Torka köttgryta?

Vi har en massa ytterfilé, tror jag att det är, av gris som blev över från studentmottagningens catering. Skivad, redan tillagad och milt kryddad. Fick en idé om att skära i ytterligare tunnare skivor och göra en gräddsås till och torka. Inte för fet sås, matlagningsgrädde snarare än vispdito, lite redning, salt o peppar, typ. Sedan torka på en plåt i ugn.

Men, är det en bra idé egentligen? Blir såsen bara ett fett kladdigt gegg om man försöker torka, också helt kött till det, som i sig kan vara lite knepigt, även om tänkte skära i fina skivor.
 
Skär köttet i tunna småbitar och prova. Min egen erfarenhet är att kött blir ganska hårt efter torkning. När man skall laga till det sen så lägg det i vatten i 1h, stek sen med kryddor och lite mer grädde / soja / el dyl.
 
Gjorde grytan. Blev god, men inget att torka. Gjorde en test, ställde in en liten skvätt i ugnen. Gick inte att torka såsen, blev bara kladd.
 
Jag har provat liknande, med kyckling. Du måste torka i 60-70 grader i 10h el mer. Lite öppen ugnslucka för att ventilera. Funkade för mig.
Sprid ut det tunt, och rör om några gånger.
 
Senast ändrad:
Bättre med varluft då inst på 4-50 gr finns en rek gräns som jag ej kommer ihåg nu för maximal hållbarhet så tunt som möjligt,rör om med jämna mellanrum och börjar bli klart när du kan bryta sönder bitar med fingrarna och det är torrt i mitten.
Bäst resultat med magert kött som kyckling,älg osv.
Har man ej varmluft skaffa en torkmaskin eller räkna med betydligt längre torktid än med varmluft som kan gå på 3-5 h 10 kan nog gälla för konvetionell ugn.
 
Problemet var nog inte i första hand köttet. Torka gräddsås, där fetthalten i såsen är ca 10-15 %. Sedan torkar man bort vattnet, så blir fetthalten i det som blir kvar uppåt 80-90 %. Rent feltänk av mig, eller kalla det stor optimism att ens försöka.
 
I ditt ställe skulle jag ta med professionellt torkad grädde och de kryddor, redning, ev. torkad lök eller annat du vill ha med i såsen, och blanda till/återvattna din gräddsås vid resp. matlagningstillfälle ute. Beroende på vad du vill ha i, kanske man kan blanda gräddpulvret och blanda allt annat torrt redan hemma (avråder dock från vitlökspulver :poop:, har själv alltid med färska klyftor). Fast det håller sig kanske fräschare utan fler än nödvändiga luft- och fuktutsatta ompackningar.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Jazzy Torka mat i Airfryer. Friluftsmat 21
el_duderino Torka stekt korv Friluftsmat 8
Nosse Torka konserverad majs? Friluftsmat 12
statemachine Torka bär/göra bärpulver Friluftsmat 7
nordängen Torka kassler Friluftsmat 9
Skogskungen Går det bra att torka nötfärs ävrn fast den varit frusen? Friluftsmat 3
seasteel Torka hemmalagat potatismos? Friluftsmat 9
Virrhönan Torka fläskfilé Friluftsmat 6
lokatten Torka fetaost, fråga Friluftsmat 3
lokatten Torka kött, fråga Friluftsmat 25
Immo Torka kött temperatur? Friluftsmat 13
danordgren Att torka flera saker samtidigt? Friluftsmat 1
magnusk750-2 Torka sylt? Friluftsmat 25
Gusram Behöver man torka frystorkade ärter? Friluftsmat 10
josia Torka kokt kött Friluftsmat 7
Darkblack Torka djupfrysta kantareller? Friluftsmat 8
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
Henkes torka vildsvinsfärs? Friluftsmat 16
josia Torka djupfrysta grönsaker Friluftsmat 8
fjallenv34 Torka kött Friluftsmat 10
grodanbolle Torka skinka? Friluftsmat 11
hallonraden torka avocado Friluftsmat 4
MarcusPantani Torka mat med Evermat Friluftsmat 3
Lasse Åbom Torka mat i varmluftsugn Friluftsmat 3
Mjateznik Torka hemma "how-to" Friluftsmat 10
hannulan Torka mat som innehåller mjölkprodukter Friluftsmat 5
Beat it Torka räkor? Friluftsmat 16
Tobias.Åsman Torka kött Friluftsmat 3
macher Torka blodpudding Friluftsmat 9
Rayban Torka lever till hundsnacks Friluftsmat 4
Ewerhof Torka i microvågsugnen? Friluftsmat 13
JenniferS Torka ajvar relish? Friluftsmat 6
Gorica Torka tomatsoppa och dylikt? Friluftsmat 7
Melker63 Torka dina grönsaker Friluftsmat 10
Wolf25 Torka sås? Friluftsmat 9
mipert Torka mat i eldriven kylväska? Friluftsmat 7
Trilla Torka renkött Friluftsmat 39
oskarlin Torka spenat? Friluftsmat 12
marcusleyon Torka utan fläkt & värme? Friluftsmat 1
Pialin Torka lax? Friluftsmat 4
Virrhönan Torka quorn?? Friluftsmat 7
tbergman Real-torka Friluftsmat 16
Jonik Torka mat Friluftsmat 802
grodanbolle Går det att torka köttfärs i gasugn? Friluftsmat 8
Solstråle torka krossade tomater?? Friluftsmat 4
anton_karlsson_78_yahoo.se Torka creme fresh, bad idea? Friluftsmat 9
affischa Torka tonfisk Friluftsmat 11
Torka kokad pasta Friluftsmat 9
Stesun Torka lingon? Friluftsmat 6
Tranan Torka jordgubbar? Friluftsmat 7

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg