Tegsnäs vs. Olskogen

För att få samma bärighet på snöskor som för skogsskidor måste du gå till traditionella snöskor antar att det inte var sådana de säljer på friluftsbutiken.
 
Djup lössnö är ju visst ganska vanligt i norra uppland. Jag har ett par tegnäs, 2,10 långa och breda med tjärvallning. De är alldeles för korta, jag skulle ha valt åtminstone 2,50 för att hasa runt iSödermanland, där jag håller till mest. Tegsnäs kabelbindning är inget vidare, en vanlig råttfälla är mycket bättre. Björksula somska tjäras är ju också väldigt tveksamt, tjäran har en tendens att sprida sig och fastna överallt. Långa skidor med plastsula skulle jag rekomendera om man inte upskattar "charmen" med tjärvallng.
 
Mina 81/2 fotare brukar vara ovanpå lössnön, rödsulade är de, virebindningar räddade från fordom har de, ABC gjorde dem. Skidorna var kass men bindningarna var värda 25:-

Snöskor gör att man upptäcker helt nya muskelgrupper samt glidet saknas helt.

Det finns plastbeslagna 3 metrare, jag har sett och vet vem som har men inte varifrån de kommit ännu.
3 m + i skogen kräver sin man men man är ovanpå snön..2,55 är oxså rätt långt men inte oåkbart.
go tur
 
Hur funkar Östgrenarna i annat före?

Själv åker jag tegsnäsare med rödsula i norrbotten, och de är klart användbara. Jag har använt mina i de flesta fören och är nöjd. Karln min har nu skaffat ett par östergrenare, vilka är ett fantastiskt hantverk och fina som attan när det är djup lössnö. När jag fick lyfta mina tegsnäsare i lössnön kunde han fortfarande glida fram. Det händer sannolikt inte så ofta att det är djup lössnö i Uppland gissar jag dock, så det känns som mer än en smula overkill.

Hej och ber om ursäkt att jag kapar tråden lite...men Östgrenarna ger ett mycket stort habegär i det gamla skidåkarhjärtat :)

Frågan man ställer sig är ju hur specialiserade de är? Om man jämför Östgrenarna med Tegsnäs i andra fören än djup lössnö, hur blir utfallet då. Är de fortfarande ett vettigt alternativ, eller är det en ren djupsnöskida? Går man på en längre tur kommer man ju (för det mesta) stöta på mängder av olika fören och temperaturer. Hård skate, blötsnö, vindpackad snö och så vidare. Jag vet ju av egen erfarenhet att Tegsnäsarna med rödgula levererar för det mesta, bortsett från nysnö runt nollan. Hur fungerar Östgrenarna i sådana situationer?

/ Stefan
 
Tremetersskidor verkar smått omöjligt att använda I skogsterräng, där det är risigt och rassligt. Upplevera att jag ofta får göra tvära girar p.g.a hinder och då verkar längden otymplig. På sjö och myr måste det däremot vara bra med så långa skidor. Själv har jag ett par vita blixten som köptes för ett antal år sedan och jag tycker dessa funkar hur bra som helst.
 
Jag har ett par Tegsnäs 9 fot/95 mm breda, inga större problem att åka med dem i tät skog, man får planera åkningen lite mer bara. Slysnår däremot undviker jag med dem :)
Är sugen på ett par olskogens galav eller östergrenare för det där riktigt bottenlösa pudret, där tom tegsnäsarna inte håller sig vid snöytan...
Att tänka på är att de här långa breda skidorna väger en hel del, det blir en helt annan påfrestning på fötter o ben att åka med dem jämfört med kortare lättare skidor.
 

Liknande trådar