Det finns ett nyutkommet litet häfte som heter "Starka fötter" av Jari Ketola som har en massa bra övningar.
Skrynkla in en handduk under foten med tårna är en klassisk övning.
En bra övning som stärker underben och mycket mer än så är att stå med ett ben på en balansplatta och göra knäböj. Man behöver stärka både musklerna i foten och de som sitter i underbenet som stabiliserar fotleden.
Många som tränar på högre nivå växlar även in lite barfotalöpning som träning, man springer då vanligtvis på nåt snällt underlag som gräs eller en välsopad friidrottsbana.
Problemet med att alltid köra med "motion control"-skor (de som motverkar överpronation eller supination) är att foten inte får jobba, det är lite som att ha armen i gips, man blir inte starkare av det, utan snarare tvärtom. Har man inga högre ambitioner i löpning så spelar det ju inte så stor roll, det funkar ju att springa med såna skor. Men det är härligare löpkänsla i lättare skor, det är enklare att få ett bra löpsteg med tunn sula, och det går något snabbare - vikt på foten har viss betydelse.
Men sen är det som med allt annat, man måste fasa in det försiktigt och kombinera med styrketräning, annars kommer man få en överbelastningsskada, benhinneinflammation till exempel.
För att springa med tunna skor är det inte bara överpronation/supination man behöver träna för att minska, utan det är rätt viktigt att man landar med foten nära tyngdpunktens lodlinje, eftersom det gör landningen mjukare. De allra flesta motionärer landar med foten för långt fram. För att råda bot på det får man försöka att tänka att inte sträcka ut benet, vill man förlänga steglängden ska man svinga fram knäna snabbare (och möjligen fokusera på ett hårdare frånskjut, men min erfarenhet är att fokusera på att svinga fram knäna är bättre), inte försöka sträcka fram benen längre fram. När foten svingas framåt neråt i steget ska den börja röra sig bakåt igen innan den tar mark. Den bakåtrörelsen ska i huvudsak drivas från höften, och för att stärka den kan man göra en löpskolningsövning där man springer med raka ben, och driver sig framåt från höften. Att hålla händerna nära bröstet i främre läget kan också hjälpa, fötterna följer händerna. Armbågarna högt långt bak i bakre läget, men inte framför midjan i främre (i sprint gäller lite andra regler).
Det är förstås individuellt, men vill man testa såna här grejer tror jag man bör vara på nivån att man springer åtminstone 4 ggr i veckan, annars blir det svårt att underhålla och utveckla styrkan och förbättra tekniken. Sen kan det ju vara så att man har så pass påtagliga biomekaniska problem att det ändå inte kommer funka, och enda sättet att ta reda på det är att prova ett längre tag.