Hej! Annonser är vår inkomstkälla för att kunna driva Utsidan.
Om du inte vill slå av annonsblockering kan du istället stödja oss genom att
teckna ett Plusmedlemskap -
då kan du dölja alla annonser och slipper denna text!
Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt. Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Som rubriken, kan man torka konserverad majs, eller är det bättre med frusen? Samma fråga kring svamp, champinjoner och kantareller på burk... Blir det bra, eller får jag vänta tålmodigt tills hösten då kantarellerna kommer tillbaka?
Som rubriken, kan man torka konserverad majs, eller är det bättre med frusen? Samma fråga kring svamp, champinjoner och kantareller på burk... Blir det bra, eller får jag vänta tålmodigt tills hösten då kantarellerna kommer tillbaka?
Tänkte torka svampen och majsen för vandringsmat, och älskar svamp i mat. Champinjoner finns ju i butik och köpa nu, men kantareller hittar jag bara konserverad, tänkte om det går att torka, eller blir det dåligt?
All färsk svamp går jättebra att torka. Jag och många andra plockar varje år och torkar för matlagning... (eller missuppfattade jag dig nu?)
Men nu är kantarellerna slut hemma ochvdet är fel årstid att plocka nya, och just därför min fråga om det går att torka konserverade kantareller?
All färsk svamp går jättebra att torka. Jag och många andra plockar varje år och torkar för matlagning... (eller missuppfattade jag dig nu?)
Men nu är kantarellerna slut hemma ochvdet är fel årstid att plocka nya, och just därför min fråga om det går att torka konserverade kantareller?
Nej, du missuppfattade inte. Jag har läst att kantareller, som enda svamp, smakar illa om man torkar den.
Exempel: "I stort sett all svamp undantaget kantareller blir goda att torka"
Kanske missuppfattar jag men jag har torkat trattkantareller och gula kantareller (färska) utan problem. Visst är dom godare som färska men att säga att dom inte är goda som torkade tycker jag är en stark överdrift.
Det stämmer nog. I svampböcker brukar det stå att de blir beska torkade. Man jag har hört flera som torkar vanliga kantereller med gott resultat. Det kan iofs också vara så att man har olika förmåga att uppfatta det beska smakämnet.
Beträffande tillagad svamp har jag bara testat att torka redan avkokta s.k. skarpa riskor. Det blev total flopp. Stenhårda små bitar som inte gick att få mjuka igen. Skulle tro att det beror på att cellstrukturen förstörs vid kokningen. Nu är väl inte burksvamp kokt i egentlig mening, utan jag gissar att den bara har steriliserats, hettats upp en kort stund till en temperatur antagligen under 100 °. Vet inte om det gör skillnad.
Jag brukar torka 20 - 30 liter trattkantareller med gott resultat varje höst. Inga problem alls med dålig eller besk smak. Hållbarhet ett år utan bekymmer. Gula brukar jag aldrig hitta i större mängd än att de åker ned med lite smör i stekpannan inom 1-3 dagar efter att de plockats!
Men svamp gillar inte att torkas på hög värme, under 50 grader och helst inte mer än 30 grader är min erfarenhet.
... Nu är väl inte burksvamp kokt i egentlig mening, utan jag gissar att den bara har steriliserats, hettats upp en kort stund till en temperatur antagligen under 100 °...
Ursäkta en Besserwisser, men jag jobbar med konserver o kan inte bärga mig: svamp och andra helkonserver hettas upp till 120-130°C i ganska många minuter för att man ska lyckas ha ihjäl tillräckligt många microorganismer o deras sporer, varav Clostridium Botulinum är den mest ökända och fruktade. Det betyder iallafall att konserverad mat är ordentligt överkokt.
Det finns fin (men dyr och inte svensk) torkad svamp, både gula o trattkantareller på min lokala ICA-affär, jag skulle välja den om jag ville ha torkad svamp och hade slut på min egen