Kan vara positivt
Hej! Jag har ett gäng djupfrysta trattkantareller i frysen och undrar om dessa skulle gå bra att torka. Kantarellerna är förvällda och sedan frysta. Tack!
Det är inte helt omöjligt att det blir bättremed fryst, än om man torkat den "färska" (ur torkhastighetssynpunkt).
Anledningen är att när man fryser ner någonting så ska nerfrysningen i intervallet 0-2 minus gå mycket fort, ju snabbare ju bättre. Samtidigt är just intervallet runt 2 minus ett infrysningströgt trögt område, där går det sakta. Varför det ska gå fort beror på att där bildas det iskristaller och sakta då blir dessa stora och snabbt blir de små.
De stora punkterar de cellväggar som håller vattnet, just av den anledningen blir det en rätt stor pöl med blod när man tinar "eget" djupfryst kött.
"Seriösa" infrysningsanläggningar använder flytande kolsyresnö, kväve eller liknande just för att infrysningen ska bli snabb och resultatet blir ungefär som färsk råvara när det tinas.
Finessen i ditt fall är sannolikt så att dina svampar om man pressar dem lite när de tinats blir betydligt torrare och det torkar antagligen snabbare.
Men man bör tina snabbt (kallvatten, där svampen hålls i en tät plastpåse) eller i kyl för att nedbringa bakterietillväxten. I ditt fall när du förvällt dessa så kommer bakterierna från dina fingrar om du hanterat dessa utan gummihandskar eller annnat hjälpmedel (slev etc). Av den anledningen ska inga råvaror som ska förvaras pillas med händer utan "skydd"
Tänk också på att om det insaltas så ligger det totala fryspunkten betydligt högre, normalt är allt vatten fruset en bra bit efter 20 minus och av den anledningen ligger fryshus ofta på 30-35 minus. Så vill man uppnå lång hållbarhet så måste frysen vara ordentligt kall.