen. Att det skulle vara ugnen tror jag inte på, många äldre torkar ju kött i ugn utan att ens ha luckan öppen. Jag har den alltid lite öppen och det räcker gott och väl för att dra ut all fukt.
 
Jag har skurit potatis ungefär som när man ska göra gratäng ca.2-3mm och det har funkat bra.
Det kanske beror på att jag inte använder ugn och får stor luftväxling. /Henrik

Ja luftväxlingen är klart viktigare än temperaturen, rumstemperatur eller lite extra värme med en fläkt fungerar bra.
 
Det som är viktigt med temperaturen är ju att den inte är för hög eftersom näringsvärdet då försämras. Däremot går torkningen fortare om temperaturen är högre.

Luftgenomströmningen är självklart jätteviktig. Om inte fukten transporteras bort kan ju livsmedlet inte torka. Att en vanlig ugn inte skulle räcka är dock svammel som man hör ibland. Många äldre människor som har torkat kött hela livet gör det med ungsluckan stängd. Att ha den lite på glänt tycker jag själv är bättre, men det beror också på hurdan ugn man har.
 
Inför fjolårets vandring skar jag färska kyckingfiléer i tunna skivor, stekte dom i panna med vitlök, salt och pressad lime tills de var färdiga och limejuicen hade kokat in.
Sedan torkade jag dom i ugnen över natten.

Det blev mycket gott. Till skillnad mot att tillaga kyckingen eller filén hel så trängde kryddorna in i köttet och smaken var kvar när det var dags att äta.
Lite skosulekonsistens blev det dock, men så var jag lite optimistisk med blötläggningen. (och hungrig)
 
Grönsaker, typ morotsskivor, brukar bli riktigt bra.

Jag tycker att kycklingfilé är det kött som är bäst att torka. Lövbiff blir sig aldrig lik igen, och köttfärssås blir lätt lite för torr så det smakar skumt. Men blir den bra så är det en höjdare.

Och som sagt - en vanlig ugn duger! Men bättre ventilation skulle ha gjort processen snabbare. Men om det tar 7 eller 10 timmar spelar inte så stor roll.
 
Potatis...

Hej!

Jag såg i någon bok, att vanliga potatischips går att använda som torrskaffning.. Jag tror att han hade skrivit: nå't i stil med: "Om man kokar potatischips, blir det vanlig potatis.." och torrare eller lättare än så, tror jag inte man får dem.. ;)

Jag har inte provat det själv (än) men det verkade ganska praktiskt...
Det är klart, att de är ju ganska friskt kryddade, men i en 'gryta' spelar ju inte det så stor roll..

/Jörgen
 
Har aldrig ens tänkl tanken att omvända chipsen. Kan vara värt att testa. Lite sourcream & onion i soppan kanske förhöjer rejält :).
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
vincentt Torkad frukt, bär, etc... som inte ser ut som "torkat". Friluftsmat 4
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
RBG Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 17
sofiah torkad Quorn? Friluftsmat 8
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
Lennyosd Torkad köttfärs Friluftsmat 30
pajaro Torkad mat? Friluftsmat 29
hannulan Näringsinnehåll i torkad mat Friluftsmat 2
millimeter Torkad svamp Friluftsmat 40
Humran Utvärdering av torkad mat Friluftsmat 0
mipert Torkad maskrosrot kostar 560 kronor / kg Friluftsmat 4
päeng torkad renbog Friluftsmat 6
Kamvandrare me´skavssår Recept på suovas - rökt, saltad renstek...och torkad Friluftsmat 0
Linda D Blötläggning av torkad mat Friluftsmat 6
apanna Torkad mat till barn Friluftsmat 4
Boel Olin Torkad quorn i bitar? Friluftsmat 10
Mi Torkad mat på postorder Friluftsmat 0
PaulPersson Förvaring av torkad mat under vandringen Friluftsmat 6
T.Setterborg "torkad" mat...? Friluftsmat 15
puttepatrik77 torkad mat, Friluftsmat 11
jjjjy66 Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 4
jharmala Russin eller torkad frukt som vandrargodis? Friluftsmat 36
lejon Efterlysning-recept på torkad köttfärs! Friluftsmat 7
-Patric- torkad kölling Friluftsmat 7
humbug Fett i torkad mat? Friluftsmat 7
O torkad fisk Friluftsmat 3
Kvantmekanikern Billigt och bra alternativ till torkad mat? Friluftsmat 3
Jätte Micke Torkad mat, hur? :-) Friluftsmat 27
pebu Receptförslag torkad mat Friluftsmat 5
Nyman Var hittar man torkad frukt/grönsaker/kött Friluftsmat 4
jessie torkad frukt Friluftsmat 2

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg