Tänkte börja med skidåkning igen.

Jag har inte åkt så mycket carving men däremot väldigt mycket tidigare fram till 98-99 nånting. Jag upplever dock inte "övergången" särskilt besvärande. Som med "vanliga" skidor så är åkpositionen jätteviktig och skiljer sig inte för mig från hur jag åkte tidigare. Den största skillnaden är att jag får "vara på" skidan mer. Tidigare när jag åkte slalom och puckelpist brukade vi alltid under de första dagarna varje säsong köra träningsåk med öppna pjäxspännen då det verkligen ger utslag om man t ex åker med för mycket bakvikt = det går inte åka. Här om dan testade jag samma (men mest pga av mina "ohärdade" fötter) och upplevde samma med carvingskidor. Detta är väl kanske inget att rekommendera en nybörjare men för mig hjälper det mig att komma i rätt position. Att undvika bakåtvikt var för övrigt a och o för att bemästra en puckelpist. För mycket bakåtvikt leder ofrånkomligen till att man tappar kontrollen och skenar.

Ang hjälm så är det trevligt att det fått genomslag. Jag tävlade från 86-91 i puckelpist på elitnivå och då var det ingen som använde hjälm. Jag fick själv en lättare hjärnskakning i Kiruna -88 efter att ha landat på is med obalans efter ett hopp. Jag har dock fortfarande ingen hjälm men kanske skaffar det så småningom.
 
Hej MUSN
Köp en Hjälm. Ovant 2 första åken men sen är det Guld. Se till att den är ventilerad bara. Har en Giro, jag tycker att dom gör bra hjälmar både till cykling och utförs, men tänk på ventilationen.
/ janne
 
Senast ändrad:
Jag åker numera med hjälm och ryggskydd. Utrustning efter sysselsättning, hjälm i skidbacke är inte löjligare än bilbältet i bilen. Skador gör ONT, rehab är TRIST och om hjälmen gör att jag slipper ETT besök till akuten(vilket den f.ö. antagligen redan har gjort) så anser jag det som väl spenderade pengar.
Dessutom tycker jag hjälmen funkar bättre än mössor, den sitter kvar oavsett fartvind och gör det varm & gott kring öronen.



Nja, inte riktigt. Grejen med carving är att du skall INTE vrida skidan, bara kantställa den. Ställer du upp skidan på kanten så kommer din vikt att böja skidan så att den svänger.
Ett enkelt sätt att visa vad som händer är att klippa till en bågform längs ena kanten på ett papper, vinkla pappret lite och trycka ner det tills den klippta kanten kommer i kontakt med bordet.
Kontaktytan sedd uppifrån kommer då se ut som en båge och det är den som genererar din skärande sväng.

För att få till riktigt rena och skarpa skärande svängar så brukar jag tänka på att projicera tyngdpunkten till en punkt i höjd med/framför främre bindningen och 10-20 cm utanför skidan. För att komma dit så behöver jag böja framåt i fotleder och höft, samt vinkla ut knäna så att de hänger ut över kanten på skidorna.
Just knäöverhänget brukar synas rätt tydligt när de visar utförsåkning på TV.

Du KAN hantera carvingskidor precis som dina gamla, och det kommer att funka. Brättena kommer gärna att vilja hugga i vilket gör det lite vingligt. Men sikta på att få till de skärande svängarna, för den åkningen är mycket roligare.



Är du riktigt ringrostig så kan det nog vara en bra idé att friska upp de grundläggande skidvanorna först. Men överlag så brukar det vara både roligt, utmanande och utvecklande att ta in instruktörer då och då.


måste ge dig en eloge för på vilket oerhört bra och pedagogiskt sätt du förklarade principerna runt carving!
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg