Ägnade mig åt lite Esbittestande i helgen. Köket är hembyggt enligt denna modell, fast med något grövre plåt. Vikt: 49g. Grytan är en enliters Trangia med nonstick, locket en 6-grams pajform och vindskyddet är av modell Heineken. Uppe på locket ligger en tamoj.
Bilderna vill inte fungera. Kolla i mitt album "Tester och annat", bilderna Esbit 1 och Esbit 2, för hur köket ser ut.
Tyvärr blev det inte riktigt så systematiskt som jag hade kunnat önska mig, men jag tänkte i alla fall dela med mig av mina resultat…
Vattnet har hela tiden varit kylskåpskallt, 8C. Om inte annat anges har det varit 5 dl i kastrullen (motsvarande c:a en Real-påse och en kopp espresso).
Syftet med det hela var att se om Esbitköket kan vara en konkurrent till ett Pocket Rocket, som är mitt ordinarie val under en enveckas solotur i fjällen.
Serie 1
Temp 1,5 C, ingen vind
3 st 4g-tabletter
Efter 6’20 små bubblor som inte släpper botten. Sätter till en 4g-tablett till.
Efter 8’00 halvstora bubblor som nästan släpper. Blir inte varmare än så.
1 st 14g-tablett
Efter 7’30 stora bubblor som nästan släpper, blir inte mer
Serie 2
Temp 5 C, rejäl bris som gör det svårt att tända tabletterna. Måste söka lä bakom husknuten.
4 st 4g-tabletter
Efter 9’00 stora bubblor som nästan släpper
1 st 14g + 2 st 4g
Stormkokar efter 7 minuter
Serie 3
Temp 5 C, lätt bris med byar
1 st 14g-tablett
7’00 små bubblor
9’30 halvstora bubblor som nästan släpper
2 st 4g-tabletter, 2,5 dl vatten
7’00 stora bubblor som nästan släpper
1 st 14g-tablett, 4 dl vatten
8’00 halvstora bubblor som nästan släpper
11’00 samma sak, det blir inte mer
Det är detta jag menar med stora bubblor som nästan släpper (notera hur de glidit upp längs kanten men inte bubblar upp mitt i kastrullen så att ytan kommer i rörelse):
Bilderna vill som sagt inte fungera, kolla i mitt album "Tester och annat", bilden Esbit 3.
Några reflektioner:
1: Om jag minns rätt från gymnasiefysiken så krävs det ganska mycket energi för fasomvandlingen från vätska till gas, och man måste kruta på med en del extra för att få till fasövergången. Men detta är ju å andra sidan oftast inte nödvändigt (och för min egen del brukar jag inte slösa gas på detta).
2: Esbit är inte lätta att få eld på när det blåser. I serie 2 fick jag flytta runt husknuten för att det alls skulle gå. Det går kanske att lära sig. Jag har läst nånstans (på backpackinglight.com tror jag det var) att nån rekommenderade att man hade lite tändgel till att starta igång med. min slutsats är att för fjällbruk måste man vilja köra köket i absiden.
3: Det luktar fisk.
4: Man får en läbbig beläggning på undersidan av kastrullen som verkar vara svår att få bort under fältmässiga förhållanden, men som försvinner enkelt med stålull.
5: Om man nöjer sig med "större bubblor" kan man nog klara sig på 4 st 4g-tabletter per uppkok och tillfälle. Vill man sjuda skuter man till en tablett i taget. För min egen del så gör jag av med ca 4 dl vatten till frukost (fruktsoppa och kaffe) samt 5-6 dl på kvällen (mat + kaffe/te/choklad). Inget till lunch. Om man räknar generöst så kan man klara sig med 8*4=32g bränsle per dag, en fjällvecka hamnar då på ca 230 gram. Köket i sig väger (mitt exemplar) 49 g plus gryta etc.
6: Det bör kommas ihåg att det inte går att slå på och av Esbitköket hur som helst, då blir det till att lägga på nya tabletter. Inget för en massa småkok alltså.
7: Det tar såklart längre tid än ett gaskök.
Jag har ännu inte bestämt mig för om jag tycker det kan ersätta mitt gaskök. På plussidan står driftsäkerheten, får man bara till vindskydd kan man knappast misslyckas. På minussidan står meckigheten, det är inte lika lätt att hantera som gasköket.
