Egentligen har detta inte med vandring att göra, utan med generell diskussion/fråga kring torkade frukt, bär, etc som man hittar i butikerna.
Sen några månader tillbaka har jag köpt torkad ananas, papaya, kokos, mango etc, till musli och alt. godis till ungarna. Dessa har socker i sig och inte "hemmatork". Men det ska jag inte prata om, utan endast den typen av "torkad" frukt med socker.
Det som har förbryllat mig sen jag köpte dessa är att dem ser så homogena ut i köttet, ingen färgändring, inga fibrer, inget.. förutom att formen inte är fyrkantig. När jag av en slump råkade hitta torkade jordgubbar i en butik och så köpte jag på mig, några jordgubbar, kiwi, mangoskivor och papayaskivor, för att kika på dem närmare hemma (oftast har jag torkade frukter i små kuber, dess är lite svårare att dissekera)
När jag kom hem och dissekerade jag jordgubben, mangon, ananasen och papayan, så såg dem likadan ut i köttet. Transparant och samma konsistens. Förutom kiwin... den ser äkta men ändå mer eller mindre samma textur som de övriga.
Jag har ekologisk torkad mango hemma som snack för ungarna, men dem ser mer torkad ut.
Så min fråga är, är detta en annan typ av industriell torkprocess eller är det någon form av "formgjutning" för att efterlikna frukten, m.a.o fusk?
En anm. jordgubben har "frö" på utsidan... men ingen som helst texture eller färgförändring på insidan
Från vänster:Kiwi, jordgubb, mango, papaya
Sen några månader tillbaka har jag köpt torkad ananas, papaya, kokos, mango etc, till musli och alt. godis till ungarna. Dessa har socker i sig och inte "hemmatork". Men det ska jag inte prata om, utan endast den typen av "torkad" frukt med socker.
Det som har förbryllat mig sen jag köpte dessa är att dem ser så homogena ut i köttet, ingen färgändring, inga fibrer, inget.. förutom att formen inte är fyrkantig. När jag av en slump råkade hitta torkade jordgubbar i en butik och så köpte jag på mig, några jordgubbar, kiwi, mangoskivor och papayaskivor, för att kika på dem närmare hemma (oftast har jag torkade frukter i små kuber, dess är lite svårare att dissekera)
När jag kom hem och dissekerade jag jordgubben, mangon, ananasen och papayan, så såg dem likadan ut i köttet. Transparant och samma konsistens. Förutom kiwin... den ser äkta men ändå mer eller mindre samma textur som de övriga.
Jag har ekologisk torkad mango hemma som snack för ungarna, men dem ser mer torkad ut.
Så min fråga är, är detta en annan typ av industriell torkprocess eller är det någon form av "formgjutning" för att efterlikna frukten, m.a.o fusk?
En anm. jordgubben har "frö" på utsidan... men ingen som helst texture eller färgförändring på insidan
Från vänster:Kiwi, jordgubb, mango, papaya
Bilagor
Senast ändrad: