Thailand - malaria, Lariam

var försiktig med Lariam!

Hej! Jag blev rekommenderad Lariam inför en resa till Peru. Prov-åt under 3 veckor före avresa och fick läskiga biverkningar i form av domningar och känselbortfall i händer och armar. Började då höra runt lite om problem med Lariam och det visar sig vara många som har drabbats av otrevliga biverkningar, och de sitter i länge. En bekant drabbades av ångest och depression och blev sjukskriven i månader.

Kolla först om du verkligen behöver malariaprofylax, i vårt fall visade det sig på plats vara helt onödigt, den delen av Amazonas har inte haft malaria på länge. Vaccinationsklinikerna i Sverige har inte detaljerad info och tar det säkra före det osäkra. Om du ska ha profylax, pröva de nya medel som har mindre biverkningar. Om du trots allt bestämmer dig för Lariam, testa ett par veckor före avresa, så att du märker ev biverkningar i tid.

/Anne
 
Lite ditt och datt...

Jag kan hålla med föregående inlägg om att det är viktigt att noga kontrollera huruvida man behöver ta malariaprofylax när man besöker ett visst område. För Thailand och stora delar av sydostasien har troligen en övermedicinering med profylax skett. Dock så bör man ta malariaprofylax i vissa delar av Thailand gränsande mot Kambodja.
Generellt sett orsakas malaria av en av fyra olika plasmodium arter; P.Vivax, P.Ovale, P.Malariae samt P.Falciparum. Av dessa är det den sistnämnda som är den mest allvarliga, avänder röda blodkroppar i alla utvecklingsstadier som värd och som obehandlad har hög dödlighet. Ska man till ett område med hög förekomst av P.Falciparum bör man definitivt använda malariaprofylax. Ett stort problem är dock att resistens utvecklats hos de olika plasmodiumarterna, exempelvis mot klorokinfosfat. Detta är till exempel vanligt i hela det tropiska Afrika. Meflokin (Lariam) har börjat användas senare än Klorokinfosfat (och Proguanil) och därför är resistensutvecklingen hos de olika plasmodiumarterna relativt begränsad. Som framgått i tidigare inlägg är dock biverkningsspektrat relativt brett och en rad mer eller mindre otrevliga biverkningar kan uppträda. De är dock i regel reversibla.
Malarone, som nämts tidigare är ett kombinationspreparat som uppvisat gott skydd mot P.Falciparum i högriskområden i Afrika. Biverkningsspektrat för Malarone är även lägre än för Lariam.
Profylax med Doxycyklin har en väldokumenterad effekt och har sedan 80-talet använts i områden med meflokinresistens. Biverkningarna av doxycyklin är relativt milda, dock så kan fotosensibilitet utvecklas, man blir helt enkelt mycket känslig för sol, ett irriterande problem som jag drabbades av i Nepal och därför fick använda hatt och handskar dagtid... För att sammanfatta de olika medikamentella profylaxen så används generellt sett följande:
Klorokinfosfat
Proguanil
Meflokin (Lariam)
Atovakvon/Proguanil (Malarone)
Doxycyklin
I högriskområden kan det även vara av stor vikt att skydda sig mot myggen i sig genom myggmedel, myggnät och dylikt..
Med denna "lilla" redogörelse vill jag visa att man INTE GENERELLT bör rekommendera att inte ta malariaprofylax, dock så är det viktigt att ta reda på den aktuella malariasituationen i det område man ska resa till.
Och som alltid... Diskutera med läkare (ex. infektion) innan resan! För mer info om detta ämne, kolla in Thure Björcks länk på första sidan eller denna som går till London school of hygiene and tropical medicine: http://www.lshtm.ac.uk/centres/malaria/

MVH
David Björkén, med.kand, biomed.analytiker blodcentralen MAS, Malmö
[Ändrat av dave1 2002-07-23 kl 22:45]
 
Det är inte bara malaria som man behöver skydda sig mot. Jag fick duengafeber (japanska sjukan) efter en "solsemster" på kho samui. Jag klara mig hyggligt men det var ingen rolig upplevelse. Kolla upp vaccination för det. Ganska vanligt i norra delarna.
 
Lariam och sömn

Jag har använt Lariam två olika gånger
(två - tre veckor) och fått problem att somna.
Jag provade först dem hemma och det var inte några problem alls.
En vecka utan ordentlig sömn tog hårt, tills slut hjälper inte ens alkoholen.
På den andra resan hade jag sömnmedel med, så det gick ju bra.
 
Resistens mot Lariam utbredd i Thailand??

Hallå!
På min senaste resa till Thailand blev jag ordinerad Lariam av vaccinationskliniken i linköping. På plats var budet att Lariamresistensen i Thailands norra delar var så utbredd att den i princip var meningslös, malarone var mera rekommenderat.
Vet du något om detta eller är det bara så att man har olika förhållningssätt till att medicinera i olika delar av världen??

Ett tips som någon säkert har gett är att just undvika att bli biten (svårt, jag vet). Ett bett av en malariabärande mygga är inte lika med en infektion utan man måste uppnå det som kallas för en patologisk dos. Återigen kan jag vara ute och cykla (5p mikrobiologi, 5p cellbiologi ;) )

Ha det bra!

/Daniel
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg