Hej,
jag är fullt medveten om att det finns andra trådar som berör ämnet och har läst iaf de fyra första sidorna i de två största men har inte riktigt fått svar på alla frågor.
Det finns massor tips om vad som lämpar sig för torkning och inte och jätte stora diskussioner om vad det finns för för och nackdelar med att torka en viss råvara. Men hur torkar man? Det nämns oftast bara delvis eller så finns det motstriddig information (antagligen gör folk på olika vis).
Generellt kan sägas att torkning sker på bakplåtspapper vid ca 50* i ugn. För köttfärs tar det ca 10 timmar.
Uppdelat på livsmedel:
Köttfärs
Verkar finnas lite olika skolor. Ska man steka köttfärsen innan? I sånt fall uppfattar jag det som följande gäller:
Fräs köttfärsen (med kryddor), spridd ut tunt på plåt med bakplåtspapper, ställ i ugnen 10 timmar.
Paprika
Inte hittat några beskrivningar om hur men jag tänker mig:
Skär upp i medelstora bitar, ställ in i ugnen.
Potatis
Bör förvällas först. Torkas i små bitar (tunna skivor?)
Bönor
Blöttläggs och kokas först, sedan normal torkning.
Slutligen undrar jag över koktider för det hemmatorkade. Jag tänker mig att det mesta är gott efter 10-15 min kokning i trangian?
Uppskattar alla svar, ska bli kul att för första gången ta med sig något annat än frystorkad färdigmat.
jag är fullt medveten om att det finns andra trådar som berör ämnet och har läst iaf de fyra första sidorna i de två största men har inte riktigt fått svar på alla frågor.
Det finns massor tips om vad som lämpar sig för torkning och inte och jätte stora diskussioner om vad det finns för för och nackdelar med att torka en viss råvara. Men hur torkar man? Det nämns oftast bara delvis eller så finns det motstriddig information (antagligen gör folk på olika vis).
Generellt kan sägas att torkning sker på bakplåtspapper vid ca 50* i ugn. För köttfärs tar det ca 10 timmar.
Uppdelat på livsmedel:
Köttfärs
Verkar finnas lite olika skolor. Ska man steka köttfärsen innan? I sånt fall uppfattar jag det som följande gäller:
Fräs köttfärsen (med kryddor), spridd ut tunt på plåt med bakplåtspapper, ställ i ugnen 10 timmar.
Paprika
Inte hittat några beskrivningar om hur men jag tänker mig:
Skär upp i medelstora bitar, ställ in i ugnen.
Potatis
Bör förvällas först. Torkas i små bitar (tunna skivor?)
Bönor
Blöttläggs och kokas först, sedan normal torkning.
Slutligen undrar jag över koktider för det hemmatorkade. Jag tänker mig att det mesta är gott efter 10-15 min kokning i trangian?
Uppskattar alla svar, ska bli kul att för första gången ta med sig något annat än frystorkad färdigmat.