tillaga potatisgratäng på trangia?

Hej!

Jag vill laga "utsidans potatisgratäng" på trangia som omnämns här: http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?p=111002 och här http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=21812

Recept ska finnas i "utsidans kokbok". Jag har googlat ihjäl mig men varken hittat nån kokbok som skulle kunna vara den som åsyftas, ingen beskrivning här i forumet och ingen beskrivning överhuvudtaget nån annan stans hur man tillagar denna potatisgratäng som alla lovsjunger.

Torkning av råvarorna är inget problem, jag har redan torkat potatisen redan (gul, tunn och fin) och tänkte ge mig på löken ikväll.

men frågan kvarstår: hur tillagar man gratängen när man väl sitter på fjället?
 
Jag har en kokbok med recept som jag sparat från Utsidan.se. Vet inte om det är tillåtet att dela den via mail men här är potatisgratängen:

Potatisgratäng (2 personer)
Ätes t.ex. med vegetariska biffar (färsmix från pulverpåse).
Ingredienser
• 6 st. torkade vinterpotatisar
• 2 st. torkade gula lökar
• 1 dl. riven lagrad ost (t.ex. Svecia)
• 0,5 tsk salt
• 1 krm vitpeppar
• 1 krm vitlökspulver (alt. ett antal vitlökar)
• pulvermjölk till 6 dl mjölk
• ev. en klick smör
Förberedelse
Torka potatis: Välj en fast (ej mjölig) sort. Skala potatisarna och koka dem nästan färdiga. OBS! De skall fortfarande vara fasta! Hellre lite hårda i mitten än att de börjar smula sönder. Låt dom svalna. Skär tunna skivor med osthyvel och lägg skivorna på bakplåtspapper på en ugnsplåt eller ugnsgaller. Torka i ugn på max 50 graders temperatur med ugnsluckan på glänt. Torkning tar c:a 10 timmar (5 timmar med varmluftsugn), lagom att göra över en natt. Lämpligt också att dela upp i två omgångar eftersom tre potatisar fyller två ugnsplåtar (vilket är lagom att ha samtidigt). De torkade potatisarna skall bli gula, om de blir orangefärgade eller bruna har temperaturen varit för hög.
Torka lök: Skär de råa lökarna i halvmånar. Ta isär halvmånarna i halva ringar. Lägg på bakplåtsklädd ugnsplåt eller ugnsgaller. Torka på max 50 grader med ugnsluckan på glänt tills löken är snustorr (10-20 timmar i vanlig ugn).
Blanda pulver: Blanda salt, vitpeppar, vitlökspulver och mjölkpulver i en liten plastpåse.
Tillagning
(Smöra eventuellt kastrullen.) Häll pulverpåsens innehåll i en (annan) kastrull. Tillsätt 0.5 dl vatten och rör om till en homogen blandning. Tillsätt ytterligare 5.5 dl vatten och rör om igen. (Häll över vätskan i den smörade kastrullen.) Häll torkad potatis och lök i kastrullen. Låt gärna blandningen ligga i blöt en timme innan tillagningen. Tillsätt ev. en klick smör. Värm upp blandningen och låt den sjuda i 10 minuter. Låt det inte koka för kraftigt eftersom kastrullen blir svårdiskad då. Rör om lite då och då så att allt blir jämnt kokt. Strö på osten och låt gratängen svalna under lock och "gosa till sig" 15 minuter. Värm upp den igen lite grand.

Receptet komponerat av Krister Valtonen. Provat i fält minst 5 ggr.
________________________________________
 
Roligt!

Har varit väldigt inaktiv här på Utsidan senaste årtiondet och dessutom inte följt upp min kokbok som jag skrev för länge sedan. Men blev väldigt varm i hjärtat av att läsa alla reaktioner på mitt potatisgratängsrecept som jag skrev om för länge sedan. Jag tror att receptet, som det skrevs, har potential att förbättras, framförallt när det gäller torkningen av potatisen. Det är nog lättare att skära potatisen i skivor när den är rå (eller hyvla med osthyvel?) och sedan koka den snabbt. Kanske räcker att bara koka upp vattnet och sedan hälla av det?
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
AngelicaR Tillaga ugnstorkad kyckling Friluftsmat 4
lyckegard Vegetariska rätter att tillaga på gaskök Friluftsmat 9
millimeter Tillaga fisk hos fiskallergiker? Friluftsmat 5
aronwidforss Potatisgratäng på spis? Friluftsmat 14
petratetra Potatisgratäng på Trangia - MUMS!!! Friluftsmat 6
tango Tips på god varm energidryck - pulver Friluftsmat 16
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Fritera på kajakturen Friluftsmat 1
Ismo Jojkman Popcorn på trangia Friluftsmat 6
Tobbe C Créme fraiche på cashewnötter som fjällmat Friluftsmat 6
camoscio Proviantering på cykeltur Friluftsmat 3
Livetiskuggan Varm macka på stormkök Friluftsmat 17
Onesport Tips på turgodis Friluftsmat 12
Limmet Frystorkat på Xxl-rea Friluftsmat 10
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Livetiskuggan Alternativ på samma ingredienser Friluftsmat 7
Stordrulen Beef Jerky på Älgkött. Friluftsmat 0
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Lea94 Specialkost på vandringstur Friluftsmat 11
AnteÅ Såg att denna kommer på Lidl (mattork) Friluftsmat 6
KimmyA Reducerat vin på vandring Friluftsmat 10
danisko Storlek på Excalibur mattork Friluftsmat 4
Anders V Budgett-muurikka på Lidl Friluftsmat 5
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Knallarn Vilken är er favoriträtt på fjället/i skogen? Friluftsmat 15
Annicka Veganmat på vandring made easy Friluftsmat 7
joanna Jakten på Seltons kikärtsmjöl Friluftsmat 17
Askel Recept på fryspåsmat Friluftsmat 5
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
nicko_ Problem att hitta recept på gryta av kyckling eller kycklingfärs Friluftsmat 0
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
Sk0gsmulle Vandring på Island, frystorkat från Sverige? Eller köpa på plats? Friluftsmat 0
KLAGER Många glömmer att träna på friluftsmatsätning Friluftsmat 7
KGoransson O-ring på gasflaskan? Friluftsmat 5
HELLRIK Frystorkat på KALLT vatten? Går det är äta? Friluftsmat 19
Caminista En typisk maträtt på min fjälltur Friluftsmat 2
disgruntled Tips på små behållare till salt och kryddor? Friluftsmat 32
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Elvah Bästa mjuka brödet på fjällvandring? Friluftsmat 62
GuloBorealis Lyxmat på fjället Friluftsmat 16
Davva2 Vattenförvaring på vinterturer Friluftsmat 11
Davva2 Lyxmat på vinterturer Friluftsmat 23
ironmountain Tips på lyxig dagstursmat. Friluftsmat 21
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Hållbarhet på ägg Friluftsmat 22
tomasjo Jakten på Knorr Spaghetteria Friluftsmat 64
article Angående matlagningen på flerdagars vandring Friluftsmat 14
avslutad160426 Förslag på "Vild" 3-rätters i helgen Friluftsmat 8
I.Morgan Stekar på fjället Friluftsmat 12

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg