Tack för tipset. Visste inte att EME (www.eme-tecsat.fr) är Garmindistributör i Frankrike sedan i fjol.
Mönstret klarnar. Garmin och de olika länderdistributörerna tar fram topokartor i samarbete med respektive lands motsv. till lantmäteriet, t ex Institut Géographique Nationale.
Så Friluftskartan är bara ett exempel. Den belgiska topokartan är i samma produktlinje. Öppnas sedan gpsmottagarens interna reg nummer skickats till proigrammet. PÅ iQue måste man använda ID-reporter filen härvid. Ny GPS - nytt kartköp? Vad händer om iQuen måste bytas ut pga fel - har den levererats via den aktuella länderrepresentanten kanske det går, men har jag köpt den över internet från annat land kan det nog bli problem.
Den belgiska kartan utgår från ING BEs femtiotusendel.
Har jämfört med aktuell papperskarta. Informationen är exakt densamma men den grafiska presentationen är anpasad för de tyvärr torftiga presentationsmöjlighetna i de flesta GPSmottagare. Tror att avsikten är att det ska fungera även på monochroma skärmar. På iQuen blir det grafiskt trist men funkar väl ändå i praktiken. En tunn linje kan betyda flera saker: En höjdkurva, en mur, en kommungräns. Till skillnad från Friluftskartan sätts inte vanliga byggnader ut. Förmodar att för friluftslivet väsentliga kåkar skulle finnas med, har inte kollat överallt. Överflödet av kartlabels finns med: Lövskog, barrskog, vattendrag, slänt osv men de är mycket mindre störande än på Friluftskartan. Skogsblafforna är mindre störande, används bara för "halvöppen"terräng. För skog gäller jämn grön ton.
Som tidigare gäller att har man väl öppnat kartan så kan img filerna kopieras hur som helst och tittas på på andra datorer samt öppnas i MapEdit mfl redigeringsprogram.
Knäckfrågan för den franska kartan är vilken databas som kommer att användas.
Vill man inte vänta på/använda den kommande Garminkartan återstår att göra en egen över t ex en alpregion. Det finns ju höjddata över alperna att ladda ned och så värst mycket annan topoinformation behövs väl inte på en alpkarta än att man borde kunna lägga dit det själv med utgångspunkt från digital topografisk rasterkarta.
Antar att alphöjddata kommer från den radarmätning över hela jorden som gjordes med rymdfärjan Endeavour för några år sedan. Dessa data har också använts av Rich Smith för hans kartor över karibiska öar som finns på
http://rwsmaps.griffel.se (sponsring av Griffeldata i Växjö via mig). Rekommenderar den siten för att se resultatet av användargjorda kartor på generellt tillgängligt bakgrundsmaterial.
Den som har en Garminkartfähig PDA står inför valet att använda Garmins vektoriserade topokartor eller de grafiskt mer tilltalande digitaliserade motsvarigheterna till papperskartorna. För Sverige är valet enkelt: Terrängkartan är avsevärt mycket trevligare att titta på på skärmen än den trista Friluftskartan.
När databasen är densamma så avgör zoommöjligheten tror jag. Vektorkartan kan zoomas in till 1/12 000 innan det blir overzoom. Det går att lägga in den digitaliserade belgiska papperskartan också via Fugawi, men det är knepigt att få ett bra resultat, framför allt om man vill ha större områden.