Sy tältduk i tröjan?

Bara för att få lite perspektiv så kan jag meddela att jag sytt vinterjackor åt både mig och barnen av ullfilt. Ofodrat. Det är varmt och gott. Hur varma vill du ha dina ärmar?
 
Halaj!

Jodå, jag köpte ullfilt. Det var knepigt att veta vilken jag skulle ta. Frågade:
-Det blir väl varmare ju tjockare tyget är?
-Nä, det är inte alls säkert. De som är tjockare är ofta inte lika täta.

Min plan är att de skall vara lagom varma i tempspannet +5-(-5).
Jag har ingen aning om hur det kommer att bli. Spännande!

//T
 

Bilagor

  • filt.jpg
    filt.jpg
    31.9 KB · Visningar: 680
bor du i sthlm kan du gå på decathlon och kolla deras billiga cykeljackor för 149:- och 90g eller deras joggingjackor för 399:- och 105g. De orangea säljer de ut för 299:- eller nåt.

jag använder joggingjackan vid fjällvandring och e mycket nöjd. cykeljackorna e lite korta men funkar också
 
Halaj!

Inte så intressant kanske, men här kommer en epilog. Det blev jättebra, tycker jag!
Fast jag har bara provat plagget en gång. Nu är det ju inte så kallt längre.
Blev rejält svett, men det kändes inte äckligt blött på ärmarna eller magen/bröstet.
Körde symaskinen själv, och det blev bra förutom vid axlarna där jag ööhh...sydde fast axeln mitt i ryggen. Mor fick sprätta upp och göra det rätt.

På bilden är tröjan vrängd nedertill. Det gröna längst ner är tältduken, och det röda ullfilten.

//T
 

Bilagor

  • vrängd.jpg
    vrängd.jpg
    36.2 KB · Visningar: 642
Vid vintercykling har jag cyckeljersy på överkroppen, cyckelvärmetröja T-modell ull/plast över, lösärmar och vindtätfram blus på överkroppen. Fodrade handskar på händerna. Balclava under hjälmen.
Craftlångisar under långa cykelbyxor med vindtät front.Neoprenskoöverdrag.
Har aldrig frusit i detta trots iskall cykling på blåsiga sydkusten.

Din varma tröja blev vad jag trodde för varm.

go tur
 
Bra Tapio!
Alltid kul med egen kreativitet. Kanske du blir nästa typ Fjällräven kreatör?
Själv har jag egna funderingar ibland och söker om det finns på marknaden. Senast var det byxor med rejäla dragkedjor nerifrån och högt upp så att jag kan ta av o på mina större. 47 kängor utan problem. Gärna ventilations kedja högre upp.
Sedan har vi problemet med att vissa grejor synes vara prismässigt ett resultat av vår tid. Andra grejor är numera billiga.
Fortsätt med din kreativitet Tapio.
 
Ta ull. Även vissa skidkläder är väl vindtäta fram och mer öppna bak. Alltså för längdskidor. Jag har ett par sådana salomonbyxor.

Jag cykelpendlar i längdåkningsbyxor från craft som är rejält täta framtill (glansigt vattenavstötande) och mer ventilerande strech på baksidan.

Har också en reflexväst som är hyfsat tät framtill och store nätytor på ryggen men vet inte var den kommer från - märket tyvärr bortblekt, tror nästan det var en reklamgåva i något sammanhang.

/Patrik
 
Bra Tapio!
Alltid kul med egen kreativitet. Kanske du blir nästa typ Fjällräven kreatör?
Själv har jag egna funderingar ibland och söker om det finns på marknaden. Senast var det byxor med rejäla dragkedjor nerifrån och högt upp så att jag kan ta av o på mina större. 47 kängor utan problem. Gärna ventilations kedja högre upp.
Sedan har vi problemet med att vissa grejor synes vara prismässigt ett resultat av vår tid. Andra grejor är numera billiga.
Fortsätt med din kreativitet Tapio.

Halaj!

Tack! Men det känns som det är en liten bit kvar till att behärska det här med att sy.

Att göra det var inte så svårt. Men att veta hur man skall göra det, det är något som kräver stor erfarenhet, upptäckte jag.
Hur man vränger plagget, vilken ordning och hur sätter man dit bitarna, vilken ordning och vilket håll syr man, vilken söm och varför etc.

Äschh, hur svårt kan det vara, det här med att sy tänkte jag när jag drog igång med detta. Hur svårt som helst är mitt svar såhär efteråt. Utan mor hade det aldrig gått.

//T
 
Härligt att du försöker och delar med dig, TACK!
För egen del tänker och klurar jag och nummer 5-7 brukar bli någorlunda funkis.

Boken Sy kläder och har lärt mig mycket om konstruktioner. Bibliotekets fackavdelning bör ha boken, ISBN 91-46-17046-4,W&W.

Än mer har jag lärt mig på att sprätta upp.

Fortsätt och

go tur

PS min första cykelvindväst var en bit vaxduk med resårer runt ryggen, den gav torr värme på framsidan och släppte ut svett och värme från ryggen.
 
Inte så illa pinkat! Men grundmaterialet var ju typiskt lidl (smaklöst). Det är oftast mer meck att sy om något så enkelt som friluftskläder visavis sy nytt. Om man har tillgång till vettiga material och maskiner dvs. Istället för vävd filt (egentligen är inte filt vävt utan filtad men eftersom det verkar handla om shoddy-butiken stoff o stil så är det en vävd vara) så testa en stickad vara, ulltrikå eller i värsta fall fleece så bibehåller du rörligheten i de isolerade ytorna.
 
Halaj!

Haha! Men jag vet inte om jag håller med dig. De här lycraplaggen är lika gräsliga oavsett märke/pris/inköpsställe. Och du har helt rätt: ullfilten är köpt på stoff och stil.
Det kändes bra att göra det här projektet med billigt material: det hade varit surt att lägga mycket pengar och sen få slänga allt i soporna ifall det blev misslyckat. Men nu vet jag ju att det går.

Och visst kan det vara ide att låna/köpa någon slags "textilarbete for dummies" till nästa gång. För det var ett roligt projekt det här!

//T
 

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg