Hej,
Jag har aldrigt torkat burktomater men jag har positiva erfarenheter av att torka färska tomater, det blir en helt annan fräsch tomatsmak än med tomatpure eller soltorkade tomater. Jag kan inte säga att jag tycker det är så särskilt jobbigt heller, men så tycker jag också att maten är det viktigaste på en fjälltur och jag är inte intresserad av att bära över 25 kilo. Jag torkade just en omgång för sommarens stora Sarek-tur. Jag skållar tomaterna först, vet inte om det är nödvändigt, men det blir bra. Sen skar jag tomaterna i ganska tjocka skivor, 6 skivor per tomat kanske, och la dem på en plåt med smörpapper. Jag har en ugn med värmeskåp i nederdelen som funkar perfekt för torkning, läge 8 av 12 ger runt 55 grader om luckan ställs minimalt på glänt, temperturen intrimmad med en vanlig ugnstermometer. Tomaterna (och det mesta annat man kan tänkas vilja torka) torkar över natten, två plåtar kan torkas samtidigt. 755 g tomater (vägda innan skållning) blev ynka 45 g när det var klart!
Lycka till
Tove