(...) Var det en rent hypotetisk fråga (...)
Inte alls. TS har gett ett exempel, och även jag hamnar rätt ofta i miljöer, där man inte får/kan sätta upp tält - t ex högt uppe i diverse branta och vegetationsfria berg, eller tvärtom nära "civilisationen", där en diskret bivack över natten accepteras lättare än regelrätt tältning.
Till TS: du kan ta till någon av nedanstående grundmetoder, eller en blandning mellan de bägge.
- Ta med minst en vandringsstav (kan vara hoppfällbar och/eller kort, om du inte använder den annars), samt naturligtvis tältlinor och markpinnar till din tarp. Experimentera gärna fram något enkelt och funktionellt uppsättningsalternativ på hemmagräsmattan, så du slipper fundera och rätta till misstag i skarpt läge, när det blåser och regnar på tvären. Om din tarp är liten, öppen och/eller inte går helt ner till maken, kan det vara bra att även ha med ett enkelt överdrag, som skyddar din sovsäck från vattenstänk.
- Ta med en bivacksäck - det finns allt från lätta och rätt billiga sovsäcksöverdrag till mer avancerade modeller med ett litet luftrum riggat över huvudet. Fördelen med mer renodlade överdrag är ju, att man bara snabbt drar dem över sovsäcken, när det börjar regna - man slipper springa runt och förankra, och kan sova överallt på minimal yta - även där det inte går att sticka ner några tältpinnar. Nackdelen är, att de kräver något arrangemang över själva ansiktet (man skall helst hålla åtminstone näsa/mun utanför för att slippa utandningsfukten inne i säcken), samt en järnhård rutin på hur man hanterar alla sina prylar, skor, kläder, tar sig in och ut etc, utan att allting blir genomsurt på nolltid. Även detta kan du öva hemma, men räkna med att du blir ett antal blöta erfarenheter rikare efter turen . På den vandring du tänkt dig är det dock inget problem - det blir inte livsfarligt kallt, det är nära till mänskliga boningar, och det är tillräckligt varmt/soligt tillräckligt ofta för att få sina saker torra inom rimlig tid.
Själv kör jag med en hybridlösning - ett enkelt sovsäcksöverdrag och en "minitarp" över huvud/ansikte/ev "matplats" etc, som jag vid behov riggar av min regnjacka (i mitt fall brukar det finnas lite klippväggar/stenbumlingar att fästa till
). Kängor m m tar jag in och använder till att spänna ut överdragstyget lite.
OT (men bara lite):
Jag fattar egentligen inte, varför "marknaden" inte hittills fått fram någon bra lösning på detta, inbillar mig att det skulle fylla ett stort behov. Men nej - antingen så är det bivvys med avancerade riggningar över ansiktsdelen, som väger lika mycket som betydligt rymligare "riktiga" enmanstält, och som kräver att man riggar dem utifrån och spänner fast dem i marken - och alltså inte kan konkurrera med tälten ens i detta avseende. Eller så är det rena sovsäcksöverdrag utan någon fungerande lösning kring ansikts/andningsöppningen.
Mitt ideal vore ett något överstort sövsäcksöverdrag, sytt som en enkel tunnel med öppning i bägge ändarna, så man snabbt kunde dra den över sig uppifrån (och därmed stegvis kunna krångla sig ur ryggsäck/kläder/skor utan att allt blir genomsurt redan i början). Väl därinne, skulle man vid behov kunna blåsa upp de 2-3 inbyggda luftkanalbågarna för att få ut tyget från sovsäck och ansikte.
I huvudänden dessutom en rejäl "flärp" som man kan spänna ut som skärmtak. Öppningar i bägge ändarna är ju även bra för ventilationen.
Alltihop skulle ju gå att sy själv, om det inte vore för luftkanalbågarna, som tydligen Nemo tjyvhåller på patentet för.