Kul att pyssla lite i alla fall
Bilderna vill inte fungera. Kolla i mitt album "Tester och annat", bilderna Esbit 1 och Esbit 2, för hur köket ser ut.
Tyvärr blev det inte riktigt så systematiskt som jag hade kunnat önska mig, men jag tänkte i alla fall dela med mig av mina resultat…
Vattnet har hela tiden varit kylskåpskallt, 8C. Om inte annat anges har det varit 5 dl i kastrullen (motsvarande c:a en Real-påse och en kopp espresso).
Syftet med det hela var att se om Esbitköket kan vara en konkurrent till ett Pocket Rocket, som är mitt ordinarie val under en enveckas solotur i fjällen.
Serie 1
Temp 1,5 C, ingen vind
3 st 4g-tabletter
Efter 6’20 små bubblor som inte släpper botten. Sätter till en 4g-tablett till.
Efter 8’00 halvstora bubblor som nästan släpper. Blir inte varmare än så.
1 st 14g-tablett
Efter 7’30 stora bubblor som nästan släpper, blir inte mer
Serie 2
Temp 5 C, rejäl bris som gör det svårt att tända tabletterna. Måste söka lä bakom husknuten.
4 st 4g-tabletter
Efter 9’00 stora bubblor som nästan släpper
1 st 14g + 2 st 4g
Stormkokar efter 7 minuter
Serie 3
Temp 5 C, lätt bris med byar
1 st 14g-tablett
7’00 små bubblor
9’30 halvstora bubblor som nästan släpper
2 st 4g-tabletter, 2,5 dl vatten
7’00 stora bubblor som nästan släpper
1 st 14g-tablett, 4 dl vatten
8’00 halvstora bubblor som nästan släpper
11’00 samma sak, det blir inte mer
Det är detta jag menar med stora bubblor som nästan släpper (notera hur de glidit upp längs kanten men inte bubblar upp mitt i kastrullen så att ytan kommer i rörelse):
Bilderna vill som sagt inte fungera, kolla i mitt album "Tester och annat", bilden Esbit 3.
Några reflektioner:
1: Om jag minns rätt från gymnasiefysiken så krävs det ganska mycket energi för fasomvandlingen från vätska till gas, och man måste kruta på med en del extra för att få till fasövergången. Men detta är ju å andra sidan oftast inte nödvändigt (och för min egen del brukar jag inte slösa gas på detta).
2: Esbit är inte lätta att få eld på när det blåser. I serie 2 fick jag flytta runt husknuten för att det alls skulle gå. Det går kanske att lära sig. Jag har läst nånstans (på backpackinglight.com tror jag det var) att nån rekommenderade att man hade lite tändgel till att starta igång med. min slutsats är att för fjällbruk måste man vilja köra köket i absiden.
3: Det luktar fisk.
4: Man får en läbbig beläggning på undersidan av kastrullen som verkar vara svår att få bort under fältmässiga förhållanden, men som försvinner enkelt med stålull.
5: Om man nöjer sig med "större bubblor" kan man nog klara sig på 4 st 4g-tabletter per uppkok och tillfälle. Vill man sjuda skuter man till en tablett i taget. För min egen del så gör jag av med ca 4 dl vatten till frukost (fruktsoppa och kaffe) samt 5-6 dl på kvällen (mat + kaffe/te/choklad). Inget till lunch. Om man räknar generöst så kan man klara sig med 8*4=32g bränsle per dag, en fjällvecka hamnar då på ca 230 gram. Köket i sig väger (mitt exemplar) 49 g plus gryta etc.
6: Det bör kommas ihåg att det inte går att slå på och av Esbitköket hur som helst, då blir det till att lägga på nya tabletter. Inget för en massa småkok alltså.
7: Det tar såklart längre tid än ett gaskök.
Jag har ännu inte bestämt mig för om jag tycker det kan ersätta mitt gaskök. På plussidan står driftsäkerheten, får man bara till vindskydd kan man knappast misslyckas. På minussidan står meckigheten, det är inte lika lätt att hantera som gasköket.
Kul att pyssla lite i alla fall
Senast ändrad: