hmm...
Om man är säkerhetsmedveten och vet vad T-sprit kan ställa till med i form av spill som från någon tändkälla slår eld och brinner osynligt dagtid och att LEL och HEL är inom brännbar område för tex. luftvolymer inne i bränsleflaskan från ett antal plusgrader och uppåt och flaska följdaktigen kan explodera med upp till 8 bar inre tryck om en låga hittar in genom öppningen, eller vart fall kan poffa till så mycket att en stor del av spriten trycks ut och man har eldhav strax efter - så finns inte optionen 'liten plastflaska' utan det är säkerhetsflaskor med flamfångare (i form av lite längre smal rör) i korken som gäller typ det som trangia säljer och då finns det ingen vinst viktmässigt gentemot en gasolbehållare i plåt längre.
sedan att bränna plastflaska eller förpackningsmaterial i plast ute i mark är inte OK IMHO utan skall betraktas som att man lämnar soporna kvar efter besöket - med skillnaden att soporna inte syns lika mycket utan är i luften i form av brännavgaser och rök och delar av detta förmodligen inte så väl igenombränt heller.
Bär man med sig förpackningsmaterial ut så skall man också bära denna tillbaka och läggas i återvinningen där det är tillämpligt.
Vad är LEL och HEL förkortning för?
Hittills har jag aldrig använt en metallflaska för sprit, och kommer antagligen aldrig att göra det. Jag har antingen spritbrännaren eller eldar med ved, har aldrig en eld gående som kan antända bränslet i flaskan.
Kanske ett dåligt argument, men man kan ju inte eliminera alla risker i livet och fortsatt leva.
Jag går också omkring i svenska fjällen bland lösa och fuktiga stenar utan hjälm, korsar bäckar och åar utan rep eller stavar och gör en massa annat på turer som rent teoretisk i alla fall innebär minst lika stor risk för liv och hälsa, vill jag vara helt säker får jag ligga väldigt stilla i sängen hela tiden, men då finns ju en betydlig risk för blodproppar.
Det blir sällan en plastflaska bränns av mig, men det har hänt. Etiketten brukar falla av på flaskorna efter lite användning, så de går inte att panta ändå, och plast används ju vid sopförbränning för att optimera förbränningen i många fall, så jag tror det blir minimal miljöpåverkan om jag bränner en enstaka plastflaska eller påse då och då.
Generellt brukar jag alltid försöka att lämna min lägerplats utan spår, så eld blir det stort sett bara när jag är på platser med färdiga eldstäder, och jag gillar att gå där det inte är många människor, så jag eldar sällan utom i vedkök, där vill man ju heller inte bränna vare sig plast eller papper.
Jag är bara en liten miljöbov, jag skulle gissa att miljöpåverkan från den brända plastflaskan inte blir större än motsvarande vikt av uppbränd gas från gasköken.
mvh D