Glömde det viktigaste. Man kan skilja riskor och kremlor från andra skivlingar genom att de har sprött kött. Det liksom bryts tvärt, smular sönder. Man kan INTE repa upp köttet i foten i tågor. De har heller aldrig ring på foten eller slida vid basen.
Stämmer det vet du att det är en riska eller kremla. Har den mjölksaft är det en riska. Fast är det en gammal eller torr svamp är det inte säkert att den avger någon mjölksaft. Men riskor och kremlor är inte speciellt lika, så det brukar ge sig ändå.
Det fina med det där är att kremlor är vanliga och det finns inga giftiga, bara illasmakande. Så man törs plocka utan att vara säker på art, man smakar sig fram helt enkelt. Enda varningen är väl grönaktiga kremlor som kan förväxlas med lömsk flugsvamp. Den tappar lätt ring och slida så det är inget säkert tecken. Men den har inte smuligt kött. Kan nog ändå vara bra att undvika de gröna tills man är mer säker.
Okej! Okej, Jo köttet var sprött, ska kolla om det kommer saft men den jag har nu har legat ett tag.
Tack för infon. Har postat på svampguiden.