Hej! Annonser är vår inkomstkälla för att kunna driva Utsidan.
Om du inte vill slå av annonsblockering kan du istället stödja oss genom att
teckna ett Plusmedlemskap -
då kan du dölja alla annonser och slipper denna text!
Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt. Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Mängden torkad mat ökar i skåpen inför sommarens turer. Några funderingar har jag dock. Kan jag torka mat som innehåller mjölkprodukter och få samma hållbarhet som om jag torkar nåt som inte gör det? känns som att det finns en risk att det härsknar.
Jag har inte testat men håller med dig i ditt antagande.
Dom gånger jag torkat mat, som skall innehålla mjölk, så har jag kört med vatten under tillagningen och sedan tillsatt torrmjölk. Detta har funkat bra, tycker jag.
//Peter
Mjölk innehåller en ganska stor andel korta fettsyror och mättat fett. Teoretiskt så borde det fettet därför ha längre hållbarhet än exempelvis oljor, så varför inte pröva. Vad är det för mat du funderar över mer specifikt?
Fettet blir ju dåligt av kontakt med syre så torkning eller inte spelar nog ingen roll där, det är syrefri förvaring som är det viktiga.
Generellt rekommenderas man ju att torka magra livsmedel just på grund av problematiken med fett som härsknar. Det brukar påstås att torkat mat håller hur länge som helst, bortsett från att eventuellt fett i maten härsknar.
Sen är ju en viss härskenhet i fettet en smaksak om det tillför eller förstör smakupplevelse. Farligt är det inte iaf vid normala fettmängder i maten.
Prova dig fram...men gör det innan turen. Vi hade kallrökt lax (runte 1kg innan torkning!!!) som vi torkade inför en fjälltur och det var skitgott...ända fram tills fjärde dagen.
Hade vi torkat närmre avresa hade det hållit veckan ut skulle jag gissa så det är definitivt nått som ska med fler gånger!